Home » regionieuws » het nieuws op vrijdag 6 juli

het nieuws op vrijdag 6 juli

Gepubliceerd op 6 juli 2018 om 08:38

Grasland en sportveld overdag beregenen mag, van Brabantse waterschappen

DEN BOSCH - De Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel staan het beregenen van graslanden en sportvelden toe. De waterschappen doen dit vanwege de aanhoudende droogte.

ANWB: 'Meer ongelukken door de warmte'

NIJMEGEN - Het mag al weken droog en zonnig weer zijn, op de Gelderse snelwegen regent het ongelukken die forse verkeersopstoppingen veroorzaken. Vooral rond Arnhem op de A50, de A15 en de A12 loopt het verkeer vrijwel dagelijks vast. Bergingsbedrijven draaien overuren.

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/anwb-meer-ongelukken-door-de-warmte~ace4de1f/

RIVM: Kinderen in gevarenzone door energiedrank

De gezondheid van zo'n 19.000 kinderen tussen de 13 en 18 jaar loopt gevaar omdat ze te veel energiedrankjes drinken. Dat blijkt uit nieuw RIVM-onderzoek. Die pubers maken extra kans op hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel.https://www.gelderlander.nl/politiek/rivm-kinderen-in-gevarenzone-door-energiedrank~ae1f351f/

Vier vrachtwagens kermisexploitant Uden door brand verwoest, vermoeden van brandstichting

UDEN - Vier vrachtwagens van een kermisexploitant in Uden zijn donderdagnacht rond halfvier uitgebrand. Er is waarschijnlijk sprake van brandstichting. In de buurt van de trucks die geparkeerd stonden aan de Boekelsedijk vond de brandweer twee flessen en een jerrycan met daarin een onbekende vloeistof.http://www.omroepbrabant.nl/?news/280009722/Vier+vrachtwagens+kermisexploitant+Uden+door+brand+verwoest,+vermoeden+van+brandstichting.aspx

Jacht raakt de bodem van de Maas

UPDATESINT AGATHA - Op de Maas bij Sint Agatha en Middelaar is een schip op en krib gevaren. Niemand raakte gewond. Hulpdiensten, waaronder duikers, zijn onderweg.https://www.gelderlander.nl/cuijk/jacht-raakt-de-bodem-van-de-maas~a6647f59/

Rechtszaak tegen moeder overleden baby Schiedam

Een twintigjarige vrouw staat terecht op verdenking van het ombrengen van haar pasgeboren zoontje. De vrouw wilde haar zwangerschap verhullen en verstopte het lichaampje in een vuilniszak op het balkon van de Schiedamse woning waar ze woonde.

Het is nog niet duidelijk onder welke omstandigheden het kind is geboren en of daar nog anderen bij betrokken waren.

Bertens tegen Venus Williams in derde ronde Wimbledon

Kiki Bertens komt in actie in de derde ronde op Wimbledon. De beste Nederlandse tennisster wacht een zware partij tegen vijfvoudig winnares Venus Williams. De 38-jarige Amerikaanse is fan van gras als ondergrond terwijl de 26-jarige Wateringse gravel duidelijk de voorkeur geeft.

Bertens won tot op heden slechts vijf wedstrijden op Wimbledon en haalde nog nooit de vierde ronde.

Uitspraak kort geding over 'verengelsing'

De rechtbank in Utrecht doet uitspraak in een kort geding van Beter Onderwijs Nederland (BON) tegen de Universiteit Twente, de Universiteit Maastricht en de Onderwijsinspectie. De organisatie vindt dat de 'verengelsing' van het onderwijs tegen de wet is. "De zorg voor de Nederlandse taal en cultuur is een kerntaak van het hoger onderwijs", aldus BON. 

"Nederlands dreigt een soort provincietaaltje te worden."

WK: Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië tegen België in kwartfinale

Op het WK in Rusland staan de eerste twee kwartfinaleduels op het programma, met onder meer de kraker tussen vijfvoudig wereldkampioen Brazilië en België (20.00 uur in Kazan). De Belgen hopen met hun 'gouden generatie' voor het eerst sinds 1986 de laatste vier op een WK te bereiken. Brazilië jaagt in Rusland op de eerste wereldtitel sinds 2002. Eerder op de dag, om 16.00 uur, nemen Uruguay en Frankrijk het in Nizhny Novgorod tegen elkaar op in de eerste kwartfinale.

WK Aftrappen: Hele wereld hekelt Neymar, Mbappé is de nieuwe Pelé

Tweede Kamer op vakantie

De Tweede Kamer gaat vandaag met zomerreces. Tot en met maandag 3 september zal niet vergaderd worden. Tijdens het reces hebben de Kamerleden onder meer tijd om dossiers te bekijken, komende vergaderperiodes voor te bereiden en op werkbezoek te gaan. 
 
Dit gebeurde er vannacht 

Nederland stuurt zestig extra militairen naar Afghanistan

De Tweede Kamer is op de laatste vergaderdag voor het zomerreces akkoord gegaan met de uitbreiding en verlenging van de missie in Afghanistan. Tot eind 2021 blijven 160 Nederlandse militairen actief voor de NAVO-missie. Sinds 2015 trainen en adviseren Nederlandse militairen in Mazar-e-Sharif hogere officieren van het Afghaanse leger en de politie. Daarbovenop gaan zo'n zestig voornamelijk commando's en mariniers zich bezighouden met de training van een speciale politie-eenheid. 

Die eenheid gaat terrorisme en georganiseerde misdaad bestrijden.

Reddingsduiker overleden op terugweg uit grot waar Thaise tieners vastzitten

Een reddingsduiker is overleden nadat hij de twaalf Thaise voetballers en hun trainer, die vastzitten in de grot Tham Luang, van zuurstoftanks had voorzien. De Thaise reddingswerker was buiten bewustzijn geraakt toen hij de tanks aan het plaatsen was langs de potentiële vluchtroute. Volgens de autoriteiten was de oud-marineduiker op de weg terug uit de grot toen hij onwel werd. Hij had niet meer voldoende zuurstof voor de duik op de terugweg.

Reanimatiepogingen van andere duikers mochten niet baten.

Japan executeert oud-leider sekte om aanslag in Tokio

Japan heeft de voormalige leider van de Japanse sekte Aum Shinrikyo, Shoko Asahara, geëxecuteerd. De sekte voerde een aanval met saringas uit in Tokio in 1995. Daarbij kwamen dertien mensen om het leven. Asahara, wiens echte naam Chizuo Matsumoto is, is de eerste van dertien sekteleden die worden opgehangen. Zes andere leden werden even na de leider om het leven gebracht. De overige zes wachten nog op hun executie. De sekte Aum Shinrikyo (absolute waarheid) was ervan overtuigd dat het einde der tijden naderde en zocht de gewelddadige confrontatie met de Japanse staat. De sekteleden gebruikten tijdens de ochtendspits op 20 maart 1995 de scherpe punten van paraplu's om zakken vol sarin lek te prikken in vijf metrowagons.

Duizenden mensen werden ziek van het gas.
 

Kamer stemt in met verder afbouwen gaswinning Groningen

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) kan verder met zijn plannen om de gaswinning in Groningen de komende jaren veel verder te verminderen. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat die afbouw mogelijk maakt.

Uiteindelijk moet de gaskraan uiterlijk in 2030 helemaal dicht zijn. 

Dit schrijven andere media vandaag 

Kleuters hoeven op de basisschool niet langer toetsen te maken om hun voortgang te testen. Het kabinet zet daar definitief een streep doorheen, meldt De Telegraaf. Heel veel basisscholen denken dat ze verplicht zijn om hun jongste leerlingen te toetsen. Dat staat namelijk in het zogeheten leerlingvolgsysteem. De kleutertoetsen zijn omstreden. Op latere leeftijd valt weliswaar prima na te gaan hoe het staat met de lees- en rekenvaardigheid van leerlingen, maar hoe je dat doet bij kleuters, is de grote vraag. 

De gezondheid van zo'n 19.000 kinderen tussen de 13 en 18 jaar loopt gevaar omdat ze te veel energiedrank drinken. Dat schrijft het AD op basis van nieuw RIVM-onderzoek. De jongeren lopen meer kans op hartritmestoornissen en aantasting van het centraal zenuwstelsel. De risicogroep drinkt vaak drie op meer blikjes energiedrank per dag. Het RIVM stelt dat deze veeldrinkers ook andere problemen hebben. Ze hebben vaker dan leeftijdsgenoten te maken met scheidende ouders of mishandeling, roken meer en gebruiken regelmatig alcohol en harddrugs. 

Dit gebeurde op deze dag in 1957

In Woolton wordt het jaarlijkse tuinfeest van de Quarry Bank Grammar School uit Liverpool gehouden. Student John Lennon treedt op met zijn bandje The Quarry Men. Na het optreden ontmoet Lennon een andere leerling van de school: Paul McCartney. Zowel Lennon als McCartney kunnen geen noten schrijven of lezen. Toch zullen ze na deze ontmoeting de popmuziek veranderen met The Beatles. 

 

En dan nog dit

Cristiano Ronaldo is met Portugal uitgeschakeld op het WK en is al weer druk bezig met andere zaken. De stervoetballer van Real Madrid is naar verluidt dicht bij een overgang naar Juventus, waar hij 30 miljoen euro per jaar gaat verdienen. Dat is niet de enige ontwikkeling in het roerige leven van de 33-jarige aanvaller. Ronaldo onderhandelt namelijk met Facebook over een realityserie. Voor dertien afleveringen kan de Portugees bijna tien miljoen euro bijschrijven. Daar zou toch iedereen ja op zeggen? Of in Ronaldo's taaltje: siiiiii! 
 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.