overloon nieuws

Home » regionieuws » Warmste nacht ooit gemeten

Warmste nacht ooit gemeten

Gepubliceerd op 27 juli 2018 om 12:39

Afgelopen nacht is het in De Bilt tussen 0 en niet 'kouder' geworden dan 23,0 graden. Zo'n hoge minima is er op het hoofdstation in De Bilt nog nooit gemeten. En dat niet alleen, het is ook de 'warmste nacht' ooit.

Bovenstaande kaartje moet nog gecorrigeerd worden. Dit zijn waarden vanaf 00 uur vannacht. Tussen 0 en 2 uur was het vannacht 23.0 graden. De gecorrigeerde waardes die het KNMI zal hanteren lopen vanaf 00 utc. Dat is omgerekend in de zomer Nederlandse tijd 2 uur. Toen was het minimum 23,6 graden. Deze waarde zal waarschijnlijk in de boeken verschijnen van het KNMI als de data is geverifieerd. Erg verwarrend allemaal, maar dat heeft met internationale afspraken te maken.

Normaal valt dit niet zo op omdat een minimumtemperatuur meestal ergens tussen 4 en 7 uur valt. 
Het oude record van De Bilt dateerde uit 2004. Op 9 augustus werd het toen 20,8 graden. We kunnen dus ook wel stellen dat het oude record is verpulverd.

Recordwarme nacht

Overigens werd het in Deelen niet kouder dan 24,4 graden en ook op enkele andere stations kwam het kwik niet onder 24 graden. Hiermee is het de wamste nacht ooit sinds de metingen en spreken we van een tropennacht die zijn naam eer aandoet. Het oude record dateerde uit 19 augustus 2012. Toen werd het in Maastricht 23,1 graden. De grens van 24 graden is hiermee dus geslecht

Er is nog wel een kleine kanttekening. De temperatuur mag vandaag niet onder de eerder genoemde waardes zakken. We verwachten dat dat niet zal gebeuren, maar stel dat er vanavond een onweersbui over De Bilt trekt waardoor de temperatuur flink zakt dan zou het zo kunnen zijn dat bovengenoemde waarde toch niet in de boeken verschijnt.

Tropisch heet

Ook vandaag wordt het overdag weer tropisch heet. De verwachting is dat het zo´n 33 tot 37 graden gaat worden. Misschien wordt op een enkele plek in het zuidoosten afgerond de 38 graden aangetikt.lees meer op bron:https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/weerrecords/bizar-warme-nacht/4457/


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.