Home » regionieuws » Dit wordt het weekend

Dit wordt het weekend

Gepubliceerd op 24 maart 2018 om 07:48

Het MH17-gedenkteken 'De Verbinding' bij Vliegbasis Eindhoven is onthuld

Voor de poort van Vliegbasis Eindhoven is zaterdagmiddag het MH17-gedenkteken 'De Verbinding' onthuld. Het beeld staat symbool voor de verbinding die daar heeft plaatsgevonden tussen nabestaanden en hulpverleners. Er is gekozen voor de vliegbasis omdat daar alle slachtoffers 'thuiskwamen'. Lees verder »

Ruim 4.100 wandelaars mogen niet meedoen aan de Vierdaagse

NIJMEGEN - Zeker 4.100 wandelaars krijgen in juli niet de kans om mee te doen aan de Vierdaagse. In de nacht van vrijdag op zaterdag eindigde de inschrijftermijn voor editie 102 van de Nijmeegse Vierdaagse en een dag eerder stond te teller al op 51.430 inschrijvers. Er zijn echter maar 47.000 startbewijzen beschikbaar.Lees verder

Danny van Poppel zal als 'joker' worden gebruikt in wielerklassieker Gent-Wevelgem

De wielerklassiekers vliegen je om de oren in het voorjaar. Zondag staat Gent-Wevelgem alweer voor de deur. Team LottoNL-Jumbo heeft een opvallend team samengesteld voor deze klassieker. Het Nederlandse wielerteam start namelijk met twee topsprinters: Dylan Groenewegen en Danny van Poppel uit Moergestel. Lees verder »

Liza (82) ziet familie uit Nieuw-Zeeland op tv: 'Ik zou er zo graag weer een keer heen gaan'

"Als ik dat zo zie, dan wil ik er meteen weer heen.” Liza Brandts (82) uit Milheeze heeft net samen met haar man gekeken naar het televisieprogramma Vaarwel Nederland. Het onderwerp van deze aflevering was Berta Welten. De nicht van Liza emigreerde in 1948 vanuit op 13-jarige leeftijd van Deurne naar Nieuw-Zeeland. Lees verder »

Patrick van Aanholt ziet toekomst van Oranje wel zitten

De eerste interland onder de nieuwe bondscoach Ronald Koeman viel niet mee. Oranje verloor met 1-0 van Engeland en was eigenlijk kans- en machteloos. De schade bleef beperkt omdat alles verdedigend wel redelijk op orde was. In het nieuwe systeem is een belangrijke plek ingeruimd voor Patrick van Aanholt. De Bosschenaar moet zich aan de linkerkant zowel verdedigend als aanvallend laten gelden. Lees verder »

Vandaag een vooruitblik op het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 maart. Dit is er te doen en deze stukken zijn de moeite waard om even lekker voor te gaan zitten.

Max Verstappen vierde in eerste kwalificatie van seizoen
Max Verstappen begint zondag in Melbourne als vierde aan de eerste Grand Prix van het seizoen.
Limburgse politie traagst van heel Nederland bij spoedmelding
Te vaak komen uitrukkende politiemensen te laat aan bij spoedmeldingen. Weert scoort nog het beste, Beesel is het slecht...

> Lees verder

In de nasleep van de schietpartij op een school in Parklandwaarbij 17 scholieren en schoolmedewerkers werden gedood, houden studenten de March for our Lives-demonstratie in Washington om aandacht te vragen voor de veiligheid van scholen en het reguleren van wapens. 

Kunnen de activisten in de lokale en nationale politiek ook veranderingen teweeg brengen?

Om 20.30 uur lokale tijd gaat op verschillende plekken zaterdag in de wereld een uur het licht uit, om aandacht te vragen voor klimaatverandering. Sinds de actie Earth Hour, een initiatief van het Wereld Natuur Fonds, in 2007 voor het eerst werd gehouden in Sydney is het uitgegroeid tot de grootste beweging voor natuur en een duurzame wereld. Het landelijke switch off-evenement in Nederland vindt dit jaar plaats bij de Erasmusbrug in Rotterdam.

Max Verstappen rijdt in Australië vanochtend om 7.00 uur (Nederlandse tijd) de eerste kwalificatie van het Formule 1-seizoen. De voortekenen zijn goed, want hij reed tijdens de eerste twee vrije trainingen de tweede en derde tijd op het Albert Park Circuit. Wereldkampioen Lewis Hamilton was beide keren de snelste. Vannacht zette Verstappen tijdens de laatste vrije training de vierde tijd neer. Sebastian Vettel was de snelste. De eerste race van het seizoen begint morgen om 7.10 uur.

Regen was van invloed op de resultaten tijdens de laatste vrije training.

Op vliegbasis Eindhoven wordt vanmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis van aan de repatriëring van de 298 slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk en burgemeester John Jorritsma van Eindhoven verrichten de officiële handeling. Het beeld bestaat uit verschillende cirkels met teksten en die vormen samen een wereldbol.

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd weer in. De klok gaat een uur vooruit, waardoor het 's ochtends langer donker is en 's avonds langer licht. De aanpassing leidt ieder jaar weer tot discussie over het nut en de negatieve effecten hiervan. Het Europees Parlement stemde in februari over het voortbestaan van de zomertijd, maar kwam niet tot een afschaffing. Wel wordt er onderzoek gedaan. 

Hoeveel last heb je van het verzetten van de klok als je maandag weer naar je werk gaat?

Dit gebeurde er vannacht

Arnaud Beltrame, de Franse politieagent, die vrijdag werd gegijzeld in een supermarkt in de Zuid-Franse stad Carcassonne, is overleden aan zijn verwondingen. De agent was door de gijzelnemer neergeschoten. De agent liet zich in de supermarkt vrijwillig gijzelen, zodat anderen konden worden vrijgelaten.

Het Nederlands elftal heeft de eerste wedstrijd onder leiding van Ronald Koeman verloren. Engeland was in een vriendschappelijk duel in de Arena met 1-0 te sterk. Halverwege was het nog 0-0, waarna Jesse Lingard in de 59e minuut namens de Engelsen voor de enige goal van de wedstrijd tekende. Verdediger Hans Hateboer en spits Wout Weghorst maakten hun debuut in Oranje.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een memorandum getekend dat het toelaten van transgenders in het Amerikaanse leger moet beperken. In de memo staat dat het leger transgenders die een verleden hebben met bepaalde psychische klachten, moet uitsluiten. Wel mogen de militaire autoriteiten zelf beslissen of ze gebruik willen maken van de diensten van transgenders die in het leger werkzaam zijn.

Coca-Cola Femsa staakt noodgedwongen alle activiteiten in een plaats in het zuidwesten van Mexico. Het bedrijf zegt een distributiecentrum te sluiten vanwege de slechte veiligheidssituatie in Ciudad Altamirano (Guerrero). De joint venture van Fomento Economico Mexicano (Femsa) en Coca-Cola stelde onder meer dat medewerkers zijn bedreigd.

Sinds 2013 zijn meer mensen vanuit huis gaan werken. Het aantal is in vijf jaar tijd toegenomen met meer dan 300.000 thuiswerkers. De stijging was daarbij het grootst bij vrouwen. In 2017 werkten ruim drie miljoen Nederlanders gewoonlijk of incidenteel thuis. Dat is bijna 37 procent van alle werkenden. In 2013 was het aandeel nog 34 procent.

Twee vrachtwagenchauffeurs zijn door een Britse rechtbank veroordeeld tot forse celstraffen wegens roekeloos rijgedrag. Het duo veroorzaakte vorig jaar augustus op een Engelse snelweg een ongeluk, waarbij acht mensen om het leven kwamen en vier gewonden vielen. De hoofdverdachte (31) werd veroordeeld tot een celstraf van 14 jaar. De andere chauffeur kreeg een mildere straf van 40 maanden cel omdat hij bekende het ongeluk te hebben veroorzaakt door roekeloos rijden.

Dit is er in het weekend te doen

Het is Nationale Grondwetdag vandaag. Gisteren al konden bezoekers het Haagse Grondwetpad lopen onder leiding van belangrijke personen uit de wereld van democratie en vandaag kan dat opnieuw. De drie wandelingen, aan het eind van de ochtend en begin van de middag, zijn vandaag onder leiding van Wim van de Camp, Theo Groeneveld en Wim Deetman. 

De schoenen waarop Johan Cruijff zijn laatste wedstrijd speelde, worden vandaag geveild. De opbrengst van de veiling gaat naar de Sunday Foundation, die zich inzet voor kansarme kinderen in Sierra Leone. Vandaag is het twee jaar geleden dat Cruijff overleed.

Het is vandaag Landelijke Opschoondag. Meer dan 100.000 vrijwilligers gaan vandaag hun buurt schoonmaken door onder meer het zwerfafval op te ruimen. Het thema van dit jaar is 'één buurt, één missie'.

De achtste editie van het Nederlands kampioenschap legpuzzelen wordt vandaag in het Zuid-Hollandse Roelofarendsveen gehouden. 28 teams van vier personen strijden om de eerste plaats. Striptekenaar Jan van Haasteren komt ook kijken naar de prestaties van de puzzelaars.

De tentoonstelling Kabul Portraits, van fotograaf Martin Roemers, wordt zondag in het Drents Museum geopend. Roemers maakte de portretfoto's van Nederlandse soldaten in Afghanistan. De foto's maakte hij met een antieke camera, geleend van een straatfotograaf in Kabul. De beelden zijn tot en met 17 juni te zien.

Dit weekend op NU.nl

Wie op een willekeurige plek om zich heenkijkt, ziet bijna iedereen verzonkenin zijn mobiele telefoon. Gebruiken we sociale media te veel, hoe schadelijk is het en hoe kom je er vanaf? NU.nl vroeg het aan enkele experts.

De ene schuld is de andere niet. Zo kan een onbetaalde rekening al snel totextra schulden leiden, terwijl de regels voor het aflossen van een studieschuld vrij soepel zijn. Wanneer wordt je schuld problematisch?

De zus van Willem Holleeder zorgde ook deze week weer voor vuurwerk. Ze noemde nieuwe namen, las een brief van haar moeder voor en lag op ramkoers met haar broer en diens advocaten. Misdaadjournalisten Marian Husken en Harry Lensink verbazen zich in deze podcast over de verrassingen van Astrid.

Na het afhaken van Arjen Robben en Wesley Sneijder is Virgil van Dijk de nieuwe aanvoerder van het Nederlands elftal. Is de duurste Nederlandse speler ooit inderdaad de gedroomde leider van het nieuwe Oranje van Ronald Koeman? Een portret van de nieuwe aanvoerder van Oranje.

Paul de Munnik praat in de auto met NU.nl over zijn nieuwe album en over Acda en de Munnik. Video: volgens De Munnik zijn zijn liedjes "niet waar".

Dit melden andere media vandaag

De Europese Commissie vindt dat Nederland te weinig doet tegen mestfraude en is daar door de Commissie voor berispt, schrijft Trouw (€). Nederland had om een uitzonderingspositie gevraagd, maar daar gaat de Europese Commissie niet helemaal in mee. Nederland had gevraagd of het nog vier jaar meer mest ten opzichte van andere Europese landen mag uitrijden, maar dat mag nog maar twee jaar.

Het kabinet gaat gemeenten binnenkort een brief sturen, met daarin de vraag of ze willen wachten met de invoering van milieuzones. Veel steden die milieuzones invoeren hanteren hun regels en dat zorgt bij automobilisten voor onduidelijkheid, meldt De Telegraaf (€). Voor de zomer komt het kabinet met een landelijk systeem.

Na 2021 zal de verkoop van auto's die zelf rijden sterk gaan toenemen. Dat laten onderzoekers weten in De Telegraaf. Ze verwachten dat er in 2021 vijftigduizend autonome auto's worden verkocht en vier jaar later al een miljoen. 

Dit gebeurde op deze dag in 1999

In de Mont Blanctunnel breekt op 24 maart 1999 brand uit in een Belgische vrachtwagen. Veel voertuigen die achter de vrachtwagen rijden kunnen niet meer weg. Uiteindelijk komen 39 mensen om bij de brand. Achteraf blijkt dat veel leed voorkomen had kunnen worden als onder meer de communicatie tussen de Franse en Italiaanse hulpdiensten beter was geweest.

Het weer

Het is vandaag vrij rustig weer, het is wel veelal bewolkt maar bijna overal droog en zo nu en dan is toch de zon te zien. Met 9 tot 13 graden in de middag en een paar zonnestralen voelt het aangenamer dan gisteren. Morgen kan er een buivallen. Met name in het westen breekt de zon geregeld door. Aan de temperatuur verandert niet veel.

En dan nog dit

Kanker wordt in het Verenigd Koninkrijk steeds vaker veroorzaakt door overgewicht of obesitas. Roken leidt daarentegen minder vaak dan voorheen tot de ziekte. Uit een sudie van Cancer Research UK bleek dat een derde (135.000) van het aantal gevallen van kanker voorkomen had kunnen worden. Dat is een kleine afname in vergelijking met de cijfers van zeven jaar geleden.

Deze nieuwsbrief is geschreven door Job van der Plicht.

Een fijn weekend!

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.