overloon nieuws

Home » regionieuws » Groene oase te midden van de bouw Steenstraat-Zuid Boxmeer

Groene oase te midden van de bouw Steenstraat-Zuid Boxmeer

Gepubliceerd op 4 oktober 2018 om 18:41

Inspiratietuin is ontmoetingsplek voor nieuwe bewoners.Tussen zand, beton, bakstenen en dakpannen op de bouwlocatie Steenstraat-Zuid in Boxmeer is een groene, openbare ontmoetingsplaats gemaakt, een kleine oase te midden van de bouw. Nieuwe bewoners van het gebied kunnen zich, zoals de naam al zegt, door ‘inspiratietuin De Kwekerij’ laten inspireren. Als ontmoetingsplek biedt het bovendien de kans om elkaar alvast te leren kennen en de bouw vanaf een veilige plek te volgen.

Adoptieplanten

Alle planten in tuin ‘De Kwekerij’ kunnen deze maand worden geadopteerd. Nieuwe bewoners kunnen een plantenkaart met hun naam en toekomstig adres bij de plant van hun keuze plaatsen. Op zaterdag 10 november 2018 worden de planten en bomen van de inspiratietuin tussen 10.00 en 11.00 uur verkocht tijdens een feestelijke bijeenkomst. Tot die tijd is de tuin dagelijks voor iedereen vrij toegankelijk.

Klimaatbestendige buurt

Inspiratietuin De Kwekerij is ontstaan naar een idee van social designers Sjaak Langenberg en Rosé de Beer in het kader van het project ‘Design Thinking voor Ruimtelijke adaptatie’ waar 13 overheden in Brabant en Limburg (provincies, waterschappen en gemeenten) aan deelnemen. De gemeente Boxmeer is een van de partners in het project.

Het klimaat verandert. De lange droge zomer van 2018 en de hevige regenbuien in het voor- en najaar zijn daar het bewijs van. Vergroening van tuinen is daarom van groot belang. Groene tuinen zijn schaduwrijker, koeler en bij hevige regenval loopt het water makkelijker weg. De gemeente Boxmeer wil graag haar leefomgeving verduurzamen. Steenstraat-Zuid wordt daarom een groene en klimaatbestendige buurt. Alle bewoners kunnen hieraan bijdragen door hun tuinen te vergroenen. De inspiratietuin kan hierbij helpen.

Samenwerking met lokale partners

Sjaak Langenberg en Rosé de Beer werkten samen met lokale partners. De Kwekerij is mede mogelijk gemaakt door Michel Hermens van MH Hoveniers, Tuincentrum Olieslagers en Fruitpark Groenz. Bewoners van het tegenovergelegen Thomashuis geven de planten water; zo leren zij ook hun nieuwe buren kennen.


«   »