Home » regionieuws » het nieuws op donderdag 10 mei

het nieuws op donderdag 10 mei

Gepubliceerd op 10 mei 2018 om 08:33

Het is Hemelvaartsdag, voor veel mensen een vrije dag. Traditiegetrouw begint de dag met dauwtrappen, een traditie waarbij deelnemers (in groepsverband) 's-ochtends vroeg een wandeling door de natuur maken. Onder andere Staatsbosbeheer en enkele nationale parken organiseren wandelingen.

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival vindt plaats. Namens Nederland maakt Waylon met zijn nummer Outlaw in 'em voor het eerst zijn opwachting in Lissabon. Hij neemt het op tegen onder andere Noorwegen en Zweden voor een plek in de finale op zaterdag.

Deze landen hebben zich al geplaatst voor de finale van het Eurovisie Songfestival

De 164 kilometer lange zesde etappe van de Giro d'Italia is een pittige. Ruim 14 kilometer moet er geklommen worden op de flanken van de Etna, met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent. Titelverdediger Tom Dumoulin, die nog altijd tweede staat in het klassement, zal worden uitgedaagd door de concurrentie. Ook de Australische leider Rohan Dennis moet aan de bak, want de kans is goot dat hij zijn roze trui kwijtraakt.

Dumoulin kijkt uit naar het echte klimwerk in deze Ronde van Italië

Het Eredivisieseizoen is voorbij, maar voor Sparta en Roda JC staan er nog belangrijke wedstrijden op het programma. De Rotterdammers spelen om donderdag 16.45 uur in de halve finales van de play-offs om promotie/degradatie uit tegen FC Dordrecht en de Limburgers gaan om 20.00 uur op bezoek bij Almere City FC. De andere play-offduels zijn Telstar-De Graafschap (12.30) en FC Emmen-NEC (14.30). Zondag zijn de returns.

Bekijk hier de uitslagen en het programma van de play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie

Alek Minassian, de 25-jarige bestuurder van een bestelbusje die op 23 april in de Canadese stad Toronto inreed op voetgangers, verschijnt op donderdag weer de rechter. Hij moest op de dag na de aanslag voor het eerst bij het gerechtshof verschijnen.

Bij het incident kwamen tien mensen om het leven.

Dit gebeurde er vannacht

Iraanse troepen hebben vanuit Syrië doelen in Israël beschoten met raketten, zo beweert het Israëlische leger. Verschillende militaire faciliteiten die zich bevonden op de Golanhoogte, aan de grens van Israël en Syrië, zouden het doelwit zijn geweest. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger zijn ook enkele raketten onderschept door luchtafweergeschut. Er zijn voorlopig geen doden of gewonden gemeld door Israël. De schade aan de legerbases zou beperkt zijn.

Israël heeft later vannacht al een tegenaanval uitgevoerd. Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben raketten afgevuurd op doelen nabij de Syrische stad Baath. Het Syrische staatspersbureau SANA stelt dat "tientallen Israëlische raketten" uit de lucht zijn gehaald door afweergeschut op Syrisch grondgebied.

De drie Amerikaanse gevangenen die zijn vrijgelaten door Noord-Koreahebben hun dank uitgesproken richting president Donald Trump. De drie vlogen woensdagnacht met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo mee terug naar de Verenigde Staten. Pompeo was in Noord-Korea om de aanstaande ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en Trump voor te bereiden

In het Indonesische Depok heeft de plaatselijke politie een eind gemaakt aan een massale gevangenisopstand. Gedurende de geweldsuitbraak vielen zeker zes doden. De slachtoffers vielen bij gevechten tussen de Indonesische politie en islamitische militante gevangenen in een gevangenis in Depok op West-Java

In de Limburgse plaats Ospel heeft in de nacht van woensdag op donderdag een grote brand gewoed in een stal waarin ongeveer 23.000 kippen zaten. Volgens de Limburgse brandweer konden de dieren niet meer worden gered en zijn ze allemaal om het leven gekomen.

Dit gebeurde op deze dag in 1994

Nelson Mandela wordt beëdigd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. De politicus en vrijheidsdstrijder zat tussen 1963 en 1990 27 jaar in een gevangenis op Robbeneiland. In 1993 kreeg Mandela de Nobelprijs voor de Vrede wegens zijn strijd tegen apartheid. Mandela treedt in 1999 af als president, waarna hij wordt opgevolgd door zijn vice-president Thabo Mbeki. Op 5 december 2013 overlijdt Mandela op 95--jarige leeftijd in Johannesburg.

Het weer

Het wordt vanaf donderdag aanzienlijk kouder dan de afgelopen dagen. Er waait een vrij stevige en frisse westelijke wind en het wordt hooguit 13 tot 17 graden. In de ochtend is het bewolkt met nog een enkele bui. Later wordt het zo goed als droog en komen er opklaringen vanuit het westen. 

Bekijk het actuele weerbericht hier.

En dan nog dit 

De 92-jarige oud-premier Mahathir Mohamad zal waarschijnlijk de nieuwe premier van Maleisië worden. Zijn oppositie-coalitie heeft verrassend de verkiezingen in het Aziatische land gewonnen. Uit de officiële uitslag blijkt dat de tegenstanders van de zittende premier Najib Razak kunnen rekenen op zeker 112 van de 222 zetels in het parlement. Daarmee hebben de oppositiepartijen een parlementaire meerderheid in handen. Mahathir verwacht donderdag tot premier te worden benoemd en zal dan het oudste gekozen staatshoofd ter wereld zijn.

Deze nieuwsbrief is geschreven door Robbert van der Linde.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.