Home » regionieuws » het nieuws op donderdag 14 juni

het nieuws op donderdag 14 juni

Gepubliceerd op 14 juni 2018 om 18:37

Spoorbomen uren dicht, politie helpt verkeer oversteken Op het traject Nijmegen-Venlo zijn een een aantal spoorwegovergangen uren dicht geweest na een storing. Rondom Boxmeer begeleidde de politie het verkeer naar de andere kant. Tot drie uur reden er ook geen treinen 

op dit traject vanwege werkzaamheden. Dat maakte oversteken relatief veilig. Lees verder »

Na vier jaar wachten gaat het WK voetbal, helaas zonder het Nederlands elftal, weer van start. Gastheer Rusland en Saoedi-Arabië trappen het mondiale eindtoernooi om 17.00 uur af in Moskou. Rusland, dat het in groep A ook opneemt tegen Egypte en Uruguay, hoopt voor het eerst deze eeuw de knock-outfase van een WK te bereiken. Regerend wereldkampioen Duitsland speelt zondag tegen Mexico pas zijn eerste wedstrijd.

WK Aftrappen: Vijf redenen om naar het WK te kijken

Uitspraak in zaak persoonsfraude brand Grenfell Tower

Twee illegale immigranten die zich hebben voorgedaan als slachtoffers van de brand in een Londense woontoren in juni vorig jaar, horen wat voor straf ze krijgen. Het tweetal stelde in de flat te hebben gewoond en kreeg daarom door de Britse overheid vervangende woonruimte en een toelage van omgerekend 140.000 euro aangeboden. Ze bleken echter geen oud-bewoners, maar illegale immigranten te zijn.

De twee hebben de fraude bekend.  

Strafeisen in zaak drugsbende Breda

De rechtbank zal de strafeisen uitspreken tegen de verdachten van drugshandel en deelname aan een criminele organisatie in Breda. Enkelen van hen zijn familie van de in 2012 doodgeschoten Danny Gubbels (12). Onder anderen zijn vader en broer staan terecht. De jongen stierf in juli 2012 toen de woonwagen in Breda zwaar beschoten werd. Dat zou een vergeldingsactie zijn geweest, omdat de familie een partij van 400 kilo cocaïne zou zijn kwijtgeraakt. In deze zaak staan in totaal negen personen terecht. Zij worden ervan verdacht lid te zijn van een criminele organisatie. Ook worden ze verdacht van handel in soft- en harddrugs, witwassen en wapenbezit. 

Deadline voor handtekeningen referendum donorwet verloopt

En vandaag verloopt de deadline voor het behalen van 300.000 handtekeningen voor een referendum over de nieuwe donorwet. Maandag werd al bekend dat ruim 100.000 mensen hebben getekend om het referendum mogelijk te maken. Het referendum moest gaan over de nieuwe donorwet (Actieve donorregistratie). Daarin staat dat iedereen in principe orgaandonor is, tenzij je hebt laten weten dat niet te willen. De wet is met een nipte meerderheid aangenomen door het parlement. 

Video: Zo groot is de vraag naar- en het aanbod van donororganen

Dit gebeurde er vannacht 

VN veroordeelt geweld Israël tegen Palestijnen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft het "buitensporige geweld" van Israël tegen Palestijnse burgers streng veroordeeld. De Vergadering nam met 120 stemmen een resolutie aan die was ingediend door Algerije, Turkije en de Palestijnen. Daarnaast werd secretaris-generaal António Guterres verzocht om een "internationaal beschermingsmechanisme" aan te bevelen voor het bezette Palestijns gebied. Bij nieuwe protesten van Palestijnen op de Gazastrook bij de grens met Israël vielen vorige week meerdere doden en honderden gewonden. 

Eerder werd een soortgelijke resolutie in de VN-Veiligheidsraad tegengehouden met een veto door de VS. 

'Bijna de helft van de vmbo'ers voelt zich onveilig'

Slechts de helft (56 procent) van de leerlingen op het vmbo voelt zich veilig op school. In het praktijkonderwijs is dit zelfs minder dan de helft (48 procent), meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) op basis van eigen onderzoek. Daarmee is de sfeer in de afgelopen twee jaar niet verbeterd. De cijfers zijn volgens de scholierenorganisatie zorgelijk omdat scholen sinds 2015 verplicht zijn zich in te zetten voor een veilig schoolklimaat. Vwo'ers (84 procent) voelen zich het veiligst, gevolgd door havisten (72 procent). Scholieren op het vwo en havo worden ook het minst gepest.

In het vmbo en praktijkonderwijs blijft pesten volgens LAKS een "groot probleem."

Aanklacht van verkrachting tegen Stallone opnieuw bekeken

Openbare aanklagers van Los Angeles gaan een aanklacht van verkrachting tegen Sylvester Stallone, die in december 2017 is ingediend, opnieuw onder de loep nemen. Eerder ontkende Stallone al dat hij in de jaren tachtig een minderjarig meisje zou hebben gedwongen tot een trio met hem en zijn toenmalige bodyguard. Het misbruik zou zijn gebeurd in 1986 in een hotel in Las Vegas.

Het vermeende slachtoffer was destijds zestien jaar.

'Wereldwijd krijgt merendeel vaders geen betaald vaderschapsverlof'

Vaders van bijna twee derde van alle baby's wereldwijd hebben geen recht op betaald vaderschapsverlof. Het gaat om mannen in meer dan negentig landen, waaronder Nigeria en India. In die landen is geen nationaal beleid voor betaald vaderschapsverlof. In Nederland hebben vaders na de geboorte van hun kind recht op twee dagen betaald vaderschapsverlof.

Ook is het mogelijk om aansluitend drie ouderschapsverlofdagen op te nemen, maar dit is niet altijd betaald. 

Mediavertrouwen in Nederland blijft groot

Het vertrouwen in het nieuws in het algemeen is in Nederland "onverminderd groot" en is het afgelopen jaar iets gestegen. Ook zeggen Nederlanders weinig nepnieuws tegen te komen. Dat blijkt uit de mediamonitor van het Commissariaat voor de Media en Reuters Digital News Report. In geen ander land van de 37 onderzochte landen blijkt het vertrouwen in de media zo groot als in Nederland. Toch vindt nog steeds ongeveer een op de tien Nederlanders dat het merendeel van het nieuws niet te vertrouwen is. Van de nieuwsmerken wordt in het NOS Nieuws door Nederlanders het meeste vertrouwen uitgesproken. 

Ook RTL Nieuws en NU.nl scoren hoog.

Dit schrijven andere media vandaag 

Vakbond FNV vreest dat supermarktketen Albert Heijn het voorbeeld van Jumbo zal volgen, door geleidelijk de vakbonden uit te sluiten en arbeidsvoorwaarden voortaan alleen met de ondernemingsraad uit te onderhandelen. Dat zegt FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha in gesprek met het FD (€). Albert Heijn ontkent dat er een blauwdruk ligt om de arbeidsvoorwaarden buiten de bonden om te regelen.
 

Moeders die kampen met een postnatale depressie zwijgen vaak over hun klachten. Een derde van hen bespreekt de psychische problemen niet met de eigen partner. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, waar het AD over schrijft. In Nederland ontwikkelen jaarlijks ruim 23.000 vrouwen een depressie na hun bevalling maar de klachten worden niet altijd herkend. Een op de zeven vrouwen die een depressie kreeg, sprak er nooit met iemand over. 


Dit gebeurde op deze dag in 1966

Het Vaticaan schaft de index van verboden boeken af. Die Index librorum prohibitorum was sinds 1559 een door de paus vastgestelde lijst van boeken die katholieken niet mochten lezen, omdat ze door de Rooms-Katholieke Kerk verwerpelijk werden geacht. Auteurs waarvan werk op de lijst staat worden aangemoedigd om hun werken aan te passen. Door ze bijvoorbeeld minder expliciet seksueel te laten zijn konden de boeken van de lijst worden gehaald. 

En dan nog dit

De geruchtenmolen draait overuren als het gaat om de buik van Beyoncé. Volgens fans is de zangeres zwanger van haar vierde kind. Een fan maakte een foto van de buik van de zangeres tijdens haar optreden in Glasgow, wat zorgde voor een golf aan reacties. "Bey is absoluut zwanger!" aldus ene Chloe Milne bij de foto. Anders fans haakten daar meteen op in. Zo zou de kledingkeuze van Queen B opvallend zijn omdat ze veel jasjes aan had die haar buik bedekten. Vooralsnog heeft Beyoncé niet gereageerd op de geruchten.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.