Home » regionieuws » het nieuws op maandag 16 juli

het nieuws op maandag 16 juli

Gepubliceerd op 16 juli 2018 om 16:42

Vierdaagsefeesten verpulvert records: 230.000 bezoekers

NIJMEGEN - De Vierdaagsefeesten verpulveren alle records met torenhoge bezoekersaantallen. Was de zaterdag al goed voor een recordaantal feestvierders, op de zondag was het ook nog nooit zó druk: er kwamen 230.000 mensen naar de binnenstad, 15.000 meer dan in 2017.

 

'Saluut aan SS'ers? Dat nooit!'

VENRAY - De herdenking vandaag van Duitse militairen die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelden, stuit op protesten. Tegenstanders, vinden een saluut aan SS'ers op de militaire begraafplaats Ysselsteyn onacceptabel.https://www.gelderlander.nl/nijmegen/saluut-aan-ss-ers-dat-nooit~a53e1555/

Behandeling hernia duurde maanden, maar kan nu in vijf weken

BOXMEER - Patiënten die last hebben van een hernia, zijn door een snellere aanpak van hun problemen in het Maasziekenhuis in Boxmeer ook eerder van hun pijn af. Het ziekenhuis is van start gegaan met een zogenoemd 'hernia-sneltraject' waarmee weken tijdwinst kan worden geboekt.https://www.gelderlander.nl/boxmeer/behandeling-hernia-duurde-maanden-maar-kan-nu-in-vijf-weken~a6ac2220/

Kranslegging op Duitse begraafplaats

Een dag voor hun deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse brachten meer dan 400 soldaten een bezoek aan de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.https://www.peelenmaasvenray.nl/nieuws/nieuws/73131/kranslegging-op-duitse-begraafplaats

Koningsplein afgeladen vol met wandelaars en bezoekers

NIJMEGEN - Wandelaars en bezoekers zoeken deze maandagmiddag massaal het Koningsplein op. Het bekende plein in het centrum van de stad zit tegen 16.00 uur afgeladen vol. Zeker onder de overkappingen is bijna geen plek meer te krijgen. 

Rechtszaak terugkeerders Syrië en Irak

Maandag is een pro-formazitting tegen twee terugkeerders uit Syrë en Irak na de val van Islamitische Staat (IS). Het gaat om een 33-jarige vrouw uit Ede en een 30-jarige man uit Amsterdam. De verdachten werden los van elkaar in Turkije aangehouden toen zij daar de grens waren overgegaan. Het Openbaar Ministerie (OM) had een internationaal aanhoudingsbevel tegen hen uitgevaardigd, zoals tegen alle personen van wie bekend is dat zij zijn uitgereisd.

Trump en Poetin ontmoeten elkaar in Finland

De topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin vindt plaats. In de Finse hoofdstad Helsinki zullen de twee onder meer gedetailleerd over Syrië praten. 

Trump verwacht weinig van de top met Poetin

Uitspraak vechtpartij in rechtbank Den Bosch

De rechtbank van Breda bepaalt welke straffen zes verdachten van een vechtpartij die plaatsvond in de rechtbank van Den Bosch opgelegd zullen krijgen. In de eerste instantie vloog een persoon een van moord verdachte man aan, maar al snel daarna gingen tientallen mensen met elkaar op de vuist. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eerder werkstraffen tot tweehonderd uur voor de mannen.

De vechtpartij vond plaats in februari

Dit gebeurde er vannacht

'Russische internettrollen ook actief in Nederland en België' 

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd het publieke debat in Nederland en België te beïnvloeden. Accounts die volgens Twitter zijn verbonden aan de beruchte ‘trollenfabriek’ Internet Research Agency (IRA) in Sint-Petersburg verspreidden de afgelopen twee jaar zeker negenhonderd Nederlandstalige berichten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC op basis van ruim 200.000 door de trollenfabriek verstuurde tweets.

De krant vond de tweets in twee archieven 

Feest en rellen in Parijs na winst wereldtitel

De winst van Frankrijk in de finale van het WK voetbal is in het hele land uitbundig gevierd. Wel braken er na afloop van de festiviteiten relletjes uit op diverse plekken in het land. Op de Champs-Elysées waren 250.000 mensen aanwezig. De oproerpolitie kwam in actie toen een winkel op de Champs-Elysées werd geplunderd. Een deel van de straat werd schoongeveegd met traangas en waterkanonnen.

Ook in andere Franse plaatsen was het zondag onrustig na de wedstrijd

Vermiste zwemmer (59) dood gevonden in IJmeer 

In het IJmeer is zondagavond het lichaam van een 59-jarige man gevonden. De inwoner van de hoofdstad was aan het einde van de middag gaan zwemmen, maar keerde niet terug. Hij had zijn persoonlijke spullen op het strand bij Blijburg achtergelaten. Politie, kustwacht en de KNRM hebben met reddingsboten naar de vermiste zwemmer gezocht. Ook op andere plaatsen wordt er gezocht naar vermiste zwemmers. In Nuenen wordt sinds zondagmiddag een vrouw vermist, die aan het snorkelen was in het strandbad aan de Enodedreef.

In Noordwijk worden een man en een vrouw vermist

Ministers G7-landen vragen om opheldering Rusland over MH17

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen hebben Rusland opgeroepen om opheldering te verschaffen over het neerhalen van het passagiersvliegtuig MH17. Rusland moet volgens de G7 onmiddellijk in overleg gaan met Nederland en Australië en opheldering geven over mogelijke schendingen van het internationaal recht, aldus de ministers in een gezamenlijke verklaring. 

Dinsdag is het vier jaar geleden dat het toestel werd neergehaald

Brandweer rukt uit voor natuurbrand bij Brunssummerheide

De brandweer is zondagavond met groot materiaal uitgerukt voor een natuurbrand op de Brunssummerheide. In het Limburgse natuurgebied is 6.000 vierkante meter aan heide in vlammen opgegaan. In eerste instantie werd er geschat dat een gebied van 25 bij 25 meter in de brand stond.

Door de aanhoudende droogte heeft de brandweer de handen vol aan natuurbranden

Dit schrijven andere media vandaag

Waterbedrijven zien het verbruik van water weer toenemen, ondanks oproepen om vanwege de droogte zuinig te zijn met water. Het AD schrijft dat de oproepen om tijdens piekuren minder wat te tappen hun effect hebben gehad, maar dat het waterverbruik nu toch meer stijgt. Het grootste waterbedrijf van Nederland, Vitens, zag na de oproep het verbruik dalen van dagelijks 1,35 miljoen kubieke meter water, naar 1,19 miljoen kubieke meter. Inmiddels is het waterverbruik bij Vitens weer gestegen naar 1,25 miljoen kuub per dag.

FNV gaat er vanuit dat het grootste deel van de achterban in zal stemmen met de nieuwe cao voor het streekvervoer. Dat schrijft Trouw (€). Zaterdag schreef de krant dat het een brief in handen heeft waarin een groep kaderleden van de bond aangeeft ontevreden te zijn over het akkoord en de manier waarop deze tot stand kwam. De vakbond zegt in de breedte veel steun te zien onder leden.

Dit gebeurde op deze dag in 1999

Boven de kust nabij het eiland Martha's Vineyard in de Amerikaanse staat Massachusetts verongelukt het vliegtuig dat wordt bestuurd door John F. Kennedy Jr.. De zoon van president John F. Kennedy zit samen met zijn vrouw en haar zus in het vliegtuig. Ze waren op weg naar de bruiloft van zijn nicht Rory Kennedy. Alle drie kwamen ze om het leven.

En dan nog dit

Frankrijk wist zondag het WK voetbal te winnen ten koste van Kroatië. De Fransen waren in de finale met 4-2 te sterk. Na de wedstrijd gaf bondscoach Didier Deschamps een persconferentie, die werd verstoord door de Fransen spelers.

Bekijk de beelden van Franse spelers die de persconferentie van Deschamps bestormen


«   »