Home » regionieuws » het nieuws van vrijdag 6 april

het nieuws van vrijdag 6 april

Gepubliceerd op 6 april 2018 om 10:50

In de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp gaat het proces tegenWillem Holleeder verder. Op het programma staat het verhoor van diens ex-vriendin, Sandra den Hartog.  Het Openbaar Ministerie, Holleeders advocaten en mogelijk Holleeder zelf zullen haar bevragen. Den Hartog heeft eerder verklaard dat Holleeder in 2013 twee keer heeft gezegd dat hij verantwoordelijk is voor de liquidatie van haar man Sam Klepper, in oktober 2000.

Zie hier de voorbeschouwing van rechtbankjournalist Joris Peters 

Voor een recordaantal toeschouwers spelen de Oranjevrouwen om 20.00 uur de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. De best bezochte vrouwenwedstrijd ooit in Nederland is nu nog de EK-finale van afgelopen zomer tussen Oranje en Denemarken (28.182 in de Grolsch Verste). Voor de wedstrijd in het Philips Stadion, dat een capaciteit heeft van 35.000, zijn meer kaarten verkocht.

Welke Oranjevrouwen nemen afscheid met dit duel?

In de rechtbank in Assen wordt uitspraak gedaan tegen vier mannen die worden verdacht van een woningoverval met dodelijke afloop in het Drentse Gees. Daarbij kwam op 30 juni 2016 een 69-jarige man om het leven. De aanklager eiste vijftien jaar cel tegen Abdelhak B. (28) en Anouar K. (27). De 25-jarige Yero V. hoorde dertien jaar eisen. Hij is de enige die heeft bekend. Volgens de officier van justitie zijn drie van de vier verdachten schuldig aan doodslag.

Lees hier meer over de geruchtmakende zaak

In Bahrein staat dit weekend de tweede Grand Prix van het Formule 1-seizoen op het programma en vrijdag zijn de eerste twee vrije trainingen (13.00 en 17.00 uur Nederlandse tijd). Bij de race vorig jaar op het Bahrain International Circuit haalde Verstappen de finish niet in zijn Red Bull, terwijl Sebastian Vettel van Ferrari won. De Duitser was twee weken geleden ook de snelste bij de seizoensopening in Australië. 

F1-expert Joost Nederpelt blikt vooruit op de race in Bahrain  

Dit gebeurde er vannacht

Omwonenden van Schiphol verzetten zich tegen iedere vorm van uitbreiding van de nationale luchthaven. Zij ergeren zich aan het feit dat de luchthaven en de overheid afspraken niet nakomen en weigeren nu in te stemmen met uitbreiding van de capaciteit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gevraagd om nog eens voor 100 miljard dollar (82 miljard euro) importheffingen op te leggen op Chinese producten die naar de Verenigde Staten komen. De president loopt hiermee het risico dat de sluimerende handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld verder oplaait.

Een federale rechter in Brazilië heeft gelast dat voormalig president Luiz Inacio Lula da Silva zich uiterlijk vrijdagmiddag moet melden bij de gevangenis om daar te beginnen aan het uitzitten van een gevangenisstraf van twaalf jaar. Hij is veroordeeld voor het aannemen van miljoenen dollars aan steekpenningen, onder meer van een bouwbedrijf.

Het verbruik van elektriciteit per bewoner van particuliere woningen lag in 2016 4,5 procent lager dan vier jaar eerder. Verbruikte een bewoner in 2012 nog gemiddeld 1.419 kilowattuur (kWh) aan stroom, in 2016 was dit afgenomen naar 1.355 kWh, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De politie van New York wil dat vechtsporter Conor McGregor zich zo spoedig mogelijk meldt. Zij willen hem spreken over zijn gewelddadige optreden tijdens een perspresentatie van UFC, de grootste Mixed Martial Arts-organisatie ter wereld. De Ier gooide onder andere een steekwagen door het raam van een touringcar.

Dartslegende Eric Bristow is donderdagavond overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De Engelsman is 60 jaar geworden. Bristow, die tussen 1980 en 1986 vijf keer wereldkampioen werd en ook vijf keer de World Masters won bij de BDO, staat bekend als één van de beste darters van zijn tijd.

Dit melden andere media vandaag

De publieke omroep heeft voor 20 miljoen euro de rechten gekocht voor de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands voetbalelftal voor het EK 2020en het WK 2022. In het grootste geheim blijkt de NOS al maanden rond met de UEFA, melden bronnen in de media-industrie aan De Telegraaf. De NOS zou tot 2022 zeker negen ton gaan betalen per wedstrijd. NOS en UEFA willen niets zeggen.

De SGP en vijftien ‘pro family’-organisaties hebben een alliantie gesloten tegen het progressieve gezinsbeleid van het kabinet. Zij gaan elk voorstel van het kabinet op dit vlak bestrijden en zich scherper en actiever meningen in het publieke debat. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Actievoerders willen grote grazers gaan ‘bevrijden’ uit de Oostvaardersplassen. Volgens De Gelderlander staan er honderdvijftig trailers klaar. De actievoerders zijn boos dat er in het gebied dieren worden doodgeschoten. “Als we nog even wachten, zijn  ze allemaal dood”, stellen ze. Staatsbosbeheerder zegt dat het weghalen van dieren verboden is.

Dit gebeurde op deze dag in 1988

In Landsmeer arresteert de politie Ferdi Elsas. Hij wordt verdacht van het ontvoering en vermoorden van Ahold-topman Gerrit Jan Heijn in september 1987. Elsas kan worden gepakt nadat hij een briefje van het geregistreerde losgeld dat is betaald heeft uitgegeven. Elsas blijkt Heijn al vrij kort na de ontvoering te hebben gedood, maar hield nog heel lang de schijn op dat de topman van Ahold nog leefde. Zo stuurde hij een stuk van zijn pink op naar de politie, die hij wekenlang had bewaard. Op aanwijzingen van Elsas vindt de politie het lichaam van Heijn in de bossen bij Renkum. Elsas wordt tot twintig jaar cel veroordeeld; in augustus 2001 komt hij vrij na een intensieve tbs-behandeling. 

 

En dan nog dit

Cindy Crawford is in de vroege jaren van haar modellencarrière meerdere malen gepusht om naakt te poseren. Het leidde gelukkig niet tot een #MeToo verhaal, maar het model heeft wel spijt van bepaalde beslissingen waar ze zich toe heeft laten zetten. Dat heeft zij bekend in een openhartig interview.

Boswachters zijn duizenden dumpingen spuugzat: 'Bossen zijn een vrijplaats door gebrek aan toezicht'

“We hebben het hier neergesmeten omdat we het spuugzat zijn." Boswachters van het Brabants Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn helemaal klaar met alle afvaldumpingen in het bos. Ze willen meer toezicht. Daarom brengen de boswachters vrijdag als protest een aantal aanhangers afval naar het provinciehuis in Den Bosch. Lees verder »

Ineke woont zo energiezuinig mogelijk: 'Als de zon schijnt, word ik dubbel blij'

Toen Ineke Kortland en haar man vier jaar geleden het platte dak van hun huis in Vught vol lieten leggen met zonnepanelen, was dat het begin van een overgang naar energiezuinig wonen. Minder gas, meer zonne-energie. Hun motto: je moet niet gaan wachten tot de overheid de Groningse gaskraan dichtdraait. "Wij besparen nu al op een beter milieu en dat geeft ons een goed gevoel. Als de zon schijnt, word ik dubbel blij." Lees verder »

Op een mooie lentedag... [WEERFOTO'S]

Wat hebben we er lang op gewacht. Een dag met een lentezonnetje en bijbehorende aangename temperatuur. Nu het zover is, trekken we er massaal opuit en het wordt de komende dagen alleen maar beter. Lees verder »

Phillip Cocu niet verrast dat Derrick Luckassen tijd nodig heeft: 'Hele stap naar PSV'

Phillip Cocu weet dat de resultaten uit het verleden geen garantie zijn voor een wedstrijd die nog moet komen. En zo is er ook geen garantie dat een aankoop veel speeltijd krijgt. Derrick Luckassen werd in de zomer overgenomen van AZ, de komende tegenstander. Hij krijgt weinig speeltijd onder Cocu. Lees verder »


«   »