Home » regionieuws » nieuws op donderdag 17 mei

nieuws op donderdag 17 mei

Gepubliceerd op 17 mei 2018 om 19:30

Het hoger beroep in de zaak rond de 'minder Marokkanen-uitspraak' van Geert Wilders gaat van start. De PVV-leider werd in december 2016 schuldig bevonden aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar kreeg geen straf opgelegd. De zaak draait om uitspraken van Wilders uit 2014. Zo zei hij in Den Haag: "Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?". Voor het hoger beroep zijn elf dagen uitgetrokken.

Het gerechtshof wil deskundigen horen over het begrip vrijheid van meningsuiting.

De twaalfde etappe van de Giro d'Italia gaat over 214 kilometer van Osimo naar Imola en is bijna geheel vlak. De rit eindigt waarschijnlijk met een massasprint, terwijl titelverdediger Tom Dumoulin in het peloton kan blijven. De Nederlander staat tweede in het algemeen klassement, met 47 seconden achterstand op de Britse rozetruidrager Simon Yates. 

De rechtbank doet uitspraak tegen een man die ervan wordt verdacht een aantal van zijn kinderen stelselmatig te hebben mishandeld, een aantal van hen bij herhaling te hebben opgesloten en een dochter seksueel te hebben misbruikt. Ook is er volgens de officier van justitie bewijs voor een poging tot doodslag op een zoon. De jongen werd door K. op tafel vastgebonden en bedreigd met een draaiende kettingzaag. De 59-jarige Henk K. uit Bunschoten-Spakenburg is zwaargelovig en hanteerde een strenge opvoeding gebaseerd op de Bijbel. Er is vijf jaar cel tegen hem geëist.

De eerste wedstrijden in de finale van de play-offs om promotie/degradatie staan op het programma. Sparta gaat om 18.30 uur op bezoek bij FC Emmen, dat nog nooit in de Eredivisie speelde. De andere wedstrijd gaat tussen twee Jupiler League-clubs: De Graafschap speelt om 20.45 uur uit tegen Almere City FC, dat in de vorige ronde verantwoordelijk was voor de degradatie van Roda JC. De returns zijn zondag. 

Video: FC Emmen heilig overtuigd van promotie ten koste van Sparta

Michael van Gerwen gaat vanavond in de O2 Arena in Londen voor zijn vierde eindzege in de Premier League Darts. De Nederlandse nummer één van de wereld neemt het in de halve finales op tegen de Engelse wereldkampioen Rob Cross, waarna bij een overwinning in de finale de eveneens voor Engeland uitkomende Michael Smith of de Schot Gary Anderson wacht. Van Gerwen schreef de prestigieuze competitie bij zijn debuut in 2013 op zijn naam was de afgelopen twee jaar ook al de sterkste. 

Van Gerwen is vol vertrouwen voor de finaleronde van de Premier League.
 
Dit gebeurde er vannacht 

Atlético Madrid heeft de Europa League gewonnen. De Spanjaarden waren in een eenzijdige finale in Lyon met 3-0 veel te sterk voor Olympique Marseille.Antoine Griezmann was in de 21e en 49e minuut zowel voor de 1-0 als de 2-0 verantwoordelijk, waarna Gabi in de 89e minuut de eindstand op 3-0 bepaalde. De overwinning van Atlético betekent slecht nieuws voor Feyenoord, dat bij een nederlaag van de Madrilenen een ticket voor de groepsfase van de Europa League zou hebben gekregen, maar nu definitief moet instromen in de derde voorronde van het tweede Europese bekertoernooi.

Nederlanders denken steeds positiever over homoseksualiteit en genderdiversiteit. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Daarentegen is het slechter gesteld met de rechten van LHBTI in Nederland. Ons land is uit de top tien gevallen van Europese landen waar de rechten goed geregeld zijn. Uit het vorig jaar gehouden onderzoek blijkt dat 74 procent van de Nederlanders positief staat tegenover homoseksualiteit, in 2006 was dit slechts 53 procent. Ook het aantal Nederlanders dat positief denkt over transgenderpersonen stijgt iets: van 45 procent in 2012 naar 57 procent in 2017

Een vijfde van de ondernemers wordt bij het uitvoeren van de bedrijfsactiviteiten momenteel afgeremd door een tekort aan personeel.Sinds de start van de waarneming in 2008 hebben er niet zoveel bedrijven last gehad van personeelstekorten blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland. Het tekort aan werknemers is het grootst onder zakelijke dienstverleners. In die sector spreekt 31,9 procent van een belemmering. 

Met de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebolain de stad Mbandaka in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. De epidimie breidt zich verder uit en is daardoor veel lastiger te bestrijden. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die is begonnen met het verstrekken van vaccins in Congo, heeft zijn zorgen geuit over het nieuws.

 

Dit schrijven andere media vandaag 

Burgemeesters van de grote steden zijn teleurgesteld over het aantal extra agenten die zij krijgen van het kabinet. De grote steden hebben veel meer agenten nodig voor de veiligheid en liggen met het kabinet in de clinch, schrijft De Telegraaf die geheime documenten in bezit zegt te hebben. Uit die nu nog geheime cijfers zou blijken dat door investeringen van het kabinet er in totaal 1.111 voltijdbanen bij de politie bijkomen tot 2023. De steden en politiebonden vinden dat veel te weinig. Zo stelt de Amsterdamse politie vijfhonderd extra agenten nodig te hebben maar krijgt het er van het kabinet 59,9 voltijdbanen bij. 

De familie van de 31-jarige Malek F., die in Den Haag drie mensen neerstak, vroeg GGZ-instelling Parnassia meerdere malen tevergeefs om hulp. De man ontwikkelde paranoïde gedachten en de familie wil Parnassia nu voor de rechter slepen, meldt het AD. Volgens de familie is de GGZ-instelling verantwoordelijk voor "het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel" aan de slachtoffers en aan de dader.

Dit gebeurde op deze dag in 1971

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires wordt de dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti de Zorreguieta geboren. Ze draagt de naam Máxima Zorreguita en zal later als koningin Máxima der Nederlanden door het leven gaan. NU.nl heeft een selectie gemaakt van foto's over het leven van de 47-jarige echtgenote van koning Willem-Alexander. 

 

En dan nog dit

Koningin Máxima is dus vandaag jarig maar dat betekent niet dat overal de vlag uit gaat. Voor koningin Máxima geldt namelijk het zogeheten beperkt vlaggen. Alleen enkele Haagse instanties waaronder de Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en de Hoge Raad zijn verplicht de vlag uit te hangen. Burgers mogen het helemaal zelf weten maar gezien de populariteit van Máxima zal het best wel eens vlaggetjesdag kunnen worden. Máxima zal het zeker waarderen. 

 

Deze nieuwsbrief is geschreven door Eimert Pruis


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.