Home » regionieuws » het nieuws op dinsdag 29 mei

het nieuws op dinsdag 29 mei

Gepubliceerd op 29 mei 2018 om 16:55

Zon maakt plaats voor zware onweersbuien Het mooie weer maakt dinsdagmiddag plaats voor zware onweersbuien. Breda kreeg de eerste hoosbui al voor de kiezen. Lokaal kan er veel neerslag vallen. Dit kan voor (water)overlast zorgen.

Het KNMI heeft code oranje afgegeven vanwege het extreme weer. Bij de brandweer is de procedure 'Extreem Weer' van kracht. Dit houdt in dat er een extra bezetting is in de meldkamer om alle telefoontjes op te vangen.Lees verder »

Familie zwaargewonde man Milheeze moest zelf politie bellen voor informatie

Iedereen leek zondag te weten wie de zwaargewonde man was die in Milheeze bij de boerderij gevonden was. "En ze hadden nog gelijk ook", zegt de broer van het slachtoffer. Op de kermis in Heusden, op feestjes, via de telefoon werd de familie van de zwaargewonde man benaderd met de vraag of het om hun familielid ging. "Uiteindelijk hebben we zondagavond zelf maar naar de politie gebeld om te vragen of ze onze broer gevonden hebben." Lees verder »

Vuurwerk afsteken, bier gooien naar het veld: NAC hangt geldboete boven het hoofd

NAC heeft een voorwaardelijke geldboete van 5000 euro gekregen van de tuchtcommissie van de KNVB. Tijdens de derby tegen Willem II, halverwege april, werd er vuurwerk afgestoken. Ook werden er bekers met bier en andere voorwerpen richting het veld gegooid. Lees verder »

'PSV en Manchester City zijn het bijna eens over Angeliño'

De kans lijkt steeds groter dat PSV opnieuw een linksback gaat aantrekken. De geruchten over Angeliño, die naar verluidt voor ongeveer vijf miljoen euro is op te pikken bij Manchester City, nemen de laatste dagen toe. PSV-watcher Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad verwacht dat de Spaanse verdediger de landskampioen komt versterken. "PSV en Manchester City zijn er bijna uit, op een aantal voorwaarden na." Lees verder »

 

De rechtbank in Den Haag doet schriftelijk uitspraak in de zaak die Volkert van der Graaf heeft aangespannen tegen de Staat. De moordenaar van Pim Fortuyn wil graag naar het buitenland emigreren, maar moet zich nu nog om de zes weken melden bij de reclassering. Hij wil van deze meldplicht af omdat die in zijn ogen nutteloos is. Het Openbaar Ministerie wil Van der Graaf in de gaten kunnen blijven houden en de meldplicht in stand houden.

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie en de reclassering vinden de meldplicht niet langer nodig. 

Op de zestigste verjaardag van Willem Holleeder zal zijn zus Astrid komen getuigen in de rechtszaak tegen haar broer. Zij heeft heimelijk opnamengemaakt van de gesprekken die ze voerde met haar broer. Eén daarvan zal worden besproken. Astrid zal mogelijk ook vragen worden gesteld over de dood van Cor van Hout in 2003. Holleeder wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven om hem te liquideren.

Onze rechtbankverslaggever praat je in deze video bij over de rechtszaak tegen Holleeder. 

Op Roland Garros komen  twee Nederlandse vrouwen in actie. Kiki Bertenstreft op het Franse gravel in de eerste ronde de Wit-Russische Aryna Sabalenka. Bertens, in 2016 nog halvefinalist, geldt gezien haar vorm als een outsider op de titel. Ook Richèl Hogenkamp mag de baan op. Haar partij tegen Maria Sharapova zou eigenlijk maandag al worden gespeeld, maar is vanwege de regen een dag opgeschoven.
 
Kan Bertens dit jaar hoge ogen gooien op het Grand Slam-toernooi? 

De stiefvader van Djamila uit Hoogeveen hoort dinsdag of hij wordt veroordeeld voor het ombrengen van het 12-jarige meisje. De 47-jarige D. zou de dochter van zijn vriendin op 14 oktober vorig jaar hebben laten toekijken toen hij zichzelf bevredigde. Daarna heeft hij haar gewurgd in zijn auto, bij het gehucht Punthorst in Overijssel. Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel en tbs geëist.

D. is vanwege meerdere stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Palestijnen willen bij wijze van protest met een schip de Israëlische zeeblokkade van de Gazastrook doorbreken. Aan boord zijn onder anderen mensen die de afgelopen weken tijdens de confrontaties met het Israëlisch leger bij de grens gewond zijn geraakt. De al-Hurija (de Vrijheid) zal om 9.30 uur de haven van Gaza verlaten, liet de organisatie maandag weten.

De rechtbank doet uitspraak tegen één van de drie verdachten van het op de weg leggen van een kei in Schijndel. Hierdoor raakte een vrouw van de weg nadat ze tegen de kei van 40 kilo aanreed. Ze kreeg daardoor een klapband, botste tegen een boom en raakte zwaargewond. De oudste van de drie verdachten, Zev M. (19), heeft twintig maanden jeugddetentie tegen zich horen eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Dit gebeurde er vannacht

De term roekeloosheid die in rechtszaken wordt gebruikt bij de zwaarste verkeersdelicten, moet uit de Wegenverkeerswet worden geschrapt. Dat brengt de Raad voor de rechtspraak naar voren in een advies aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, die een wetsvoorstel voor zwaardere straffen voor verkeersdelicten voorbereidt. In juridisch opzicht betekent roekeloosheid in het verkeer iets heel anders dan in het dagelijkse taalgebruik. En dat verschil leidt tot onbegrip bij de slachtoffers en nabestaanden en in de samenleving, vindt de Raad.

De prijsstijgingen van huizen in met name de Randstad heeft ook de omliggende gemeenten van de grote steden bereikt. De 'olievlek' rond de steden wordt bovendien groter, blijkt uit cijfers van de analist van onroerend goed Calcasa. In de afgelopen vijf jaar zijn de huizenprijzen in de vijftien grootste steden met 40 procent gestegen, tegen 25 procent landelijk gemiddeld. De randgemeenten zitten daar met het stijgingsniveau tussenin.

De tropische storm Alberto is in de Amerikaanse staat Florida aan land gekomen. Dat gebeurde in de buurt van Panama City in het noordwesten van de 'Sunshine State'. Verwacht wordt dat Alberto voor veel regen gaat zorgen. Het kustgebied van Florida tot Mississippi en het westen van Georgia moeten rekening houden met hevige regenval, tot 30 cm, en de mogelijkheid van tornado's. De storm is inmiddels afgezwakt en kwam aan land met gemeten windsnelheden van ruim 70 kilometer per uur, meldt het National Hurricane Center.

Door een brand in een studentencomplex aan de Admiraliteitskade in Rotterdam zijn maandagavond drie gewonden gevallen. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee gewonden hebben rook binnengekregen. De derde persoon die naar het ziekenhuis is vervoerd, heeft brandwonden.

De uitgaven in de gezondheidszorg zijn vorig jaar voor het vijfde jaar op rijminder hard gegroeid dan de Nederlandse economie. In 2017 is 97,5 miljard euro uitgegeven aan zorg, wat een stijging van 2,1 procent is in vergelijking met het voorgaande jaar.  Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De Nederlandse economie groeide vorig jaar 3,1 procent

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met de Japanse premier Shinzo Abe afgesproken elkaar te ontmoeten vóór een mogelijke top met de Noord-Koreaans leider Kim Jong-un. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De plaats is niet genoemd. Een mogelijkheid is de G7-bijeenkomst op 8 en 9 juni in Canada.

Dit schrijven andere media vandaag

Door schaarste op de arbeidsmarkt stijgen de lonen in de technieksectorfors. Bedrijven hebben een tekort aan personeel en bieden tegen elkaar op met lonen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw onder recruitmentbureaus en technische bedrijven. Het salaris van lassers, loodgieters en installatiemonteurs ligt zo’n 400 euro per maand hoger dan voorgaande jaren. Werkgevers waarschuwen dat de lonen zullen blijven stijgen.

Het Perspectief Herstelbemiddeling, de organisatie die slachtoffers en daders bij elkaar brengt, stelt in het AD dat veroorzakers en slachtoffers van verkeersongevallen vaker met elkaar in contact moeten worden gebracht. Bemiddeling bij geweldsmisdrijven om het incident te verwerken is al succesvol gebleken, maar na ongelukken gebeurt dit nog te weinig. Contact op basis van vrijwilligheid kan bijdragen aan de verwerking na een ongeluk stelt de organisatie.

In de grote zaal van de Tweede Kamer hangt vanaf dinsdag een nieuwe Nederlandse vlag, meldt De Telegraaf. Deze nieuwe vlag is groter, heeft een hogere stok en is gemaakt van een andere stof. De huidige kleinere vlag hangt sinds november vorig jaar in de Tweede Kamer op verzoek van PVV en SGP. Deze vlag zorgde voor veel ophef, zo was de stof te glimmend en was hij te klein.

Dit gebeurde op deze dag in 2005

De Europese Grondwet wordt bij een referendum door de Franse kiezers verworpen met 55 procent van de stemmen. Het was een wetsvoorstelling uit 2004 tussen de lidstaten en de Europese Unie (EU). Ook Nederland verwerpt een maand later het verdrag. Tien andere landen hadden het verdrag al wel geratificeerd op dat moment. Op een Europese top in 2007, nadat het ratificatieproces een aantal jaar was uitgesteld, werd besloten af te zien van de Grondwet. In plaats daarvan werd in december 2007 het Verdrag van Lissabon ondertekend. 

En dan nog dit

Paris Jackson is dit weekend weggelopen bij een modeshow van Diorwaarin dieren werden gebruikt. De dochter van Michael Jackson vertrok een paar minuten na de start van de show. Volgens The New York Times liep Jackson woedend weg toen het eerste model de catwalk opkwam. De show had een rodeo-thema, waarbij vrouwelijke ruiters stunts uithaalden op paarden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.