overloon nieuws

Home » regionieuws » Vrijdag maansverduistering met bloedrode maan

Vrijdag maansverduistering met bloedrode maan

Gepubliceerd op 25 juli 2018 om 22:51

op avond van vrijdag 27 juli vindt er een totale Maansverduistering plaats die in Nederland goed te zien is. Een maansverduistering is een prachtig astronomisch fenomeen dat plaatsvindt wanneer de Zon, de Aarde en de Maan zich op één lijn bevinden met de Aarde in het midden. Bij helder weer kan een totale maansverduistering erg indrukwekkend zijn en de voortekenen zijn goed voor de komende dagen.

Normaal weerkaatst de Maan het zonlicht terug naar de Aarde maar tijdens een maansverduistering kan de Maan geen zonlicht opvangen omdat de Aarde in de weg staat. Het zonlicht dat zich op dat moment door de aardatmosfeer doordringt, kleurt rood waardoor op de maan een rode gloed te zien is. Er wordt dan ook wel van een Bloedmaan gesproken.
Maansverduisteringen doen zich enkel voor tijdens volle Maan maar niet tijdens elke volle Maan. De baan van de Maan helt ongeveer 5,1 graden ten opzichte van het vlak waarin de Aarde om de zon draait, ook wel de ecliptica genoemd, en hierdoor kan een maansverduistering enkel maar plaatsvinden als de Maan zich in één van de twee punten bevindt waar het baanvlak de ecliptica snijdt. Zonsverduisteringen zijn meestal maar in een klein gebied op Aarde zichtbaar, maar maansverduisteringen zijn daarentegen waarneembaar vanaf elke plek waar de Maan te zien is.

De totale verduistering van vrijdag begint om 21.30 uur. Rond die tijd komt de maan ook op. Het hoogtepunt is om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur. Daarna duurt het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt.lees meer op bron:https://maassluis24.nl/nl/nieuws/nieuws/vrijdag-maansverduistering-met-bloedrode-maan/11635


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.