overloon nieuws

Gemeentenieuws

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 20:00

Nieuws en informatie van de gemeentes Boxmeer, Cuijk, Grave, St. Anthonis en Mill & St. Hubert uit het Land van Cuijk.Foto: Koninklijke Luchtmacht

Lintje aanvragen?

Met de Lintjesregen zijn ook dit jaar in Land van Cuijk weer veel mensen in het zonnetje gezet. In Nederland is een Koninklijke onderscheiding de hoogste blijk van waardering voor inzet voor de medemens en voor de samenleving. 

Kent u ook iemand die een lintje verdient?  U kunt hem of haar voordragen. Op www.lintjes.nl  vindt u veel informatie.  Neem vooraf altijd eerst contact op met het kabinet van de burgemeester, telefonisch via 0485-854000 of via een mail aan kabinet@landvancuijk.nl . De medewerkers kunnen u helpen met het aanvraagproces.

Aanvragen kunnen het hele jaar door worden ingediend, maar voor de lintjesregen 2023 moeten deze vóór 1 juni 2022 zijn ingediend bij de gemeente.

Muziekspektakel Eldorado: 27-28-29 mei op Landgoed De Barendonk in Beers

Reserveer uw kaarten via www.eldorado2022.nl.


Het leven is mooi en als ’t even kan, lopen we achter de muziek aan. Zijn we niet allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado? Ondertussen kennen we ook steeds meer andere

verhalen over het platteland: onveiligheid voor de boeren, drugslabs in schuren. Wat

gebeurt daar eigenlijk en wat trekken we ons daarvan aan? Vanaf 13 mei toert de

muziektheatervoorstelling Eldorado langs vijf boerenlocaties in Brabant. In het weekend van 27, 28 en 29 mei is Landgoed De Barendonk in Beers de locatie.

 

Leven op het platteland

Eldorado is een opgewekt stuk over een boerenfamilie die de uitdagingen van het leven op het

platteland in 2022 ervaart. Over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de

gevaren die daardoor ontstaan. In het stuk zien we; de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid,

met als speciale gast de burgemeester. De voorstelling laat -op soms hilarische wijze- zien hoe

verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de

huid zit. De grote vraag is: In wat voor Brabant willen wij leven?


150 muzikanten per gemeente

In deze groots opgezette muziektheatervoorstelling spelen lokale fanfares en koren een belangrijke

rol. Per gemeente doen zo’n 150 amateurmuzikanten mee uit alle soorten muziekverenigingen:

fanfares, harmonieën, brassbands, kerkkoren, feestbands, accordeon-orkesten. Aan de voorstellingen in Beers (gemeente Land van Cuijk) nemen onder andere deel Muziekvereniging Juliana uit Haps, Muziekvereniging Vicinia uit Vianen en het Smartlappenkoor Goei Volluk uit Cuijk.

 

Tekst, regie en cast

Eldorado is geschreven door theatermaker Wiske Sterringa, de muziek is van componist Bart van

Dongen. Zij maakten in het kader van het Jeroen Bosch-jaar in vier Brabantse dorpen de

muziektheaterspektakel Fanfari Bombari, ook met een zelfde aantal amateurmuzikanten.

De regie is in handen van Roel Swanenberg. Met zijn grote liefde voor locatietheater is Roel een

perfecte match voor deze voorstelling. Daarnaast zijn Swanenberg en Het Zuidelijk Toneel ook geen onbekenden voor elkaar. Eerder regisseerde hij hier, de met veel enthousiasme ontvangen

voorstelling: Lampenmakers, over de opkomst en opeenstapeling aan veranderingen binnen Philips. 

Een kleine kern van professionele acteurs en een muzikant spelen samen met zo’n 200

amateurmuzikanten per locatie. Björn van der Doelen, zanger/gitarist en ex PSV-er (eerder te zien in De Achterkant van …. Het Zuidelijk Toneel) tekent voor één van de hoofdrollen. Bart Klever, onder andere bekend van Flikken Maastricht en Toneelgroep Amsterdam, neemt de rol van de vader op zich. De moeder wordt gespeeld door Sarah Jonker; zij speelde in onder meer Van God Los, Adam-E.V.A., Grenslanders en bij Het Toneel Speelt en de Toneelmakerij. Luuk Jansen en Fay Verberk maken de cast compleet. Elke voorstelling wordt ondersteund door trombonist en accordeonist Hans Sparla.


Samenwerkingspartners

De vijf gemeenten Rucphen, Hilvarenbeek, Land van Cuijk, Loon op Zand en Bernheze zijn belangrijke

samenwerkingspartners van het team van Eldorado. Ook het ZLTO, de vereniging voor boeren en

tuinders, is partner in de voorstelling. Zij ondersteunt stichting Poon met raad en daad en hielp bij

het vinden van de juist locaties. Samen willen alle deelnemende partners een gesprek op gang

brengen over de veranderde leef- en werkomgeving van de Brabantse boeren.

Eldorado is een initiatief van Stichting Poon in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel.

Tickets: €17,50 / kinderen t/m 12 jaar gratis via www.eldorado2022.nl.

 

Energiebesparing voor ondernemers 

 

We besparen op allerlei manieren op ons energieverbruik. Ook het opwekken van eigen energie met bijvoorbeeld zonnepanelen helpt daarbij. We helpen u als ondernemer graag op weg bij het besparen van energie. Daarom zetten we mogelijkheden voor subsidie en ondersteuning hieronder op rij. 

 

Meten is weten
Energie besparen begint bij inzichtelijk krijgen  van het energieverbruik in je bedrijf. Breng het energieverbruik per afdeling, proces of  voor de hele bedrijf in kaart. Hiermee kun je probleemgebieden in kaart brengen en zoeken naar oplossingen. Investeer op natuurlijke momenten -bijvoorbeeld bij het vervangen van verouderde installaties- in duurzame machines en apparatuur met een laag energieverbruik. Denk bij het besparen van energie zowel aan ICT, isoleren, verlichting, schoonmaak/afval, verwarmen en koelen, processen en transport.  

 

SVM-subsidie voor een energieadvies
Wil je als MKB-ondernemer energie besparen en meer verduurzamen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) helpt u daarbij. Met deze subsidie kunt u  een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat. U kunt die subsidie ook aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van een of meer maatregelen uit dat advies. 

 

Subsidie of fiscale mogelijkheden
Ondernemers kunnen bij investeringen onder voorwaarden gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Of ondernemers kunnen bij een investering in energiezuinige bedrijfsmiddelen en duurzame energietechnieken gebruik maken van fiscale maatregelen zoals de EIA, MIA of VAMIL. Kijk voor meer informatie op  www.rvo.nl.

 

Begin vandaag met energie besparen 

Een aantal tips: 

 • Verwarm door middel van een klokthermostaat en controleer deze regelmatig. 
 • Maak gebruik van LED-verlichting in combinatie met een aanwezigheidsdetectie. 
 • Schakel de  luchtverversingsinstallatie alleen in  tijdens werkuren. 
 • Zorg ervoor dat apparatuur zoals computers, beeldschermen, waterkoelers en beeldschermen automatisch afsluiten. 
 • Koel de serverruimte met buitenlucht. 
 • Gebruik automatische of snel sluitende deuren.  
 • Blokkeer de thermostaatkranen zodat je pand niet warmer wordt dan een bepaalde temperatuur. Zet de verwarming een uur voor sluitingstijd uit. 
 • Betrek ook je medewerkers bij je bespaardoelen.

Basisschoolleerlingen uit de regio Boxmeer en Sint Anthonis stappen op de fiets!

 

Op woensdagmorgen 18 mei aanstaande zullen ca. 340 basisschoolleerlingen deelnemen aan het VVN Praktisch Verkeersexamen. Het schriftelijke verkeersexamen is eind maart al afgenomen. 

Wethouder Hendriks-van Haren geeft het startschot om 08.30 uur.

 

De geheel bewegwijzerde route start traditiegetrouw op het Raadhuisplein in Boxmeer waarna de kinderen, na ongeveer twintig fietsminuten door het centrum, ook weer op het Raadhuisplein het eindpunt vinden. Niet alleen kinderen en leerkrachten zijn op deze dag in touw. Ook de werkgroep, postende ouders en een afvaardiging van de gemeente en de politie dragen hun steentje bij aan het welslagen van dit examen. Voor de basisschooljeugd betekent het behalen van dit diploma een mijlpaal binnen het verkeersonderwijs. Leerkrachten, politie, ouders en de gemeente Land van Cuijk wensen alle deelnemers aan het examen veel succes toe!

 

Defensie oefent met F-16 gevechtsvliegtuigen in week 19 en 20 

 

Van maandag 9 mei mei t/m vrijdag 20 mei 2022 beoefenen 

F-16’s van vliegbasis Volkel de Basic Fighter Manoeuvres (BFM). Hierbij vechten twee of meerdere gevechtsvliegtuigen tegelijkertijd met elkaar. Dat gebeurt hoog in de lucht tussen de 2 en 22 kilometer hoogte in gecontroleerd militair oefengebied. 

 

Voor de gehele periode zijn tankvliegtuigen aangevraagd om de F-16’s op te wachten boven de Noordzee en bij te tanken voor, tijdens en na hun BFM-training. Op enkele datums is er vooralsnog geen tankercapaciteit beschikbaar en zijn de gevechtsvliegtuigen genoodzaakt hun training boven land uit te voeren. Daarvoor is een militair oefengebied boven Brabant en vliegbasis Volkel aangewezen, de zogenaamde TMA-D en TRA 12. Daarom kan dan hoog in de lucht een rommelend geluid hoorbaar zijn. 

 

De Volkelse F-16’s vertrekken drie keer per dag voor hun BFM-missies. Als er tankvliegtuigen beschikbaar zijn, vliegen de F-16’s van vliegbasis Volkel meteen door naar de Noordzee. Eenmaal in het oefengebied aangekomen worden de gevechtsvliegtuigen in de lucht bijgetankt door de tankvliegtuigen. Zo kunnen vliegers de maximale tijd benutten voor hun BFM-training in het oefengebied boven de Noordzee. Aansluitend zullen ze terugkeren naar vliegbasis Volkel voor hun landing en nabespreking van de vlucht. 

 

Bij het beoefenen van de Basis Fighter Manoeuvres (BFM) wordt het uiterste gevraagd van de F-16‘s en de vliegers. Tijdens het tactische luchtgevecht worden zeer korte bochten gedraaid om in de ideale positie achter de tegenstander te kunnen komen. Hierbij komt veel kinetische energie en G-kracht op mens en machine te staan. Daarom vliegt een F-16 tijdens deze training zo licht (clean) mogelijk en zonder de twee externe brandstoftanks die normaalgesproken onder de vleugels hangen. Dat is de reden dat onze F-16’s getankt moeten worden boven de Noordzee omdat ze anders na aankomst al snel weer terug moeten keren.

Foto: Koninklijke Luchtmacht

 

A73 dicht van 20-23 mei tussen knooppunt Rijkevoort en afrit Vierlingsbeek

Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan de A73. Hierdoor is de A73 tussen knooppunt Rijkevoort en afrit (7) Vierlingsbeek richting Venlo afgesloten voor al het verkeer van vrijdag 20 mei 21.00 uur tot maandag 23 mei 05.00 uur. Weggebruikers dienen door omleidingen rekening te houden met extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten. 

 

Afsluiting

A73 tussen knooppunt Rijkevoort en afrit (7) Vierlingsbeek richting Venlo

- A77-A73 verbindingsweg ter hoogte van knooppunt Rijkevoort komende vanuit Duitsland in de richting van Venlo 

- Op- en afrit (6) Boxmeer van de A73 richting Venlo

- Afrit (7) Vierlingsbeek van de A73 richting Venlo

+ Vrijdag 20 mei 21.00 uur tot maandag 23 mei 05.00 uur. 

 

Het verkeer wordt omgeleid.

Weersgevoelige werkzaamheden

Onderhoudswerkzaamheden zijn weersgevoelig. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden mogelijk geen doorgang vinden en worden ze opnieuw ingepland.

 

Regulier onderhoud

Deze onderhoudswerkzaamheden vallen onder het Onderhoudscontract dat Rijkswaterstaat laat uitvoeren. Het betreft regulier onderhoud dat wegennet, viaducten, bruggen en tunnels periodiek nodig hebben, zoals asfaltering, vervangen van voegovergangen en onderhoud aan de vangrail. Met als doel een vlotte en veilige doorstroming voor de weggebruiker.

 

Wegwerkzaamheden: veiligheid voorop

Rijkswaterstaat werkt dagelijks aan vlot en veilig verkeer. Daarvoor zetten wegwerkers en onze weginspecteurs zich dag en nacht in. Veiligheid staat hierbij voorop. Ook u kunt als weggebruiker een bijdrage leveren aan de veiligheid van wegwerkers én uzelf: volg de aanwijzingen en respecteer de snelheidslimiet.

 

Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen over de werkzaamheden? Kijk op www.rwsverkeersinfo.nl. U kunt ook bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

Oud-papierinzameling in Mill

 

Voor de locaties Hoogveldseweg en de vrachtwagenparkeerplaats in Mill verandert de inzameling van oud papier. In plaats van elke 2 weken, wordt het oud papier hier straks om de 4 weken opgehaald. Ook komt er 1 nieuwe inzamelplek bij: Sporthal de Looierij Brandsestraat 1c. Voor de overige inzamelplekken verandert er niets. Hieronder vindt u een overzicht van de nieuwe ophaalmomenten: 

 

Hoogveldseweg

Vanaf 16 mei om de 4 weken op maandag 18.00 – 20.00 uur

 

Vrachtwagenparkeerplaats Sportweg    

Vanaf 17 mei om de 4 weken op dinsdag 17.30 – 20.00 uur 

 

Sporthal de Looierij Brandsestraat 1c     

Vanaf 30 mei om de 4 weken op maandag 18.00 – 20.00 uur 

 

Wilt u op de hoogte blijven van de eerstvolgende ophaalmomenten? Download dan de AfvalApp en krijg voor elke inzameling een melding. Meer informatie vindt u ook op de website: www.gemeentelandvancuijk.nl/afval.

Bekendmakingen gemeente Land van Cuijk

De volledige tekst van de officiële bekendmakingen vindt u op www.officielebekendmakingen.nl. Het kan gaan om (ontwerp) besluiten, (ontwerp) plannen en andere formele bekendmakingen.

Op deze pagina staan alleen beknopte versies, bedoeld als service. Voor de mogelijkheden om inspraak te leveren of rechtsmiddelen, zoals zienswijzen, bezwaar, beroep en voorlopige voorzieningen, aan te wenden,

verwijzen wij u naar het daarover vermelde in de officiële bekendmaking.

Land van Cuijk

| Mandaatbesluit

 • Mandaatbesluit college gemeente Land van Cuijk 2022, eerste wijziging
 • Mandaatbesluit burgemeester Land van Cuijk 2022, eerste wijziging
 • Ondermandaatbesluit gemeente Land van Cuijk 2022

 

| Beleidsregels

 • Beleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Land van Cuijk 2022


| Evenementenvergunning

 • Vergunning verleend voor het organiseren van een kermis op meerdere locaties binnen de gemeente Land van Cuijk

Beers

 

| Omgevingsvergunningen

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het oprichten van een pluimveehouderij aan Giepkestraat 3 te Beers

 

Boxmeer


| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het wijzigen van het bestemmingsplan van een bijgebouw van wonen naar gemengd aan Rembrandt van Rijnstraat 27 te Boxmeer
 • Aanvraag vergunning voor het bouwen van een erker aan de woning aan Adriaen Brouwerstraat 42 te Boxmeer

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het plaatsen van een lichtbord aan De Raetsingel 2B te Boxmeer
 • Vergunning verleend voor het vervangen van het dak van de woning aan Adriaen van Ostadestraat 17 te Boxmeer
 • Vergunning verleend voor het bouwen van 19 grondgebonden woningen aan Titus Brandsmaplein te Boxmeer
 • Ontwerpbesluit voor het brandveilig gebruiken van Sint Anna Boxmeer aan Veerstraat 49A te Boxmeer

 

Cuijk

 

| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorgevel van de woning aan Heggerank 82 te Cuijk
 • Aanvraag vergunning voor het verwijderen van asbest dakplaten en vervangen voor epdm dakbedekking aan Aronskelk 4 te Cuijk
 • Aanvraag vergunning voor het betreft een legalisatie voor bewoning van 4 arbeidsmigranten aan Goudenrijderstede 87 te Cuijk

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het uitbreiden van het woonhuis aan Wegedoorn 189 te Cuijk
 • Verlenging beslistermijn voor het wijzigen van een brandscheiding aan Beversestraat 23 te Cuijk

 

| Evenementenvergunning

 • Vergunning verleend voor het organiseren van een Koningsmark op 27 april 2027 aan Korte Molenstraat, Grotestraat en Louis Jansen Plein te Cuijk

 

Gassel

 

| Omgevingsvergunningen

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het verbouwen van de kapconstructie van het achterhuis aan Dorpsstraat 14 te Gassel

 

| Overige

 • Melding voor het mobiel breken van in totaal 6.000 ton steenachtige materialen aan Prinsenhof 4 te Gassel

 

Grave

 

| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het legaliseren van een volière aan Van der Nootstraat 2 te Grave

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het uitbreiden van de woning aan Dr. Wierstraat 3 te Grave

 

| Verkeersbesluiten

 • Wijzigen gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats - Frater Adrianusstraat te Grave

 

Haps

 

| Omgevingsvergunningen

Afhandelingen

 • Verlenging beslistermijn voor het plaatsen van een kunstwerk op centrale plek op het RBL terrein nabij Schuttersweg 14 te Haps

Katwijk

 

| Omgevingsvergunningen
Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het realiseren van tijdelijke huisvesting aan Lange Oijen 4 te Katwijk

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het wijzigen van het poolhouse aan Liefkeshoek 24 te Katwijk

 

| Overige

 • Melding voor het veranderen van een accommodatie om te logeren aan Lange Linden 27 te Katwijk

 

Mill

| Omgevingsvergunningen

Afhandelingen

| Evenementenvergunning

 • Vergunning verleend voor het organiseren van de jaarlijkse Kasteelronde op 15 mei 2022 rondom Kasteel Aldendriel te Mill

Oeffelt

 

| Omgevingsvergunningen
Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het plaatsen van een monument op de oever van de Maas aan Veerweg te Oeffelt


Oploo

 

| Omgevingsvergunningen

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het plaatsen van een sponsorbord aan ADRES te Oploo
 • Vergunning verleend voor het gewijzigd uitvoeren van de landschappelijke inpassing aan Schipperspeel 1 te Oploo

 

| Evenementenvergunning

 • Vergunning verleend voor het organiseren van een openluchtspel Historisch toneelstuk Toon d’n Dwerg op 20, 21, 22, 25 en 26 mei 2022 aan Watermolenstraat 2 te Oploo

 

| Verkeersbesluiten

 • Tijdelijk parkeerverbod - Watermolenstraat Oploo

 

| Overige

 • Melding voor het veranderen van een (melk)rundveehouderij aan Tweede Stichting 16 te Oploo

 

Overloon

| Omgevingsvergunningen
Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het bouwen van een loods aan Molenveldweg 3 te Overloon

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het bouwen van een loods aan Molenveldweg 3 te Overloon

 

Rijkevoort

| Omgevingsvergunningen

Afhandelingen

 • Verlenging beslistermijn voor het tijdelijk plaatsen van een woonunit aan Hoekstraat 14 te Rijkevoort

 

Sambeek

| Omgevingsvergunningen

Afhandelingen

 • Verlenging beslistermijn voor het aanleggen van een inrit aan Krekelzanger/Grotestraat 1 te Sambeek

 

Sint Agatha


| Overige

 • Gemeente Land van Cuijk – Melding Besluit Lozen Buiten Inrichting – Hertraksestraat 2 Sint Agatha

 

Sint Anthonis


| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het vergroten van een woning aan Kolonel Silvertoplaan 7 te Sint Anthonis

| Overige

 • Melding voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem aan St. Patrickpad 2 te Sint Anthonis


Stevensbeek

| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het plaatsen c.q. installeren en in gebruik nemen van zonnepanelen aan Radioweg 14A te Stevensbeek

Afhandelingen

 • Vergunning verleend voor het opnieuw in gebruik nemen van een voormalig tankstation aan Kloosterstraat 13 te Stevensbeek
 • Verlenging beslistermijn voor het tijdelijk aanleggen van een parkeerterrein met opstallen aan Radioweg 14A te Stevensbeek

Velp

 

| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het realiseren van een tijdelijke onderwijsaccomodatie aan Generaal de Bonsweg 1 te Velp
 • Aanvraag vergunning voor het realiseren van 5 kamperplaatsen aan Bronkhorstweg 49 te Velp

 

Vianen

 

| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het plaatsen van een tijdelijke woonunit op de kavel aan Akkerweg 2 te Vianen

 

Vierlingsbeek

 

| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor het verbouwen van een schuur aan Grotestraat 19 te Vierlingsbeek

Afhandelingen

 • Definitief besluit omgevingsvergunning en verklaring van geen bedenkingen voor handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening, het uitvoeren van werkzaamheden, het bouwen van een bouwwerk, het veranderen van een inrichting op de locatie Molenweg 11 in Vierlingsbeek

 

Wanroij

 

| Omgevingsvergunningen

Afhandelingen

 • Verlenging beslistermijn voor het bouwen van een woning aan Kattenstraat te Wanroij

 

Westerbeek


| Omgevingsvergunningen

Aanvragen

 • Aanvraag vergunning voor diverse nevenactiviteiten bij woonbestemming en een wijngaard met teeltondersteunende voorziening aan Koolberg 3 te Westerbeek

 

| Overige

 • Melding voor het veranderen van een veehouderij aan Kerkstraat 68 te Westerbeek