overloon nieuws

Home » regionieuws » Steeds minder koeien in de Brabantse weiden

Steeds minder koeien in de Brabantse weiden

Gepubliceerd op 15 februari 2019 om 09:06

Mill Op initiatief van Erik van Gerwen uit Wilbertoord bracht Marcel Thijssen, de Land van Cuijkse kandidaat voor de provinciale staten, op vrijdag 8 februari een bezoek aan de eind 2018 gestopte rundveehouder Willy Meulepas aan de Heufseweg te Mill. Ze werden vergezeld door provinciaal CDA lijsttrekker Marianne van der Sloot en de kandidaten Tanja van de Ven-Vogelsen Ankie de Hoon. Ook de Brabantse EU kandidaat Tom Berendsen was aanwezig bij dit zeer indrukwekkende bezoek.

Vooral de lege koeienstal maakt indruk: stil, koud, zonder leven. Ik kom er bijna nooit meerverteltWilly met vochtige ogen, maar het kon echt niet meer……

Willy had de pech aan de verkeerde melkfabriek te leveren (met een lage melkprijs red.) Van melkfabriek wisselen is tegenwoordig onmogelijk door alle regels, waardoor hij veel inkomsten misliep.Hoge beregeningskosten door de droge zomer, hoge mestafzetkosten, alle adviseurskosten en de qua tijdstraject sterk ingekorte stalregels vormen bij elkaar zo’n hoge kostenpost, dat dit alles tezamenhem uiteindelijk de das om doet. Alleen al de provinciale stalregels, die zijn opgelegd door de huidige coalitie met o.a. VVD en SP, kosten al meer dan 100.000 euro, zonder dat daar inkomsten tegenover staan.

Het is als gezinsbedrijf erg moeilijk om na een dag hard werken van 12 uur ook nog 4 uur administratie bij te moeten werken, daarnaast veranderen alle regels ook nog steeds sneller. En je krijgt direct een heel hoge boete, als je niet alles helemaal voor elkaar hebt.

Terwijl het CDA team zich liet informeren, zag men het allerlaatste kalf wat op dit boerenbedrijf geboren is. De regels maken dat ook alle vrouwelijke jonge dieren linea recta naar het slachthuis moeten en niet tot melkkoe mogen uitgroeien.

Erik van Gerwen; ‘De agrarische sector is een sector geworden van vinkjes zetten, met veel bureaucratische processen. Een waarin de boeren geen opvolgers meer kunnen vinden en waar in 3 tot 4 jaar tijd 40-50% zal stoppen.

Marcel Thijssen en de andere CDA kandidaten waren onder de indruk van het bezoek. Ze beloofden stellig zich hard te maken voor beleid wat meer aansluit bij de praktijk, temeer omdat de stoppers vaak de (kleinere) gezinsbedrijven zijn, waarvan de in de weide grazende koeien zo kenmerkend zijn voor ons Brabantse landschap. www.cdamill.nl 


«   »