Home » regionieuws » het nieuws op dinsdag 17 juli

het nieuws op dinsdag 17 juli

Gepubliceerd op 17 juli 2018 om 18:50

Herdenking vliegramp MH17 Nabestaanden komen bijeen om de slachtoffers van de vliegramp met MH17 te herdenken bij het Nationaal Monument in Vijfhuizen. Het is dinsdag vier jaar geleden dat het vliegtuig met 298 inzittenden boven Oekraïne werd neergehaald door een luchtdoelraket.

Uitspraak in zaak-Anne Faber 

De rechtbank in Utrecht doet dinsdag uitspraak in de rechtszaak tegen Michael P., die heeft bekend de 25-jarige Anne Faber vorig jaar september te hebben verkracht en gedood. Justitie heeft 28 jaar cel en tbs geëist voor gekwalificeerde doodslag, omdat moord niet bewezen kan worden. 

Bekijk de video over de zoektocht naar Anne Faber.

Eerste bergetappe Tour de France

In de Tour de France staat dinsdag de eerste bergetappe op het programma. Het peloton trekt 158 kilometer door de Alpen van Annecy naar Le Grand-Bornand. Een belangrijke test dus voor de Nederlanders Dumoulin, Mollema en Kruijswijk. De kans is groot dat de Belg Greg Van Avermaet zijn gele trui kwijt gaat raken.

Bekijk hier het algemeen klassement in de Tour de France.

Dit gebeurde er vannacht

Baas VN wil einde aan geweld in Nicaragua

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft de autoriteiten in Nicaragua opgeroepen een einde te maken aan het geweld in het land.  Volgens de VN-baas gebruiken groepen die gelieerd zijn aan de regering ongeoorloofd geweld tegen burgers. Bij protesten zijn volgens mensenrechtenorganisaties de afgelopen maanden minstens 275 mensen om het leven gekomen.

Guterres wil een politieke oplossing in het land.

Akkoord over transfer Daley Blind naar Ajax

Daley Blind keert na vier jaar terug bij Ajax. De Amsterdammers hebben met Manchester United een akkoord bereikt over een transfersom voor de 28-jarige verdediger van 16 miljoen euro. Dat bedrag kan door bonussen nog oplopen tot 20,5 miljoen, waardoor Blind in potentie de duurste aankoop ooit is van Ajax.

Blind zet naar verwachting op korte termijn zijn handtekening onder een contract voor vier seizoenen.

Poetin zegt tegen Trump bereid te zijn om START-verdrag te verlengen

De Russische president Poetin zegt dat hij tijdens de ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump heeft gezegd dat Rusland bereid is het START-verdrag te verlengen. Dat zei Poetin in een interview met Fox News. De Russische president zegt dat beide landen het nog wel eens moeten worden over details. In het verdrag hebben de VS en Rusland afgesproken hun aantallen strategische kernkoppen te verminderen van maximaal 2.200 naar 1.500.

Het huidige START-verdrag is getekend in 2010.

Eerste lopers van start in Nijmeegse Vierdaagse

Dinsdagmorgen zijn om 4.00 uur de eerste wandelaars begonnen aan de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. De eerste wandeldag staat bekend als de Dag van Elst. De lopers trekken door de Betuwe richting Arnhem en komen via Bemmel weer terug naar Nijmegen. Aan de Vierdaagse doen dit jaar 82 nationaliteiten mee. Drie deelnemers zijn 91 jaar of ouder.

De deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen wacht dinsdag een warme wandeldag.

23 gewonden doordat lava door dak van toerboot bij Hawaï komt

Tenminste 23 mensen zijn maandag gewond geraakt nadat lava dwars door het dak was gekomen van de toerboot waar zij op zaten. Dit gebeurde toen de gids het vaartuig dichter bij de ​vulkaan Kilauea op Hawaï bracht. Een vrouw brak haar been toen de lava uit het water omhoogschoot en door het dak van de rondvaartboot op het dek landde.

De Kilauea is een van de actiefste vulkanen ter wereld. 

Verhouding mannelijke en vrouwelijke schrijvers Boekenweek voortaan gelijk 

De organisator van de Boekenweek zorgt er de komende jaren voor dat de verhouding van mannelijke en vrouwelijke schrijvers gelijk is. Stichting CPNB komt hiermee na kritiek op het thema voor volgend jaar, 'de moeder de vrouw', en de keuze voor twee mannelijke auteurs voor zowel het boekenweekgeschenk als het -essay. Dit leidde onder meer tot een petitie van schrijvers en mensen uit het boekenvak, die al door zevenhonderd mensen is ondertekend.

Jan Siebelink blijft volgend jaar verantwoordelijk voor het boekenweekgeschenk.

Bedrijf van filmproducent Harvey Weinstein verkocht

Het bedrijf van filmproducent Harvey Weinstein is verkocht. Lantern Capital uit Texas heeft 289 miljoen dollar (omgerekend 246 miljoen euro) neergelegd voor The Weinstein Company. De studio vroeg in maart faillissement aan nadat het niet was gelukt een overnamepartner te vinden.

Weinstein wordt door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik.

Dit schrijven andere media vandaag

Schiphol wil mogelijk geld vragen voor het wegbrengen en het ophalen van reizigers door automobilisten. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit plannen van de luchthaven. Een woordvoerder laat aan de krant weten dat er serieus wordt nagedacht om het verkeer van en naar de luchthaven duurzamer te maken. Naar schatting zijn er jaarlijks tien miljoen autobewegingen bij Schiphol. Die kunnen leiden tot files op toegangswegen en onnodige opstoppingen rond het vliegveld.

De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt met de dood bedreigd door zijn eigen personeel. Dat schijft het AD. Het OM bevestigt tegen de krant dat het onderzoek doet naar de doodsbedreigingen. Sinds zijn komst in 2016 ligt Schaap in de clinch met zijn personeel. Hij was aangesteld om een einde te maken aan een gesloten machocultuur binnen het brandweerkorps.

Dit gebeurde op deze dag in 1955

In de Amerikaanse stad Anaheim in de staat Californië wordt het allereerste Disneypark ter wereld geopend onder de naam Disneyland. Walt Disney wil met het park een plek realiseren waar ouders graag met hun kinderen naartoe gaan. De opening verloopt niet zonder problemen, zo is het 42 graden, staan fonteinen droog en is er een gaslek in het themagebied Adventureland. Ook zijn er valse toegangskaarten in omloop. Daardoor komen er 20.000 mensen op de opening af, terwijl er maar 11.000 mensen zijn uitgenodigd.

En dan nog dit

De politie in Noord-Holland waarschuwt hondenbezitters hun huisdier niet in sloten te laten zwemmen om verkoeling te zoeken. Aanleiding is dat de twee politiehonden, Aaron en Bart, ziek zijn geworden, nadat ze in het water waren geweest. Waardoor de viervoeters ziek zijn geworden is nog niet precies bekend, maar de politie wil toch alvast waarschuwen.

Door de aanhoudende warmte zitten meertjes en sloten vol met blauwalg.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.