overloon nieuws

Reactie op arrest van 6 oktober 2022 na steekpartij in Overloon d.d. 6 juni 2021

Gepubliceerd op 9 oktober 2022 om 20:08

RNV Juridisch nam dit weekend inhoudelijk kennis van het arrest van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. In deze zaak stonden zij het 44-jarige slachtoffer uit Overloon bij evenals bij de eerdere behandeling bij de Rechtbank te Roermond in januari van dit jaar.

Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch sloot zich aan bij het oordeel van de Rechtbank Roermond. Het Hof achtte net als de Rechtbank bewezen dat de minderjarige verdachte de opzet heeft gehad het slachtoffer middels meerdere messteken in de buikstreek te doden.

Ongewijzigd bleef ook het oordeel dat verdachte disproportioneel gereageerd heeft en te ver ging in wat volgens hem een daad van zelfverdediging betrof. Een beroep op noodweer werd dan ook niet gehonoreerd. 

Echter evenals de Rechtbank was het Hof van oordeel dat sprake was noodweerexces, van een hevige gemoedstoestand, zodat de verdachte niet vervolgd wordt voor deze disproportionele reactie. Omdat het feit wel bewezen wordt geacht volgt geen vrijspraak, maar ontslag van alle rechtsvervolging.

Het 44-jarige slachtoffer is teleurgesteld over deze uitspraak:

“Voor mij is het onbegrijpelijk dat de verdachte – die bijzonder weinig losliet tijdens de zitting – geen straf krijgt vanwege een hevig ontstane gemoedstoestand. Hij verklaarde namelijk bang te zijn, terwijl meerdere getuigen in het dossier bevestigden dat hij juist provoceerde en stoer deed.

Hij had zijn mes ook al meermaals laten zien die avond. Daar komt nog bij dat zijn vriend, op het moment van de schermutseling, op zijn gemak zijn jas ging halen. Het Openbaar Ministerie merkte tijdens de zitting op dat het vreemd was dat deze vriend kennelijk niks van deze angst had gemerkt’’.

 

Rob Noy van RNV Juridisch heeft zich ook verbaasd over het arrest:

‘’Het is lastig uitleggen aan mijn client dat de poging tot doodslag opnieuw is bewezen, maar dat de verdachte desondanks niet gestraft wordt. Net zo onbevredigend is het dat de jongeman ook niet voor verboden wapenbezit vervolgd kon worden, omdat hij het wapen direct na de daad samen met een vriendin heeft weggemoffeld.

Lees meer op bron:https://www.rnvbeheer.nl/persbericht-8-oktober

 

Lees ook

Jongen (16) aangehouden na steekincident

Overloon-Een bewoner van een woning aan de Oploseweg raakte afgelopen nacht gewond nadat hij in zijn buik werd gestoken. We hielden een 16-jarige jongen uit Venray aan voor het steekincident. De bewoner raakte kort na 01.00 uur gewond. Tijdens een woordenwisseling met een van de aanwezige gasten ontstond er een handgemeen waarbij werd gestoken. De bewoner liep verwoningen aan zijn buik op. Hij werd voor medische behandeling naar het ziekenhuis overgebracht, daar is hij vannacht gebleven ter observatie. Lees verder en foto's op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/686257_jongen-16-aangehouden-na-steekincident