Home » regionieuws » het nieuws op maandag 4 juni

het nieuws op maandag 4 juni

Gepubliceerd op 4 juni 2018 om 16:31

Een vrouw uit Drunen deed haar gordijnen open en keek recht in de ogen van een uil De brandweer heeft maandagochtend een uil gered uit een boom aan de Rijnring in Drunen. Het dier zat vast met zijn pootje. Een straatbewoner ontdekte de kerkuil toen ze haar gordijnen opende. Ze keek toen recht in de ogen van de grote witte vogel. Lees verder »

De rechtszaak tegen daders van de rellen bij het Turkse consulaat in Rotterdam vorig jaar, gaat verder. De rellen ontstonden nadat de Turkse minister van Familiezaken Fatma Kaya op 11 maart 2017 wilde komen spreken in Rotterdam, terwijl dat door de Nederlandse autoriteiten verboden was. Hierop werd de sfeer in Rotterdam grimmig en ontstonden er rellen. Meerdere personen worden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de rellen omdat ze op camerabeelden te zien waren.

Tegen enkelen van hen zijn al cel- en taakstraffen geëist.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt met de officiële resultaten uit het onderzoek naar het gebruik van chroom-6 door medewerkers van Defensie. Maandag volgt een verdere toelichting. Verkeerd gebruik van Chroom-6 kan leiden tot longkanker, neuskanker, astma, maagkanker en chronische longaandoeningen. Vrijdag werd al bekend dat het ministerie aansprakelijk is voor de gezondheidsproblemen die mededwerkers hebben gekregen door het werken met chroom-6, omdat het ministerie wist van de gevaren van het onveilig werken met de stof.

Deze kennis werd echter niet gedeeld met de werknemers of de bedrijfsartsen, blijkt uit het onderzoek.

Het Griekse bureau voor de statistiek, ELSTAT, publiceert zijn rapport over de nationale kwartaalrekeningen. Hoewel het gaat om voorlopige gegevens, laat het rapport wel zien hoe het land zich economisch ontwikkelt. De Griekse economie heeft de afgelopen vier kwartalen tekenen van een marginale groeilaten zien.

Eind mei bereikten Griekenland en de schuldeisers een akkoord over de laatste fase van de financiële steun aan het land.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Belangrijk onderwerp van gesprek zal het nucleaire akkoord zijn, dat Europese landen, de Verenigde Staten, Rusland en China sloten met Iran, maar waar de VS recent uit stapte, Israël zegt bewijzen te hebben dat Iran, tegen de afspraken uit het akkoord in, het nucleaire wapenarsenaal uitbreidt. Ook de situatie in Syrië zal besproken worden. Netanyahu zal later met meer Europese leiders spreken.

Israël bestookte in de nacht van zaterdag op zondag weer doelen van Hamas in de Gazastrook.

Het Nederlands elftal speelt een vriendschappelijke wedstrijd in Turijn. In het Allianz Stadium, het stadion van Juventus, neemt de ploeg van bondscoach Ronald Koeman het op tegen Italië. Afgelopen donderdag speelde Oranje met 1-1 gelijk tegen Slowakije. Zowel Nederland als Italië slaagde er niet in om zich te kwalificeren voor het WK deze zomer.

Bekijk hier de oefenduels van de landen die wel actief zullen zijn in Rusland

Dit gebeurde er vannacht

Het ministerie van Defensie heeft een akkoord bereikt met de militaire vakbonden over een schadevergoeding voor medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met de giftige stof chroom-6. Afgelopen vrijdag lekte uit dat het ministerie aansprakelijk is voor de ziekteklachten van (oud-)medewerkers die met chroomverf hebben gewerkt. Die conclusie werd getrokken op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Defensie maakt maandag bekend welke compensatieregeling er komt voor personeel dat ziek is geworden

Bij een vulkaanuitbarsting in Guatemala zijn volgens het Guatemalese ministerie van Volksgezondheid zeker 25 doden en honderden gewondengevallen door grote lavastromen. De Fuego-vulkaan, zo'n veertig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Guatemala-Stad, braakte al enkele dagen rook uit, maar kwam zondagnacht heftig tot uitbarsting.

Een motorrijder is in het Groningse Eenrum om het leven gekomen toen hij met zijn motor in een sloot terechtkwam. Het ongeluk gebeurde aan de Dwarsweg, meldt de politie. Even na middernacht kwam een melding binnen dat een persoon te water was geraakt. Toen de hulpdiensten arriveerden, was de motorrijder al overleden.

Noord-Korea zou de drie hoogste militairen van het land hebben vervangen. Dat stelt een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris. De functionaris, die alleen anoniem wilde spreken, reageerde op berichtgeving van Zuid-Koreaanse media dat de drie topmilitairen zouden zijn vervangen. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gaat het om onder meer de minister van Defensie en de voorzitter van het Algemeen Politieke Bureau van het Aziatische land.

De nabestaanden van Ivana Smit loven een beloning van 50.000 dollar (bijna 43.000 euro) uit voor de tip die leidt tot de aanhouding en veroordeling van degene die verantwoordelijk is voor de dood van het achttienjarige model. Dat meldt advocaat Sébas Diekstra namens hen. De familie is overtuigd dat haar val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur geen ongeluk was.

De centrumrechtse anti-immigratiepartij SDS heeft de verkiezingen in Sloveniëgewonnen. De oppositiepartij kreeg ongeveer een kwart van de stemmen. Dat maakte de kiescommissie bekend nadat 98 procent van de stemmen was geteld. De 1,7 miljoen kiezers in het Centraal-Europese land konden uit 25 partijen kiezen. Negen daarvan krijgen vermoedelijk een plek in het parlement.

Dit schrijven andere media vandaag

Nieuwe vuurwerkregels, zoals verplichte uitgave van veiligheidsbrillen bij verkooppunten, moeten de jaarwisseling veiliger laten verlopen. De regeringspartijen praten deze week verder over nieuwe maatregelen. Een algeheel knalverbod is van de baan. Ingewijden melden aan De Telegraaf dat er overeenstemming is binnen de coalitie om handelaren te verplichten stabiele afschietbuizen te leveren bij vuurpijlen. Op die manier kunnen ongelukken worden voorkomen.

Om op het onderwerp van vuurwerk te blijven: volgens het AD zitten lang niet alle gemeenten te wachten op een landelijk verbod op knalvuurwerk en pijlen. Terwijl de vier grote steden – Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam – juist aandringen op zo’n verbod, klagen kleinere gemeenten over een tekort aan handhavers en gebrek aan draagvlak. De grote steden volgen het advies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), dat de jaarwisseling in Nederland ‘het gevaarlijkste moment van het jaar’ noemt, met elke keer ongeveer 10.000 incidenten.

In zeven Nederlandse ziekenhuizen zijn in twee jaar tijd bijna 90.000 medicatiefouten voorkomen. Met deze cijfers komt de fabrikant van een nieuw beveiligingssysteem na een evaluatie van de testfase. In dertienduizend gevallen ging het om foute doseringen van uiteenlopende geneesmiddelen, meldt De Telegraaf. Het nieuwe controlesysteem voor verpleegkundigen heeft de fouten tijdig opgemerkt en helpen voorkomen. Het ging om dreigende toedieningsfouten bij onder meer antikankermedicijnen, middelen tegen hoge bloeddruk, anti-epileptica en antibiotica.

Dit gebeurde op deze dag in 1989

In de Chinese hoofdstad Beijing wordt het Tiananmenprotest op bloedige wijze neergeslagen door het leger. De golf van protesten van vooral studenten was de meest massale sinds de Communistische Partij in China aan de macht kwam in 1949. In opdracht van politiek leider Deng Xiaoping opent het leger op 4 juni, na bijna drie weken van protesten, het vuur op de demonstranten op het Plein van de Hemelse Vrede. Na afloop worden tanks ingezet om het plein vrij te maken, wat leidt tot de iconische foto van de beroemde 'Tankman van Tiananmen'.

En dan nog dit 

Nederlanders zien te hard rijden, hondenpoep en parkeerproblemen als de grootste overlast in hun buurt. Tegen deze bronnen van overlast moet het snelst worden opgetreden. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim een kwart van de geënquêteerden gaf vorig jaar aan dat overlast door te hard rijden in de buurt als eerste moet worden aangepakt. De aanpak van hondenpoep wordt door bijna een op de vijf personen als meest urgente vorm van buurtoverlast genoemd. 15 procent ergert zich het meest aan parkeerproblemen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.