overloon nieuws

Home » regionieuws » Avondvliegen jachtvliegtuigen

Avondvliegen jachtvliegtuigen

Gepubliceerd op 7 januari 2021 om 19:50

Vanaf maandag 11 januari 2021 gaan jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht weer in de avonduren vliegen. In de weken 2, 3, 6, 7, 10 en 11 wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats en de laatste vliegavond is op 18 maart 2021.

Nachtzichtapparatuur

De daadwerkelijke inzet van de vliegtuigen tijdens missies vindt voornamelijk plaats bij duisternis. Speciaal voor het vliegen bij duisternis heeft de vlieger de beschikking over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG). Door deze NVG’s ziet de vlieger alles in groentinten en daarbij is het zicht ook nog eens beperkt, alsof hij door twee kokers kijkt. Het trainen is daarom pas zinvol als het volledig donker is.

Oefengebied

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

Informatie

De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren. Wilt u meer weten over vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Heeft u een vraag of ervaart u hinder van de vluchten dan kunt u dit kenbaar maken via luchtmacht.nl/geluidshinder

 

Wanneer wordt er gevlogen?

De jachtvliegtuigen vliegen in een aantal weken zowel overdag als ’s avonds. Van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Dit geldt voor de volgende data:

  • maandag 11 januari tot en met donderdag 14 januari;
  • maandag 18 januari tot en met donderdag 21 januari;
  • maandag 8 februari tot en met donderdag 11 februari;
  • maandag 15 februari tot en met donderdag 18 februari;
  • maandag 8 maart tot en met donderdag 11 maart;
  • maandag 15 maart tot en met donderdag 18 maart.

Op de vrijdagen vliegen ze alleen overdag.


«   »