Home » regionieuws » het nieuws op donderdag 24 mei

het nieuws op donderdag 24 mei

Gepubliceerd op 24 mei 2018 om 18:48

Zwaar onweer op komst met hagel en windstoten: 'Maar ik verwacht geen wolkbreuk' Het KNMI waarschuwt voor 'stevige onweersbuien' die donderdagmiddag en -avond kunnen ontstaan boven de zuidelijke helft van Nederland. De weerdienst geeft daarom code geel af. Plaatselijk kan er veel regen in korte tijd vallen: twintig tot 25 millimeter volgens Weer.nl. Lees verder »

Hoe is het om als politieagent vreselijk nieuws aan de deur te brengen? Maaike vertelt haar verhaal

Het is een nachtmerrie waar bijna iedereen wel eens zwetend van wakker is geworden. Een politieagent die op een ongewoon tijdstip voor de deur staat. Met het nieuws dat een geliefde is verongelukt en nooit meer thuis zal komen. Maar hoe voelt dat eigenlijk voor de persoon die die nieuws moet brengen? Lees verder »

De Donald Duck speciaal voor blinden en slechtzienden is 10 centimeter dik

De Donald Duck. Wie is er niet groot geworden met het weekblad? Nou, kinderen met een visuele beperking bijvoorbeeld. Daar heeft een bedrijf uit Grave nu een einde aan gemaakt. Donderdag heeft Dedicon de eerste Donald Duck voor blinden en slechtzienden gepresenteerd . Lees verder »

Schilders plakken afvoer cv-ketel af waardoor koolmonoxide blijft hangen, alarm redt bewoners

De bewoners van twee huurhuizen aan de Meester van Houtstraat in Vlijmen zijn woensdagavond ontsnapt aan koolmonoxidevergiftiging. Schilders hadden de afvoer van de cv-ketels afgeplakt waardoor het levensgevaarlijke gas niet uit de huizen kon ontsnappen. Lees verder »

Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17, presenteert donderdag tussentijdse onderzoeksresultaten. Ook wordt de hulp van het publiek ingeroepen bij de speurtocht naar de daders van de vliegramp. Het JIT zei eerder dat er "onomstotelijk'' bewijs is dat vlucht MH17 is neergeschoten door een BUK-raket die werd afgevuurd vanuit een landbouwveld in Oost-Oekraïne.

In maart onderzocht NUcheckt of er sluitend bewijs is dat Oekraïne achter de MH17-ramp zit

Noord-Korea heeft aangekondigd zijn nucleaire testlocaties te zullen gaan sluiten. Naar verwachting wordt daar donderdag mee gestart. Bij de ontmanteling zullen buitenlandse journalisten toegelaten worden, die naar verluidt inmiddels op weg zijn naar het gebied Punggye-ri, de belangrijkste locatie voor het kernwapenprogramma van Noord-Korea. Op de valreep mochten ook Zuid-Koreaanse journalisten naar de ontmanteling, na een eerdere weigering. Nucleaire experts zijn op hun beurt niet welkom.

Beluister de podcast waarin Korea-expert Remco Breuker de situatie in Noord-Korea uitlegt

Donderdag is er een pro-formazitting in de zaak tegen een man die ervan wordt verdacht samen met anderen in de nacht van 7 op 8 februari in Zwolle een man door het hoofd te hebben geschoten. Volgens het Openbaar Ministerie is het slachtoffer een dag na zijn dood in stukken gezaagd, in zakken gestopt en in de kruipruimte van de woning verborgen. Het slachtoffer werd pas anderhalve week later gevonden. Het motief achter de moord is niet duidelijk.

Het proces tegen Willem Holleeder gaat verder met de behandeling van het dossier genaamd Viool. Het is het onderzoek naar de moord op Cor van Hout en Robert ter Haak in Amstelveen in 2003. Holleeder wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie van Van Hout. Ter Haak stond op dat moment naast Van Hout en werd ook slachtoffer toen er vanaf een motor op de mannen werd geschoten.

Eerder deze week zei Holleeder dat hij onder druk werd gezet door de advocaat van Soerel

Met een achterstand van 56 seconden in het klassement op rozetruidrager Simon Yates begint Tom Dumoulin aan de eerste van drie loodzware ritten in de slotweek van de Giro d'Italia. De achttiende etappe begint donderdag om 12.10 uur. Na een veelal vlakke aanloop is de bijna veertien kilometer lange klim naar finishplaats Prato Nevoso de enige grote hindernis van de dag.

Verslaggevers Mark Leene en Daan de Ridder maakten vanuit Italië een vooruitblik op de ritten

Dit gebeurde er vannacht

Een Nederlandse man zit vast in Irak op verdenking van terrorisme, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan NU.nl na berichtgeving van Nieuwsuur.Details over de situatie worden niet gegeven. Wel zegt het ministerie "een vinger aan de pols te houden". De identiteit van de man is onbekend.

De man is voor zover bekend de enige Nederlander die vastzit in Irak op verdenking van terrorisme.

Duizenden vrouwen en meisjes in Nigeria zijn verkracht door leden van het regeringsleger. Dat schrijft Amnesty International in een rapport dat donderdag is gepubliceerd. Volgens de mensenrechtenorganisatie gaat het met name om vrouwen en meisjes die eerder in dorpen leefden die in handen waren van de islamitische terroristische groepering Boko Haram, maar die door het leger zijn terugveroverd.

Het rapport kwam tot stand door 250 diepte-interviews met slachtoffers

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar 1,5 miljard euro uitgegeven aan online aankopen bij buitenlandse webwinkels in de Europese Unie. Een jaar eerder kwam het bedrag nog uit op ruim 1 miljard euro. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. 

In alleen het vierde kwartaal van 2017 ging het om een bedrag van ongeveer 400 miljoen euro

De Amerikaanse president Trump gaat onderzoeken of het de importtarievenop auto's en vrachtwagens kan verhogen. Gekeken wordt of er vergelijkbare tarieven ingevoerd kunnen worden zoals dat is gebeurd met aluminium en staal. De The Wall Street Journal schrijft woensdag op basis van ambtenaren die werken in het Witte Huis dat de importtarieven kunnen oplopen tot 25 procent

In 2017 importeerde de Verenigde Staten 8,4 miljoen voertuigen met een totale waarde van 192 miljard dollar

Bij een groot ongeval op de A32 bij Steenwijk zijn volgens de politie twee personen gewond geraakt, van wie één ernstig. Het ongeluk ontstond woensdagavond rond 23.15 uur door overstekende reeën. De hulpdiensten troffen één gewonde op het wegdek aan. Het andere slachtoffer zat bekneld in een auto en is door de brandweer bevrijd. 

In totaal zijn zes tot acht voertuigen bij het ongeluk betrokken

De wietteelt in Nederland blijkt veel groter dan van te voren werd gedacht. Dat blijkt uit een herziening van oude economische cijfers van het CBS. Bij een raming over jaar 2015 gingen ze er bij het statistiekenbureau nog vanuit dat 40 procent van de wiettelers tegen de lamp loopt, maar nieuwe informatie van het Korps landelijke politiediensten wijst uit dat het realistischer is om uit te gaan van een pakkans van 20 procent.

Dit betekent ook dat er naar schatting fors meer geld in de wietteelt omging

Nederlandse bouwondernemers behaalden in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst een hogere omzet dan voor de financiële crisis. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek lagen de opbrengsten in de bouwnijverheid 4 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2008, het jaar waarin de financiële crisis mondiaal toesloeg.

De bouwsector beleefde het veertiende kwartaal op rij waarin de opbrengsten stegen

Medewerkers in de gehandicaptenzorg ervaren nog steeds veel agressie en geweld op de werkvloer. Dat blijkt uit een digitale enquête van vakorganisatie CNV Zorg & Welzijn. Van de medewerkers in de gehandicaptenzorg geeft 70 procent te maken heeft gehad met slaan, bijten, schoppen en knijpen door patiënten. 80 procent is wel eens uitgescholden of bedreigd.  

CNV Zorg & Welzijn wijt de cijfers aan krappe bezettingen en de vele tijdelijke flexkrachten

Dit schrijven andere media vandaag

Zelfstandigen met schulden kunnen in veel gevallen niet bij hun gemeente terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van Trouw (€) langs de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK, ZZP Nederland en de branchevereniging van sociale diensten Divosa. Gemeenten hebben de plicht om mensen met schulden te helpen, maar ambtenaren weten vaak niet op welke hulp zzp'ers recht hebben.

Basisscholen gebruiken antipestprogramma's waarvan niet kan worden aangetoond dat ze werken tegen pesten. Dat schrijft het AD op basis van onderzoek van vijf Nederlandse universiteiten en het Trimbos instituut. Voor het onderzoek zijn 8000 kinderen gevolgd en geanalyseerd. Gekeken is of er in hun klassen daadwerkelijk minder is gepest. Er zijn zeven methoden om het pesten terug te dringen wetenschappelijk onderzocht, bij vier methoden lukte het om het pesten terug te dringen.

Het Nederlands betaalbedrijf Adyen kondigt vandaag officieel zijn beursgangaan, dat schrijft het FD (€). Over vier weken zal het bedrijf zijn eerste notering krijgen op de Amsterdamse beurs. Waarschijnlijk heeft het bedrijf een waarde tussen de 5 miljard en 10 miljard euro. Adyen biedt een platform dat miljarden aan betalingen afhandelt voor grote bedrijven als Facebook, Uber en CoolBlue.

Dit gebeurde op deze dag in 1958

Martin Schröder richt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martin's Air Charter op. Dit wordt later omgedoopt tot Martinair. De eerste bestemming in het buitenland is Palma de Mallorca. De eerste vluchten zijn uitgevoerd met een De Havilland DH 104 Dove. Sinds 2011 is Martinair nog uitsluitend een vrachtmaatschappij.

Het weer 

Er is donderdag van tijd tot tijd ruimte voor de zon, waarna het later op de middag op de meeste plaatsen gaat regenen. Er kan dan veel regen vallen en er is ook kans op onweersbuien en hagel. Ook kan het tijdens de buien stevig waaien. Het is behoorlijk warm met temperaturen tussen de 23 en 25 graden. 

En dan nog dit

Een wetenschapper uit Nieuw-Zeeland staat aan het hoofd van een internationaal team dat met DNA-tests onderzoek gaat doen naar de eventuele aanwezigheid van een zogenaamd monster van Loch Ness.De wetenschapper, Neill Gemmell, gelooft zelf niet in het monster van Loch Ness, maar hij wil mensen "meenemen op avontuur" en wat wetenschappelijke kennis bijbrengen


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.