Home » regionieuws » het nieuws op maandag 9 juli

het nieuws op maandag 9 juli

Gepubliceerd op 9 juli 2018 om 19:08

topeditie Outlands: 6.500 bezoekers

VIERLINGSBEEK - 'Een fantastisch weekend', zo omschrijft Outlands-voorzitter Roel Gerrits het afgelopen weekeinde. En hij heeft recht van spreken. Festival Outlands in Vierlingsbeek werd een topeditie met zeker 6.500 bezoekers.https://www.gelderlander.nl/maasland/topeditie-outlands-6-500-bezoekers~a1dae5dc/

Zeer grote bosbrand op de Nederheide onder controle

UPDATEMILHEEZE - Op de Nederheide in Milheeze woedde maandag een zeer grote bosbrand.  Het duurde tot 18.40 uur voordat het vuur onder controle was. De brandweer rukte met groot materieel uit.https://www.gelderlander.nl/st-anthonis/zeer-grote-bosbrand-op-de-nederheide-onder-controle~a2f0f743/

Achtste jongen gered; reddingsactie morgen verder

VIDEO & UPDATEDe reddingswerkers in Thailand hebben vandaag weer vier jongens uit de ondergelopen grot weten te halen. Acht kinderen zijn nu gered. Thaise bronnen melden dat de reddingsactie morgen verder gaat.https://www.gelderlander.nl/buitenland/achtste-jongen-gered-reddingsactie-morgen-verder~a5fd0196/

Jongeren veroorzaken minder overlast, politie dankt de straatcoach

BOXMEER - Het gevoel was er al, de cijfers van de politie bevestigen het: door de inzet van straatcoaches is de door jongeren veroorzaakte overlast in de gemeente Boxmeer flink gedaald.https://www.gelderlander.nl/boxmeer/jongeren-veroorzaken-minder-overlast-politie-dankt-de-straatcoach~aae4f71d/

Uitspraak in zaak Sharleyne
De rechtbank in Assen doet uitspraak in de zaak tegen de 38-jarige Hélène J., de moeder van de achtjarige Sharleyne. Het meisje overleed op 8 juni 2015 na een val van de tiende verdieping van de flat in Hoogeveen waar ze met haar moeder woonde. Het Openbaar Ministerie acht overtuigend bewezen dat J. het meisje heeft gedood.

Daarom is tien jaar cel geëist.

Provincie pakt PVV terug: u liegt

Gedeputeerde Staten hebben in een ongekend felle brief keihard uitgehaald naar de fractie van de PVV in Provinciale Staten. GS beschuldigen de PVV van het gebruik van onwaarheden. Lees verder »

Bertens speelt vierde ronde Wimbledon
Kiki Bertens speelt om 12.30 uur tegen de Tsjechische Karolina Pliskova in de vierde ronde van Grand Slam-toernooi Wimbledon. Pliskova is de nummer acht van de wereld. Bertens is de mondiale nummer 20. De 26-jarige Wateringse kan sinds Michaëlla Krajicek in 2007 de eerste Nederlandse worden die de kwartfinale van Wimbledon haalt.

In de vorige ronde schakelde ze vijfvoudig winnares Venus Williams uit.

Na drie jaar weer ploegentijdrit in Tour de France
Voor het eerst sinds 2015 wordt er een ploegentijdrit verreden in de Tour de France. Om 15.10 uur begint de eerste ploeg aan de 35,5 kilometer rond Cholet en daarna start er elke vijf minuten een team. In de laatste kilometers van het parcours zit een pittig klimmetje dat voor flinke verschuivingen in het klassement kan zorgen. BMC, Team Sky en Team Sunweb worden getipt voor de dagzege.

Kijk hier de nabeschouwing van Mart Smeets van de tweede etappe.

Dit gebeurde er vannacht

Brexit-minister opgestapt
De Britse Brexit-minister David Davis is opgestapt, omdat hij zegt niet te kunnen leven met het akkoord over de onderhandelingsvoorwaarden voor een vertrek uit Europese Unie. Kort na Davis stapte ook Steve Baker op, de onderminister. De overeenkomst in het Britse kabinet werd vrijdag bereikt na maanden overleg.

Dit zegt Davis over zijn vertrek.

Braziliaanse oud-president niet vrijgelaten
De Braziliaanse oud-president Lula is niet vrijgelaten in afwachting van zijn hoger beroep. Een rechter had daar zondag om gevraagd, omdat Lula dan campagne zou kunnen voeren voor de presidentsverkiezingen in oktober. Als Lula het hoger beroep verliest, moet hij twaalf jaar de cel in wegens corruptie en kan hij geen president worden.

Lula blijft ondanks alles enorm populair.

Populatie beschermde slakken loopt terug
De populatie van drie beschermde slakkensoorten in Nederland is de afgelopen tien jaar flink verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Om uiteenlopende redenen zijn de leefgebieden van de nauwe korfslak, de zeggekorfslak en de platte schijfhoren verminderd. Voor de zeggekorfslak is ook goed nieuws. Eerst werd gedacht dat die alleen in Limburg leefde, maar het diertje komt ook voor in het noorden en het oosten van het land.

Dodental regen Japan loopt op
Het aantal doden door de hevige regenval in het westen van Japan is opgelopen tot 100. Ook worden er nog 58 mensen vermist. Miljoenen mensen zijn hun huis uit gevlucht vanwege het weer.

De regen lijkt af te nemen, maar daarvoor komt een hittegolf in de plaats.

The English Patient wint prestigieuze boekenprijs
Het boek The English Patient van de Canadese schrijver Michael Ondaatje heeft de Golden Man Booker Prize gewonnen. De Man Booker Prize bestaat vijftig jaar, daarom werd dit jaar het beste boek van de afgelopen vijftig winnaarsgekozen. Vijf experts kregen elk een decennium toegewezen en kozen elk een boek. Vervolgens werd er gestemd door het publiek wie de winnaar was.

Ondaatje was het overigens niet eens met de prijs voor zijn boek.

Dit schrijven andere media vandaag

De regering is vorig jaar gestart met een experiment om gereguleerde wietteeltmogelijk te maken. In de Volkskrant zegt strafrechter Michiel de Ridder dat de test niet goed in elkaar zit. Dat kan mogelijk tot veel rechtszaken leiden, omdat wiet telen voor sommige mensen nu strafbaar is en voor sommigen niet.

Steeds meer vrouwen, vaak met kinderen, die naar het gebied van Islamitische Staat zijn gereisd, vragen of ze in Nederland gevangen gezet mogen worden. Dat schrijft het AD. Zij zitten nu namelijk vaak in gevangeniskampen van Koerdische strijdkrachten en de omstandigheden daar zijn enorm slecht. Drie vrouwen hebben al contact gehad met het Openbaar Ministerie.

Het aantal zzp'ers in de zorg neemt snel toe. In 2013 waren het er 80.000, nu 121.000. Dat schrijft Trouw op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. Veel jongeren willen liever als zelfstandige aan de slag, maar de toename komt vooral door oudere werknemers die al het papierwerk zat zijn. 

De omschakeling kan echter ook voor problemen zorgen.

Dit gebeurde op deze dag in 1854

De jaarlijkse kaatswedstrijd de PC wordt voor het eerst onder die naam gehouden in de Friese stad Franeker. De PC is tegenwoordig de grootste en meest prestigieuze kaatswedstrijd van Nederland en vindt elk jaar de vijfde woensdag na 30 juni plaats op het Sjûkelân in Franeker. De PC is de oudste grote sportwedstrijd van Nederland.

En dan nog dit

Katten zijn eigenwijze dieren en kunnen nog wel eens weglopen. Zo ookLollypop uit Almere. Deze kat is na zeventien jaar weer herenigd met haar oorspronkelijke baasje. Lollypop werd buiten alleen gevonden. Toen de chip in de nek werd gecheckt, kwam het oude baasje naar voren. Die was enorm verrast zijn kat nog terug te zien.

Waar de kat al die tijd is gebleven, is niet bekend.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.