overloon nieuws

Een buurtkastje in Overloon

Gepubliceerd op 18 juni 2023 om 10:06

Enkele maanden geleden stond er een artikel in Ons Eigen Erf over het plaatsen van een buurtkastje. Wonen Vierlingsbeek vroeg aan haar bewoners in de verschillende dorpen, wie zich in zou willen zetten voor zo’n buurtkastje. Een prachtig initiatief van deze woningcorporatie.

Toen ik dit las, werd ik direct enthousiast. Ik wandel zelf veel door het land en ik word altijd blij van plekjes in wijken, straten en buitengebieden waar je op een manier welkom bent. Een minibieb, een plantenbibliotheek, een rustpunt, (waar je als fietser of wandelaar een kop thee of koffie mag pakken tegen een kleine prijs) of eitjes, nootjes en appels die te koop worden aangeboden aan de kant van de weg.

 

Het buurtkastje, vind ik een goed en duurzaam initiatief om iets bij te dragen aan dit gevoel van ‘welkom zijn’. Het is een idee dat in Amerika is ontstaan en tot doel heeft om elkaar te helpen én voedselverspilling tegen te gaan.

Heb je boodschappen in de kast staan die je niet gebruikt, dan kun je dit in het kastje zetten. Zie je iets in het buurtkastje staan, wat je goed kan gebruiken of wat je gewoon heel lekker vindt, dan mag je het meenemen. Je bent welkom om iets te geven en/of om iets mee te nemen. Het is altijd goed en je hoeft er dus niet voor te betalen.

 

Er zijn enkele spelregels:

  • Het kastje is bedoeld voor houdbare levensmiddelen die niet gekoeld hoeven te worden. Zoals voedingsmiddelen, cosmetica, zepen, wasmiddel enz.
  • Alcoholische dranken en tabak horen niet thuis in het kastje.
  • Boeken, speelgoed en kleding enz. mogen of naar andere buurtkastjes gebracht worden (die daarvoor bedoeld zijn) of naar de kringloopwinkel.

 

Het komende jaar wil ik graag, samen met een enthousiaste buurman, het kleine stukje grond, rondom het kastje gaan vergroenen. Er zullen eetbare planten en kruiden komen te staan. Dus ja, als je dan toch komt voor een pak koekjes dat in het kastje ligt, dan kan je net zo goed wat verse kruiden plukken, zodat je ook nog een lekkere verse muntthee voor jezelf en je huisgenoten kan maken. Of als je net geluk hebt, rode besjes plukken, in het seizoen. Super gezond, leuk én lekker!

 

Het buurtkastje vind je in Overloon op de Veldweg, ter hoogte van huisnummer 11. Je bent van harte welkom.

 

Warme groet,

Anke van Leeuwen

  • Initiatief van Wonen Vierlingsbeek -
  • buurtkastjeinoverloon5020-1.jpglogowonenvierlingsbeek5021.jpg

Meer Minibieb in overloon klik op de link https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/690152_minibieb


«   »