overloon nieuws

Home » regionieuws » start Fietsverlichtingsactie

start Fietsverlichtingsactie

Gepubliceerd op 27 september 2018 om 20:07

Annemaria, Pieter, Indy en Senna, leerlingen van de Jenaplanschool Metameer uit Boxmeer geven gezamenlijk het startsein voor de landelijke fietsverlichtingsactie van de ANWB. Zij krijgen assistentie van ANWB-hoofdirecteur Frits van Bruggen, burgemeester Karel van Soest van de gemeente Boxmeer en gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant. De bestuurders gaan samen met de kinderen symbolen met reflecterend spuitkrijt met de tekst ‘Zet je licht aan’ op het fietspad aanbrengen.Dat gebeurt op maandag 1 oktober om 7.00 uur ’s ochtends bij de Jenaplan school aan de Stationsweg in Boxmeer.

‘Zet je licht aan’

op het fietspad staat doen veel meer fietsers hun licht aan, zo weet de ANWB uit onderzoek. De ANWB deelt daarom ‘slimme’ sjablonen en spuitkrijt uit. Het sjabloon is op fietspaden getest in verschillende steden zoals Den Haag, Nijmegen en Rotterdam. Na het lezen van de tekst zetten meer mensen hun fietsverlichting aan.

Scholen, verenigingen en ANWB-leden kunnen hun eigen sjabloon en spuitkrijt aanvragen om in hun omgeving tags aan te brengen op drukke kruispunten. De gemeente Boxmeer zorgt ervoor dat voor fietsers drukke plekken in die gemeente maandag zijn voorzien van de tekst ‘Zet je licht aan’.

De ANWB Fietsverlichtingsactie levert al jaren een bijdrage aan de stijging van het aantal verlichte fietsers en het verminderen van onveilige situaties door gebrek aan verlichting.  Met de hulp van vrijwilligers controleert en repareert de ANWB tijdens deze campagne door het hele land de fietsverlichting van passanten. Dit jaar worden bij 1900 scholen, verenigingen, ANWB-winkels en

fietsenwinkels 500.000 lampjes gecontroleerd door ongeveer 8000 vrijwilligers.De fietscheck is in het najaar een vast onderdeel van de ANWB verkeerslessen op school, ANWB-Streetwise.


«   »