Home » regionieuws » 'Koeien beslissen zelf: ze blijven overdag liever binnen'

'Koeien beslissen zelf: ze blijven overdag liever binnen'

Gepubliceerd op 22 juli 2018 om 18:43

BOEKEL/SINT ANTHONIS - Ze schieten nog niet in de stress, maar de droogte die nu al vijf à zes weken aanhoudt, bezorgt Brabantse boeren veel extra werk en kosten. ,,Het is voortdurend sjouwen met haspels van perceel naar perceel, ook ’s nachts. En de koeien voeren we bij vanuit de wintervoorraad.” 

Gerard Nabuurs is melkveehouder in Boekel en als bestuurder van boerenorganisatie ZLTO belast met de portefeuille water. Of beter op dit moment: het gebrek aan water. 

De aanhoudende droogte is met name op de hoge zandgronden van Midden- en Zuidoost-Brabant een probleem. ,,Ook hier in Boekel zitten we achttien meter boven NAP. We zijn afhankelijk van de wateraanvoer vanuit de Maas en Rijn. Pas als die stop wordt gezet, wordt het problematisch", stelt Nabuurs.

Toch wenst de Boekelse veehouder nuchter te blijven. ,,We schieten niet zo snel in de stress. Nijpend wordt het pas echt als we onze gewassen niet meer mogen beregenen met grondwater.” 

Code geel

Dat is voorlopig niet het geval zo bleek van de week bij de presentatie van de nieuwste droogtemonitor van Rijkswaterstaat. Maar Code geel, wat staat voor een dreigend watertekort, blijft van kracht.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/st-anthonis/koeien-beslissen-zelf-ze-blijven-overdag-liever-binnen~ac5288ef/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.