Home » regionieuws » het nieuws op vrijdag 25 mei

het nieuws op vrijdag 25 mei

Gepubliceerd op 25 mei 2018 om 10:19

Hitte en enorme zonkracht verwacht dit weekend, evenementen nemen maatregelen

We tikken bijna de dertig graden aankomend weekend. Tel daarbij een flinke dosis zonkracht bij op en we gaan een zomers weekend tegemoet. Heerlijk voor de zonaanbidders, maar de organisatoren van diverse evenementen waarschuwen voor de warmte. "Doe rustig aan, uitlopen is belangrijker dan winnen!' adviseert Rondje Sprundel bijvoorbeeld.Lees verder »

Nabestaanden MH17 dienen schadeclaim in tegen Rusland: 'Het net sluit zich langzaam'

Een groep van 270 nabestaanden van Nederlandse slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voor een schadeclaim tegen Rusland. De Amerikaanse advocaat Jerry Skinner zegt in EenVandaag dat de klacht uiterlijk 13 juni wordt ingediend bij het hof.Lees verder »

Als consument heb je er ongetwijfeld al meerdere e-mails over gehad; de zogenoemde Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die vrijdag in werking treedt. Organisaties en bedrijven moeten vanaf dat moment precies documenteren welke persoonsgegevens ze in handen hebben, hoelang ze die bewaren en wat ze ermee doen. Doen ze zit dit niet, dan kunnen ondernemingen en organisaties hoge boetes krijgen.

Wil jij weten wat de nieuwe privacywet voor jou betekent? 

Nadat rozetruidrager Simon Yates donderdag een tikje kreeg in de Giro d’Italia, kan Tom Dumoulin in de negentiende etappe weer toeslaan. De Nederlandse titelverdediger staat in het klassement nog maar 28 seconden achter de Brit, die met enige spanning zal toeleven naar de zware bergrit over 184 kilometer van Turijn naar Jafferau.

Video: Bekijk de vooruitblik op rit 19 van de Giro d'Italia 

Een Zuid-Afrikaanse rechter buigt zich vrijdag opnieuw over hetuitleveringsverzoek van de 75-jarige Nederlandse oorlogsmisdadiger Guus Kouwenhoven. Hij werd in 2017 door het Hof in Den Bosch bij verstek veroordeeld tot negentien jaar cel wegens wapensmokkel en medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in het Afrikaanse land Liberia. Kouwenhoven werd in december van vorig jaar gearresteerd in Zuid-Afrika, maar drie eerdere pogingen om hem uit te leveren, zijn gestrand.

Lees hier het profiel over de Nederlandse oorlogsmisdadiger Guus Kouwenhoven

De Ieren mogen in een referendum laten weten hoe ze denken over abortus.Abortus was lang een onderwerp dat voor verdeeldheid zorgde in het strengrooms-katholieke Ierland. Een volledig verbod werd pas opgeheven in 2013 toen abortus werd toegestaan in gevallen waarin het leven van de moeder in gevaar is. Kiezers zullen in het referendum worden gevraagd of zij het achtste amendement van de grondwet willen intrekken. 

Vrijdag is er weer een pro-formazitting in de zaak tegen Sjonny W., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van drie vrouwen. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de dood van Monique Roossien in 2003, Mirela Mos in 2004 en Sabrina Oosterbijk. Van de laatste vrouw is het lichaam nooit gevonden, maar het Openbaar Minsterie vermoedt dat zij dood is en dat W. haar lichaam heeft laten verdwijnen. Alledrie de vrouwen waren prostituees.

Eerder kwam justitie al aanzetten met een nieuwe getuige in de zaak

Dit gebeurde er vannacht

Noord-Korea wil nog steeds met de Verenigde Staten om de tafel om de problemen die beide landen hebben op te lossen. Dat zegt de viceminister van Buitenlandse Zaken, Kim Kye Gwan, tegen het Noord-Koreaanse persbureau KNCA. Volgens Gwan is het besluit van de Amerikaanse President Donald Trump om de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un af te zeggen niet wat de wereld wil.

Donderdag besloot de Amerikaanse president om deze ontmoeting te annuleren vanwege de vijandigheid die Trump voelde.

Hevige regenval heeft donderdagavond in meerdere plaatsen in Zeeland voor wateroverlast gezorgd. De straten in onder meer Goes en Kloetinge stonden blank. De veiligheidsregio meldde dat de brandweer en de gemeente zoveel mogelijk hulp hebben geboden. Inwoners van Zeeland werd aangeraden alleen in geval van nood te bellen naar de hulpdiensten. 

Volgens het KNMI was er "tamelijk veel bewolking", wat voor regen- en onweersbuien zorgde.

Harvey Weinstein, de filmproducent die door tientallen vrouwen wordt beschuldigd van verkrachting, aanranding en/of seksuele intimidatie, zou zichzelf vrijdag aangeven bij de politie van New York. Dat melden bronnen donderdag aan televisiezender NBC. Het zou gaan om de aangifte van Lucia Evans, die zegt dat zij in 2004 door Weinstein is gedwongen tot orale seks, meldt TMZ.

De advocaat van Weinstein heeft nog niet gereageerd op het bericht.

Er waren aan het begin van dit jaar een kleine 22.000 volledig elektrische personenauto's op de weg in Nederland, een toename van bijna 60 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe getallen van het CBS. Aan het begin van 2017 telde het bureau nog ongeveer 14.000 elektrische auto's in Nederland.

Volgens het statistiekenbureau had 1,4 procent van het totale Nederlandse wagenpark een stekker.

Van de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) was 19 procent in 2016verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Hiermee zet de dalende trend door. Van deze groep, die het ondernemerschap als hoofdinkomstenbron heeft, koos in 2011 nog 23 procent voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). 

Het aandeel zelfstandigen dat lijfrentepremie betaalt als pensioenvoorziening is tussen 2011 en 2016 eveneens afgenomen.

Dit schrijven andere media vandaag

De gemeente Almere dient volgens deskundigen als voorbeeld voor andere gemeenten om ouderen die langdurig werkloos zijn weer aan een baan te helpen. Volgens de Volkskrant is de gemeente er de afgelopen twee jaar in geslaagd om 150 van een groep van 300 langdurige werkloze ouderen weer aan het werk te krijgen. Almere maakte 200.000 euro vrij. 

Zo'n 30.000 klanten van ING en De Volksbank krijgen geld terug. Het AD (€) schrijft dat de banken jarenlang te hoge kosten hebben berekend voor hypotheken. De compensatie is voor klanten die tussen 2011 en 2016 extra hebben afgelost of een renteaanpassing hebben gekregen op hun hypotheek. De Vereniging Eigen Huis roept andere banken op het voorbeeld van De Volksbank en ING te volgen.

Dit gebeurde op deze dag in 2011

De laatste aflevering van The Oprah Whinfrey Show wordt uitgezonden in de Verenigde Staten. Oprah Whinfrey heeft de talkshow 25 jaar lang gepresenteerd. Het programma is in meer dan 150 landen uitgezonden en bestond onder meer uit de vaste onderdelen Oprah's Book Club, Oprah's Favorite Things en What's the buzz. Ook had Dr. Phil een terugkerend item in de show.

 

En dan nog dit  

Voormalig topvoetballer Ronaldinho treedt komende zomer in het huwelijk met twee vrouwen tegelijk.In augustus zal de 38-jarige Braziliaan trouwen met zowel Priscilla Coelho en Beatriz Souza. De drie wonen al enige tijd samen en zullen vanaf dat moment ook in de echt verbonden zijn, schrijft de Spaanse sportsite AS. Het huwelijk zal worden gesloten in het bijzijn van wat familie en vrienden op het landgoed van Ronaldinho in Rio de Janeiro.

Alarmerend aantal afwijkingen bij Limburgse baby’s
Onderzoekers in Limburg luiden de noodklok. Het aantal kinderen in deze provincie met een aangeboren afwijking ligt hoge...
Nederlands klimuitje Ardennen draait uit op drama: Twintiger stort meters omlaag
Een Nederlander van een jaar of twintig verkeert in levensgevaar na een klimongeluk in de Belgische Ardennen. Hij stortt...

> Lees verder


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.