Home » regionieuws » het nieuws op woensdag 13 juni

het nieuws op woensdag 13 juni

Gepubliceerd op 13 juni 2018 om 20:17

Een dag voor het begin van het WK voetbal wordt in Moskou het 68e FIFA-congres gehouden. Op de agenda staat onder meer de toewijzing van het WK van 2026. Marokko hoopt de organisatie op zich te mogen nemen, maar de kans is groter dat de aan de FIFA gelieerde bonden kiezen voor een gecombineerd bid van de Verenigde Staten, Canada en Mexico.

De KNVB heeft al aangegeven te gaan stemmen op Marokko.

Strafeis kopstukken Hells Angels Haarlem

Het OM zal de strafeis uitspreken tegen drie voormalige kopstukken van de Hells Angels in Haarlem. Oud-chapterpresident Lysander de R. (36) en zijn vermeende secondanten Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38) worden verdacht van geweldpleging, afpersing, bedreiging, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Het bewijs is vooral gebaseerd op de vele afgeluisterde gesprekken van de mannen.

Eerder eiste het OM al celstraffen tot 42 maanden tegen vijf andere leden van de Haarlemse chapter.

Start zaak tegen moeder van meisje (8) dat over balustrade viel

Vandaag begint in de rechtbank van Assen de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen de moeder van Sharleyne. Het destijds achtjarige meisje is op 8 juni 2015 overleden, nadat zij over de balustrade van haar flat is gevallen. Haar dood werd eerst bestempeld als een ongeluk, maar het hof heeft beslist dat het OM alsnog tot vervolging moest overgaan. De vrouw wordt ervan verdacht het meisje te hebben gewurgd en van de flat te hebben gegooid.

De rechtbank heeft drie deskundigen de doodsoorzaak van het meisje laten onderzoeken.

Beursgang Nederlandse betalingsverwerker Adyen

Betalingsverwerker Adyen gaat naar de beurs. Het Nederlandse fintechbedrijf gaat in tegenstelling tot veel andere techbedrijven niet naar de VS voor een beursgang, maar krijgt een notering aan de Amsterdamse beurs. De uitgifteprijs van het aandeel is 240 euro, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op 7 miljard euro.

Marktvolgers hebben hoge verwachtingen voor het concern.

Uitslagen eindexamens bekend en Nationale Buitenspeeldag

Vandaag is het een spannende dag voor de scholieren die eindexamens hebben gemaakt. De uitslagen worden bekendgemaakt. Examenkandidaten die de spanning niet verdragen zouden buiten afleiding kunnen zoeken. Het is vandaag namelijk ook Nationale Buitenspeeldag, georganiseerd door Nickelodeon en Jantje Beton. 
 
Dit gebeurde er vannacht 

Kim gaat op bezoek bij Trump in VS

Kim Jong-un heeft een uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor een bezoek aan het Witte Huis geaccepteerd. De Noord-Koreaanse leider stelt dat het van noodzakelijk belang is dat Noord-Korea en de Verenigde Staten een halt toeroepen aan de vijandige houding tegenover elkaar. De ontmoeting dinsdag met de Amerikaanse president Donald Trump was een eerste stap. Trump heeft ook positief gereageerd op een uitnodiging van Kim om naar Noord-Korea te komen.

Wanneer de ontmoetingen in de VS en Noord-Korea plaatsvinden zal later worden besproken. 

Roken veel schadelijker dan vermeld op pakjes

Rokers inhaleren veel hogere doses schadelijke stoffen dan vermeld staat op hun sigarettenpakjes. Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komt naar voren dat de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide zeker twee keer zo hoog is als fabrikanten beweren. In het slechtste geval bevat de rook zelfs 26 keer zoveel teer als op het pakje staat. 

Bij Marlboro Prime is het verschil het grootst.

Stijging containeroverslag in Nederland

De totale overslag van goederen in de Nederlandse zeehavens is in 2017 met 1 procent gegroeid naar 595 miljoen ton. De groei zit vooral in de overslag van zeecontainers, blijkt uit cijfers van het CBS. De overslag van containers nam vorig jaar met 13 procent toe, fors meer dan in de jaren ervoor. Vooral de transshipment, waarbij containers worden gelost en met een ander schip verder worden vervoerd, nam toe. 

De aan- en uitvoer van aardolie, vloeibaar gas en aanverwante producten nam juist met 3 procent af.

Nieuwe Elder Scrolls-game verschijnt pas na 2020 

De pas aangekondigde game The Elder Scrolls VI zal pas na 2020 in de winkels komen te liggen. Dat vertelt hoofdontwerper Todd Howard in een gesprek met NU.nl. "De game bevindt zich nog in een erg vroege fase van ontwikkeling", aldus Howard. "Op het moment werken we nog aan het concept en het ontwerp. We kondigden dit jaar allemaal andere games aan. De kans is groot dat gamers afvragen of er ooit een nieuwe Elder Scroll aankomt. Daarom hebben we de game vast getoond, om fans gerust te stellen."

The Elder Scrolls VI wordt een game voor de nieuwe generatie spelcomputers.

Tuchtzaak tegen arts om euthanasie demente vrouw

De gezondheidsinspectie beklaagt zich bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg over een verpleeghuisarts die euthanasie uitvoerde bij een demente, wilsonbekwame vrouw. Dat gebeurde zonder haar hierover te informeren. De vrouw had wel wilsverklaringen laten opstellen, maar volgens de toetsingscommissie tegenstrijdige. Het leven van de vrouw, midden zeventig, werd in het voorjaar van 2016 beëindigd in een verpleeghuis in Den Haag. Bij het toedienen van de dodelijke injectie verzette de vrouw zich.

Het tuchtcollege in Den Haag behandelt de zaak vandaag op een openbare zitting.

 

Dit schrijven andere media vandaag 

Ruim één op de twintig thuiswonende senioren wordt slachtoffer van financiële uitbuiting en fysieke of psychologische mishandeling. In totaal gaat het om 170.000 ouderen en de dader is vaak een bekende, schrijft het AD op basis van een groot onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De meest gebruikte vorm van ouderenmishandeling is financieel misbruik. gevolgd door psychische en fysieke mishandeling.

Familieleden van kroongetuige Nabil B. zijn wegens liquidatiegevaar met hulp van justitie in het buitenland ondergedoken. Ze kunnen echter niet terug, omdat er onvoldoende capaciteit is om ze in Nederland te beschermen. Dat melden ingevoerde bronnen rond het liquidatieonderzoek Marengo, waarin de kroongetuige een rol speelt, aan De Telegraaf. De advocaten van de kroongetuige uitten stevige kritiek op de beveiliging van de familie. Ze vinden dat de overheid hun veiligheid onvoldoende kan waarborgen. Zo werd de broer van B. in maart geliquideerd.
 

Dit gebeurde op deze dag in 1996

België schaft als laatste Europese land de doodstraf af. Alhoewel de doodstraf in de praktijk al lang niet meer werd uitgevoerd bij onze zuiderburen, stond de straf nog steeds vermeld in het Belgische Strafwetboek. Tot grote onvrede van andere landen, die weigerden mensen aan België uit te leveren. Liechtenstein was er iets eerder bij dan België. In 1798 was Liechtenstein het eerste land ter wereld dat de doodstraf afschafte. 

En dan nog dit

Zangeres Ariana Grande is volgens berichten na een relatie van een maand verloofd met comedian Pete Davidson en die laat er geen gras over groeien. Davidson zou 93.000 dollar hebben neergelegd voor de verlovingsring. De komiek wist niet hoe snel hij een ring moest halen en klopte al na een paar dates aan bij de edelsmit. Hij leeft helemaal volgens de gedachte van een andere beroemde zangeres die ooit zong: 

'If you liked it, then you should have put a ring on it'


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.