overloon nieuws

Ludiek boerenprotest

Gepubliceerd op 11 maart 2023 om 14:17

Overloon - Wie vandaag op de Oploseweg richting Oploo is gereden, kan het niet ontgaan zijn.boerenprotest met bord  Mest er in Politiek er uit om aandacht te vragen voor de zorgen die ze hebben door de voorgenomen nieuwe regels van het kabinet.

Door de nieuwe regels van het kabinet, moeten sommige boerenbedrijven zó erg reduceren, dat voortbestaan niet mogelijk is. Door de regelgeving zullen veel Nederlandse boeren failliet gaan.

De volgende generatie moet een toekomst hebben op het platteland. Het was een veelgehoord argument bij het boerenprotest in Stroe. Tienduizenden agrariërs kwamen daar samen om een vuist te maken tegen de stikstofplannen van het kabinet, die grote offers vragen van de landbouw. De agrariërs noemen die plannen ondoordacht en spreken zelfs van een "leegroof van het platteland".

 

Zaterdag 11 maart (update) Klimaatactivisten en boeren demonstreren in Den Haag.

Er vinden twee grote protestacties plaats in Den Haag. Zowel boeren van Farmers Defence Force (FDF) als de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion demonstreren.

 

Kort overzicht

  • De boeren trekken op met andere organisaties die kritisch zijn op het huidige kabinet. Ze gebruiken de kreet #StemZeWeg. De actiedag focust zich op landbouwbeleid, maar ook op aardbevingsschade, de toeslagenaffaire, de waterschade in Limburg en koopkrachtverlies.
  • De demonstranten van Extinction Rebellion komen in actie tegen subsidies op fossiele brandstoffen. Ook de Federatie voor Agro-Ecologische Boeren doet mee, net als de actiegroepen Christian Climate Action en Grootouders voor het Klimaat. Meer informatie vindt u op https://www.nd.nl/nieuws/nederland/1166261/-liveblog-klimaatactivisten-en-boeren-demonstreren-in-den-haag

Geen problemen op Brabantse snelwegen voor actiedag in Den Haag

Waar Den Haag zich schrap zet voor de protesten van boeren en klimaatactivisten, was het zaterdagochtend vroeg op de Brabantse wegen richting Zuid-Holland.

Profielfoto van Jan PeelsProfielfoto van ANP

Geschreven doorJan Peels & ANP

In de vroege ochtend waren wel wat mensen met een omgekeerde Nederlandse vlag te zien bij de carpoolplaats vlakbij Rosmalen. Geen boeren maar ondersteuners van de boeren, zo lieten ze weten.

Volgens hen zouden veel boeren afgelopen nacht al naar Den Haag zijn gereden. Onder meer vanuit Maarheeze en Breda.

Noodbevel
De gemeente Den haag heeft een noodbevel afgekondigd om verstoring van de openbare orde en veiligheid in de stad te voorkomen. Tractoren die Den Haag in willen, worden weggestuurd of weggeleid bij de stadsgrens.

Farmers Defence Force (FDF) heeft de 'grootste demonstratie ooit' in het Zuiderpark in Den Haag aangekondigd. FDF demonstreert van twaalf tot vier uur 's middags met Samen voor Nederland. Dat noemt zichzelf een 'niet-politieke vrijheidsbeweging'. De actiegroep hoopt 100.000 demonstranten naar het park te trekken, maar heeft volgens de gemeente aangegeven met 25.000 mensen te komen. De gemeente zegt dat er geen maximum aantal deelnemers is. Wel mogen er maximaal twee tractoren in het park staan. Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4244254/geen-problemen-op-brabantse-snelwegen-voor-actiedag-in-den-haag