Home » regionieuws » het nieuws op maandag 28 mei

het nieuws op maandag 28 mei

Gepubliceerd op 28 mei 2018 om 18:53

Nog even snel een whatsappje versturen, kijken wat je vrienden op Facebook posten en lekker met een muziekje op je oren naar huis fietsen. De verleidingen voor jongeren om afgeleid te raken tijdens het fietsen zijn tegenwoordig groot. Om ze toch bij de les te houden trekt de ANWB door het land met hun campagne Streetwise. En in Oosterhout was het maandag een extra feestelijke dag want de Zwaaikom is de vijfhonderdste middelbare school waar de voorlichting werd gegeven. Lees verder »

Een blik in de glazen bol: de vier meest waarschijnlijke CL-tegenstanders van PSV

De Champions League-finale zit erop en de beslissingen in de belangrijkste Europese competities zijn gevallen. Tijd om onze blik weer te richten op de route die PSV naar een plek in het hoofdtoernooi van de Champions League moet brengen. Lees verder »

Automobilist knalt tegen boom in Bergen en raakt gewond

In Bergen is zondagavond een automobilist gewond geraakt bij een ongeluk.

Patricia Paay naar rechtbank om seksfilmpje

Patricia Paay staat maandag oog in oog met de partijen die een seksfilmpje van haar hebben gepubliceerd. De civiele rech...

> Lees verder

 

In het hoger beroep van de Staat tegen klimaatorganisatie Urgenda, mogen beide partijen hun argumenten verkondigen. De zaak draait over het beperken van de uitstoot van broeikasgassen. In 2015 oordeelde een rechter dat de overheid zich in moet spannen om de uitstoot van CO2 in 2020 met 25 procent te hebben gereduceerd ten opzichte van 1990. De Staat was het echter niet eens met deze uitspraak en ging in hoger beroep. 

De Nederlandse broeikasgasvoetafdruk is in 2017 gestegen.

Circa tachtig medewerkers van de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn zullen hun werk van 10.00 tot 14.00 uur neerleggen. Zij doen dit omdat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken weigert om het loon van de ambtenaren met 3,5 procent te verhogen. De werkonderbreking is onderdeel van een reeks acties die rijksambtenaren organiseren voor een betere cao.

Richèl Hogenkamp komt rond het einde van de middag als derde van de vier Nederlandse deelnemers in actie op Roland Garros en de tennisster uit Doetinchem treft in de eerste ronde van het Grand Slam-toernooi niet de minste. Ze staat namelijk tegenover Maria Sharapova, die Roland Garros in 2012 en 2014 won en voormalig nummer één van de wereld is. Zondag werden Arantxa Rus en Robin Haase al in de openingsronde uitgeschakeld. Kiki Bertens verschijnt later deze week op de baan.

Kan Bertens dit jar hoge ogen gooien op het Grand Slam-toernooi?

Patricia Paay eist maandagmiddag in de rechtbank in Amsterdam een schadevergoeding van 450.000 euro van onder meer GeenStijl voor het publiceren van een seksvideo van haar. GeenStijl plaatste in februari vorig jaar de link van het filmpje, maar verwijderde die even later op aandringen van de advocaat van Paay. De video, waarin is te zien dat Paay plasseks heeft met een man, is echter veelvuldig gedeeld op sociale media.

Volgens haar advocaat is de schadeclaim gebaseerd op immateriële en materiële schade door opdrachten die Paay misliep

De ex-president van Zimbabwe, Robert Mugabe, moet zich voor het parlement in zijn land verantwoorden over de opbrengsten van de diamantwining in Zimbabwe tijdens zijn bewind. De diamantwinning zou volgens berekeningen honderden miljoenen opgebracht hebben, maar slechts een deel van dat geld zou ook ten goede gekomen zijn aan de overheidsfinanciën. Het overgrote deel zou terechtgekomen zijn bij bondgenoten van de toenmalige president. Ook zijn vrouw Grace Mugabe wordt verdacht van diamantsmokkel. 

Achtergrond: Volgens Mugabe kon alleen god hem afzetten

Dit gebeurde er vannacht

Bij de zoekactie naar de twee duikers die sinds zaterdagavond vermist worden in de haven van de Zeeuwse plaats Scharendijke, is zondagavond een lichaam gevonden. Het gaat om een van de twee duikers. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de vermiste duiker tegen het einde van de avond werd gevonden. Vlak voordat de zoekactie werd beëindigd, trof een duikteam van de marine het lichaam aan. 

De zoekactie naar de tweede duiker wordt maandag voortgezet.

Rabobank is zondagavond opnieuw getroffen door een zogeheten DDoS-aanval. Er waren problemen met zowel internetbankieren als mobiel bankieren. Rond 2.00 uur waren deze verholpen. Ook ABN AMRO had zondagavond korte tijd te maken met een DDoS-aanval, waardoor een aantal diensten niet beschikbaar was of traag werkte.

Het is de tweede keer in korte tijd dat beide banken zijn aangevallen.

Het vertrouwen van mensen in de medemens en in instanties is licht gegroeid in 2017. De afgelopen jaren is een geleidelijk stijgende lijn te zien. Dat blijkt uit het onderzoek Sociale Samenhang en Welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vertrouwen in instanties als de Tweede Kamer en de Europese Unie is ook licht gegroeid: 43 procent van de mensen heeft vertrouwen in de EU en 41 procent in de Tweede Kamer.

In Oost-Groningen is het vertrouwen in de medemens het laagst.

Doordat vrachtwagenchauffeurs in Brazilië uit protest wegen blokkeren, kan oliemaatschappij Petrobras slechts beperkt brandstof leveren. Veel plaatsen in het Zuid-Amerikaanse land zitten zonder brandstof en het tekort lijkt met de dreiging van een nieuwe actie toe te nemen. De chauffeurs protesteren tegen de hoge brandstofprijzen in het land en hebben wegblokkadesopgeworpen.De situatie is inmiddels zo erg uit de hand gelopen, dat in de miljoenenstad São Paulo de noodtoestand is uitgeroepen.

Diverse autoriteiten kwamen zondag bijeen om te kijken naar mogelijke voorstellen die een einde kunnen maken aan de staking.

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia is gewonnen door de rechtse kandidaat Iván Duque. Hij zal het volgende maand in de tweede ronde opnemen tegen de linkse kandidaat Gustavo Petro. Duque kreeg  bijna 40 procent van de stemmen. 25 procent van de kiezers stemde op Gustavo Preto.

Duque wil het vredesakkoord met de FARC aanpassen, Petro wil juist vasthouden aan het akkoord.

Dit schrijven andere media vandaag

De provincie en gemeente Utrecht gaan het Rijk vragen een investering te doen van miljarden euro's om de bereikbaarheid van de regio te garanderen. De Volkskrant schrijft dat de stad Utrecht een tweede intercitystation nodig heeft. Ook moet er een uitgebreid netwerk komen van tramlijnen en snelbussen in de regio. De investering is nodig omdat het aantal inwoners in de regio in rap tempo groeit.
 

In 90 procent van de zedenmisdrijven, is de dader een bekende van het slachtoffer. Dat zegt specialist zeden bij de nationale politie Yet van Mastrigt in het AD. Het aantal is de afgelopen jaren toegenomen, eerst was bij driekwart van de zedenmisdrijven de dader een bekende. Volgens de misdaadmeter die de krant jaarlijks maakt zijn er vorig jaar 7478 zedenmisdrijven geregistreerd door de politie.

Het openbaar vervoer dreigt een chaos te worden door een wirwar aan nieuwe betaalsystemen. Dat zegt afzwaaiend voorzitter Arriën Kuyt van reizigersvereniging Rover in De Telegraaf. Als voorbeeld noemt hij de wanorde rond de ov-chipkaart, omdat vervoerders nog altijd werken met een eigen check-in systeem. Kuyt wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur nu de leiding gaat nemen, zodat vervoerders niet allemaal hun eigen gang gaan.

Dit gebeurde op deze dag in 1987

De 18-jarige Duitser Mathias Rust landt met een sportvliegtuigje op een brug in de buurt van het Rode Plein in Moskou. Hij voerde de actie uit om de mensheid vrede te brengen. Rust droomt van een wereld waarin kapitalisten en communisten vreemdzaam samenleven. Voor zijn actie kreeg hij een gevangenisstraf van 432 dagen. Daarna keerde hij met een lijnvlucht terug naar Duitsland.

Het weer

In de ochtend kan het eerst nog bewolkt zijn, maar later op maandag breekt op veel plekken de zon door. Wel is er sluierbewolking mogelijk. Later op de dag neemt de bewolking toe en ook de kans op onweersbuien. Aan de kust kan het 18 tot 21 graden worden, verder landinwaarts wordt het tussen de 25 en mogelijk zelfs 30 graden.

En dan nog dit

Een goed bewaarde eerste uitgave van de Atlas Maior (1662) van de Nederlandse cartograaf Joan Blaeu is voor 600.000 euro onder de hamer gegaan bij het veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel. Het veilinghuis meldt zondag dat een Belgische privéverzamelaar het elfdelige werk heeft gekocht. Deskundigen hadden verwacht dat de Atlas Maior tussen de 250.000 en 350.000 euro zou opleveren.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.