Eyewitness in Overloon

Gepubliceerd op 7 oktober 2022 om 19:01

Op 15 & 16 oktober vindt het nieuwe Eyewitness Event plaats bij Oorlogsmuseum Overloon. De naam van het event is mede gekozen als eerbetoon aan het Eyewitness Museum in Beek dat vorig weekend voorgoed zijn deuren sloot. Oorlogsmuseum Overloon neemt een deel van de collectie over van het Beekse museum. Vandaag zijn de grote stukken aangekomen in Overloon. Bijzonder is dat een aantal van deze stukken onderdeel uit zullen maken van de displays tijdens het evenement volgend weekend.

Eyewitness Event 2022 klik hier voor de foto's

Vandaag arriveerden o.a. een Pak 38, een M1 57-mm geschut, en een M24 Chaffee in Overloon. Met een dieplader werden deze stukken vanuit het Limburgse Beek vervoerd naar het Brabantse museum. Voordat deze objecten een plek krijgen in het museum, zullen ze onderdeel uit gaan maken van het Eyewitness Event. De twee artilleriestukken zullen te vinden zijn in Amerikaanse en Duitse stellingen in het museumpark en de Chaffee tank zal alvast een mooie plek krijgen in het museum. De Pak 38 is een Duits anti-tank kanon en de M1 57-mm een Amerikaans anti-tank kanon, gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De M24 Chaffee is een lichte Amerikaanse tank die tijdens en na WO2 werd gebruikt.

Tijdens het Eyewitness Event op 15 & 16 oktober presenteren meer dan 300 re-enactors, afkomstig van zo’n twintig Living History groepen, zich aan bezoekers tegen de historische achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen door Duitse en Geallieerde kampementen en stellingen lopen en zien hoe de mannen en vrouwen leefden aan en achter het front. Beleving staat centraal, de geschiedenis komt tot leven in de professionele displays.

Twee keer per dag gaan de deelnemers het gevecht met elkaar aan in speciaal georganiseerde Mock Battles (schijngevechten). Compleet met losse flodders, pyrotechniek en voertuigen. Speciaal voor het event worden er zelfs uit verschillende landen voertuigen naar Brabant gehaald. Zo zal o.a. een Sherman Firefly tank uit Frankrijk deelnemen aan de schijngevechten.

Voor de jeugd is er een speurtocht uitgezet, ze kunnen zich bijvoorbeeld laten schminken, leren marcheren, telefoneren zoals men dit toentertijd deed, apparatuur uittesten en een parachute-harnas passen. Ook is er voor de liefhebbers een militaria-markt en kan er bij het vuurwapenteam een keer een echt wapen uit de Tweede Wereldoorlog vastgehouden worden. Kortom; een leuk en interessant dagje uit voor jong en oud.

Kaarten voor het Eyewitness Event zijn online te koop via www.eyewitness-event.nl.

Meer informatie vind je op https://www.oorlogsmuseum.nl/nl/events/eyewitness-event/ 

Bijgaande foto’s tonen beelden van de Chaffee die aankomt in Overloon en een foto van de kinderactiviteiten tijdens het Eyewitness Event.

 

Komend weekend zal voor het eerst het nieuwe Eyewitness Event plaatsvinden bij Oorlogsmuseum Overloon. Een uniek weekend met allerlei activiteiten en meer dan 300 re-enactors die het leven achter en aan het front van de Tweede Wereldoorlog gaan uitbeelden.

 

Onderdeel hiervan zijn tweemaal daags een zogenaamde Mock Battle waarin de deelnemers het tegen elkaar opnemen in een vooraf bedacht scenario. Dit zal gepaard gaan met de knallen van losse flodders, rijdende voertuigen en kleine explosies. Dit zal gebeuren onder de strengste veiligheidseisen waarbij alle risico’s vanzelfsprekend zijn doorgenomen met en akkoord bevonden door de politie, gemeente en bevoegd gezag. Houdt u dus rekening met tweemaal daags vanaf 11.30 en 14.30 mogelijke knallen en wat harde geluiden. Mochten daar vooraf vragen over zijn mailt u gerust naar info@eyewitness-event.nl en voor vragen tijdens het evenement belt u onze balie. Alvast dank voor uw begrip!