Home » regionieuws » Dit is het nieuws op woensdag 28 maart

Dit is het nieuws op woensdag 28 maart

Gepubliceerd op 28 maart 2018 om 17:45

In de ochtend rijdt de eerste personentrein door naar het Groningse Eemshaven. De trein moet op doordeweekse dagen drie keer per dag vanaf Roodeschool rijden.

De Franse politieagent Arnaud Beltrame, die is omgekomen tijdens de gijzeling in Trèbes vorige week vrijdag, krijgt vanochtend een eerbetoon in Parijs. Beltrame nam tijdens de gijzeling de plaats in van een gijzelaar. Nabestaanden van Beltrame en van drie andere slachtoffers van de terroristische actie zijn aanwezig

Rusland heeft deze dag tot dag van nationale rouw uitgeroepen om stil te staan bij de slachtoffers van de fatale brand in een winkelcentrum in Siberië. Daarbij kwamen 64 mensen om het leven, onder wie 41 kinderen. De politie heeft inmiddels vier mensen gearresteerd na de brand.

Vanmiddag staat met de semi-klassieker Dwars door Vlaanderen de 'generale repetitie' voor de Ronde van Vlaanderen op het programma. De 'Ronde' wordt zondag verreden. In de wielerkoers vandaag over ongeveer 180 kilometer, waarbij de renners onder meer drie kasseistroken en twaalf klimmetjes voor de kiezen krijgen, behoort Nederlander Niki Terpstra (de winnaar van 2012 en 2014) tot de kanshebbers. Vorig jaar ging de zege naar de Belg Yves Lampaert. 
 
Dit gebeurde er vannacht 

 

Een ingrijpende wijziging aan de infrastructuur is nodig om de prestaties van de IC Direct op de hogesnelheidslijn (HSL) te verbeteren. Dat is althans de conclusie van een extern onderzoek in opdracht van NS en ProRail. De spoorbedrijven vrezen dat de prestaties van de treinen op de HSL in 2018 onder druk komen te staan mede door de drukte op het reguliere spoor van de HSL-verbinding en door de complexe infrastructuur.

Het aandeel jongeren onder startende zzp'ers neemt toe. In 2008 was 32 procent van de zelfstandigen jonger dan 35 jaar. In 2015 is dat percentage gestegen naar 42 procent. Vooral het aandeel 15- tot 25-jarigen steeg flink van 10,8 procent naar 16,7 procent, blijkt uit cijfers van het CBS. 

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft een bezoek gebracht aan China en gesproken met de Chinese president Xi Jinping. Dat bevestigt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Volgens China heeft "Mr. Kim succesvolle gesprekken gevoerd met de Chinese leider Xi Jinping". "De ontmoeting met Xi is een mijlpaal op weg naar het verbeteren onze relatie", reageerde Kim na het uitkomen van zijn verrassingsbezoek. De twee wereldleiders spraken ook over de gespannen situatie op het Koreaans Schiereiland. Kim heeft gezegd dat Pyongyang bereid is tot denuclearisatie en een ontmoeting met de VS. 

Make-up en andere producten met talk worden onderzocht op de aanwezigheid van asbest. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) melden dat ze een onderzoek beginnen nadat eerder in twee make-upproducten van het merk Claire's lage concentraties asbest werden aangetroffen. De asbestvezels kunnen vrijkomen bij gebruik van het poeder. Asbest is verboden in Nederland. 

Dit schrijven andere media vandaag

In Nederland wordt gemiddeld elk uur een agent verbaal of fysiek aangevallen. En minimaal een keer per week rijdt iemand met een auto op de politie in. De nieuwste cijfers van de politie schetsen dit beeld, meldt het AD. Het afgelopen jaar registreerde de politie 9.101 geweldsincidenten. De incidenten lopen uiteen van verbaal geweld tegen politie tot zelfs poging tot moord. 

Illegale vreemdelingen kunnen in de toekomst wellicht geruild worden voor arbeidsmigranten. Het kabinet verkent of er een soort uitruilsysteem ingevoerd kan worden. Daarover schrijft staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) later deze week een brief aan de Kamer, melden bronnen aan De Telegraaf. Het is lastig voor Nederland om uitgeprocedeerden uit te zetten. Landen werken vaak niet mee bij het terugnemen van deze mensen.  

Dit gebeurde op deze dag in 1939

Generaal Francisco Franco verovert Madrid waarmee een einde komt aan de driejarige Spaanse burgeroorlog. Aan de kant van Franco vochten de nationalisten en monarchisten met ondersteuning van de fascistische regimes, Italië en Nazi-Duitsland. De andere zijde werd gevormd door voornamelijk republikeinen en communisten, met steun van Jozef Stalin. De oorlog eiste meer dan een half miljoen levens.  

En dan nog dit

Meeuwen. Het zijn blijkbaar de nieuwe muggen. Het AMC zet een buizerd in om de visvangers, die hun personeel lastigvallen, te verjagen. En om te voorkomen dat de bloemen voor de paus worden vernield door de vraatzuchtige meeuwen worden zelfs lasers ingezet. Rondom het Sint-Pietersplein worden laserstralen gebruikt die ervoor zorgen dat de meeuwen zich niet meer op de bloemen durven storten. Zo kan de paus zondag genieten van een ongeschonden bloemenzee uit Nederland. 

Vietnamese kinderen verdwijnen uit beschermde opvangDe politie onderzoekt of er sprake is van mensenhandel.
> Lees verder

Herkomst bekend van stoeptegel die door autoruit gingDe politie weet waar de stoeptegel vandaan komt die zondagochtend van een viaduct werd gegooid.
> Lees verder

Man uit Schinnen meldt zich na uitzending camerabeeldenDe politie onderzoekt de rol van een 55-jarige man uit Schinnen bij een drugstransport.
> Lees verder

Rijksweg afgesloten voor 's werelds grootste stormbaanEen opmerkelijke primeur voor Geleen.
> Lees verder

Stoppen met Facebook? De mening van vier Limburgse jongeren
Facebook blijkt het niet zo nauw te nemen met onze privacy. Reden genoeg om te stoppen met Facebook?

> Lees verder

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 19u30
Lees meer van Nieuws.nl >
 

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van Blik op Nieuws >
 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.