overloon nieuws

Home » regionieuws » Gezamenlijke start corona-vaccinatie op 6 januari

Gezamenlijke start corona-vaccinatie op 6 januari

Gepubliceerd op 4 januari 2021 om 16:30

De start van de corona-vaccinatie wordt met twee dagen vervroegd. Op woensdag 6 januari wordt een gezamenlijke start gemaakt. Op die dag worden bij de GGD-priklocatie in Veghel en in ziekenhuizen de eerste mensen gevaccineerd.

De nieuwe startdatum vloeit voort uit het plan van aanpak voor vaccinatie van medewerkers uit de directe COVID-zorg in ziekenhuizen en bij ambulancediensten, dat de afgelopen dagen onder leiding van LNAZ-voorzitter Ernst Kuipers is opgesteld. Hierbij wordt de in de afgelopen weken door de GGD’en opgedane kennis gebruikt. De ministers Hugo de Jonge (VWS) en Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) hebben het LNAZ-plan vandaag, na beoordeling van de uitvoeringsaspecten door het RIVM, omarmd. Daarop heeft minister De Jonge in overleg met LNAZ en GGD-GHOR gekozen voor een gezamenlijke start. Daarmee start het vaccineren van medewerkers van verpleeghuizen en medewerkers in de directe covid-zorg op dezelfde dag: woensdag 6 januari. 

Vaccinatie medewerkers verpleeghuizen

Woensdag 6 januari wordt gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. De eerste mensen uit deze groep van circa 269.000 zorgmedewerkers worden gevaccineerd bij de GGD-priklocaties in Veghel. Vanaf vrijdag 8 januari kan dat ook in Rotterdam en Houten, en maandag 11 januari volgen ook Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-priklocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins. Na de groep zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, worden ook zorgmedewerkers in de gehandicaptenzorg (178.000 mensen), wijkverpleging en WMO-ondersteuning (166.000 mensen) uitgenodigd om een afspraak te maken voor vaccinatie.

Vaccinatie medewerkers directe COVID-zorg

De zorgelijke situatie in de acute zorg is mede ingegeven door het ziekteverzuim van zorgmedewerkers, vaak corona-gerelateerd. Recent is daarom besloten dat circa 30.000 medewerkers uit de directe COVID-zorg onderdeel worden van de groep die als eerste in aanmerking komt voor vaccinatie. Het gaat daarbij om een selecte groep verpleegkundigen en artsen op de intensive care, spoedeisende hulp, de COVID-afdeling en ambulancemedewerkers. Vaccinatie van deze groep gebeurt in de ziekenhuizen.

Alle informatie over vaccinatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

lees ook vaccinatie tegen het coronavirus

Op vrijdag 8 januari start GGD Hart voor Brabant met het vaccineren tegen het coronavirus vanuit één locatie die zo centraal mogelijk in het hele verzorgingsgebied ligt. In totaal wordt er vanaf 18 januari vanaf 25 locaties in Nederland gevaccineerd. De GGD’en zijn momenteel druk bezig met alle voorbereidingen.De eerste groepen die in aanmerking komen voor een vaccinatie zijn medewerkers van verpleeghuizen, gevolgd door medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning. Vanaf 4 januari worden de medewerkers via hun werkgever uitgenodigd. In de uitnodiging staat beschreven hoe een afspraak gemaakt kan worden. Wie een uitnodiging ontvangt, kan telefonisch een afspraak maken. In een later stadium kan dat ook digitaal.

Zorgmedewerkers kunnen zelf kiezen bij welke van de 25 GGD-locaties zij een vaccinatie krijgen. Voor Brabant is gekozen voor locaties in:

  • Veghel: in een voormalig distributiecentrum aan de Amert 605 in Veghel
  • Breda: in het ziekenhuis van Amphia aan de Langendijk in Breda
  • Eindhoven: in het Indoor Sportcentrum Eindhoven aan de Theo Koomenlaan

Kijk hier voor een overzicht van de vaccinatielocaties.

De vaccinatie met het vaccin van BioNTech/Pfizer bestaat uit 2 prikken. Tussen de 2 inentingen zit 3 weken. Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Mensen hoeven hier zelf niets voor te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze bericht.

MEER INFORMATIE OVER VACCINATIE

  • Alle informatie over vaccinatie vind je op de website van de Rijksoverheid.
  • Voor vragen over het coronavaccin kun je contact opnemen met het landelijke informatienummer  0800-1351. 
  • Heb je een kwetsbare gezondheid en heb je vragen over jouw specifieke situatie in relatie tot het vaccin? Neem dan contact op met jouw huisarts.meer informatie vindt u op bron:https://www.ggdhvb.nl/corona/coronavaccinaties

 


«   »