overloon nieuws

Home » regionieuws » sneeuw in aantocht

sneeuw in aantocht

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 13:51

Dit weekend krijgen we met een heuse winterinval te maken. Een actieve storing gaat samen met koude lucht uit het oosten voor vorst met sneeuw en ijzel zorgen.

Weermodellen zijn het in grote lijnen eens

Eerder deze week werd al duidelijk dat een winterinval zeer goed mogelijk zou zijn komend weekend. Het belangrijkste Europese model berekende veel sneeuw in een groot deel van Nederland. Het Amerikaanse model was op dat moment duidelijk meer behouden en dat noopte mij om toch nog enige nuance in de weersverwachting aan te brengen. Inmiddels zitten de weermodellen op één lijn en gaat het nu enkel nog om de details.

Het is nu vooral de vraag, hoeveel sneeuw gaat er precies vallen en in welk deel van het land is er enige tijd ook kans op ijzel. Grootschalig zijn de modellen het wel met elkaar eens, maar dit soort details worden waarschijnlijk pas op het laatste moment echt duidelijk.

De winterinval van 2021

Zaterdag en zondag zien we een depressie vanuit Noord-Spanje via Frankrijk naar België trekken. Aan de noordzijde van het lagedrukgebied steekt een oostelijke stroming op die koude lucht aanvoert vanuit Noordoost-Europa. Met het lagedrukgebied komt ook een dik pakket bewolking mee waaruit boven Frankrijk en België regen valt. Zaterdag steekt er al een oostenwind op. Toch ligt de temperatuur tijdens de middag nog (ruim) boven nul met misschien wel 6 of 7 graden in het uiterste zuiden van het land. In Groningen schommelt de temperatuur rond het vriespunt. In de loop van de dag komt vanuit het zuiden een regengebied opzetten vanuit het zuiden.

Sneeuw en ijzel

Naarmate de neerslagzone boven Nederland komt en verder naar het noorden trekt gaat de regen over in sneeuw. Dit gebeurt ergens in de loop van zaterdagmiddag/avond in het midden van het land. In de avond valt er in de noordelijke helft van het land sneeuw terwijl in de zuidelijke provincies regen valt. In de nacht zal op uitgebreide schaal sneeuw vallen, maar in de zuidelijke provincies valt nog veelal regen. Bij een tot iets onder nul dalende temperatuur zal dit uiteindelijk ijzel worden. Zondagochtend kan het dan ook in het zuiden van het land op sommige plaatsen echt bijzonder glad zijn door een dikke ijslaag op de wegen.lees meer op bron:https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/daar-komt-de-winter:-sneeuw-en-vorst-in-nederland/6863/


«   »