Welkom in ‘Het Huis 44-24’

Gepubliceerd op 26 maart 2024 om 17:07

Na de successen met ‘Weg uit de Peel’ en ‘Strijd om de Kathedraal’ wordt nu door Stichting De Theatermakers gebouwd aan de productie ‘Het Huis 44-24’. De ‘afbouwfase’ is inmiddels begonnen en het is al duidelijk: Ook dit wordt weer een spectaculaire theaterbelevenis!

De reeks voorstellingen begint op vrijdag 17 mei in de buitenlucht van de Gemertse Kasteeltuin waar in totaal 9 uitvoeringen te zien zijn. Daarna verhuist ‘Het Huis 44-24’ voor 6 voorstellingen in juni naar het Openluchttheater van Overloon. Bijzonder is dat de productie daarna ook ‘binnen’ te zien zal zijn op 14 en 15 september in het Munttheater Weert en op 26 en 27 oktober in het Bossche Theater aan de Parade.

Net als bij hun vorige producties wordt er weer flink weer uitgepakt. Daarvoor leent het verhaal, geschreven door Lucas de Waard en geregisseerd door Rick Hooijberg, zich uitstekend. Natuurlijk speelt de bevrijding van Brabant en Limburg, 80 jaar geleden, een belangrijke rol maar ook de actualiteit van vandaag komt ruimschoots aan bod.

Welke overeenkomsten zijn er tussen het leven in 1944 en 2024? Welke keuzes werden er toen en nu gemaakt en welke gevolgen hebben die? In ‘Het Huis 44-24’ leven we mee met twee gezinnen die allebei te maken krijgen met de omstandigheden van hun ‘tijdsgewricht’.

In 1944 komt het leven van de familie Berkvens in ‘Het Huis’ onder grote druk te staan als een gewonde verzetsstrijdster aanklopt voor hulp. Lukt het om de Duitsers lang genoeg op afstand te houden? Wat is er ‘goed’ en wie is er ‘fout’ als alles onduidelijk is?
In 2024 woont het gezin van Gils in ‘Het Huis’. Zij hebben alles en wat ze nog missen wordt meteen aangeschaft. Kan dat nog als hun luxe leventje in gevaar komt als zij ontmaskerd worden en onder de ‘sociale filter’ veel minder succesvol blijken te zijn?

‘Het Huis 44-24’ is zeker niet het ‘zoveelste bevrijdingsverhaal’ maar een verhaal dat, zeker nu, door een groot publiek beleefd moet worden. Juist door het vermengen van twee tijdsbeelden wordt, gelukkig ook met de nodige humor, duidelijk dat er in 80 jaar maar weinig is veranderd. Het verleden gaat in gesprek met het heden in een bijzonder decor met meer dan 70 acteurs uit heel Brabant en Limburg. De Theatermakers, Bas Leenders en Casper Vriens, hopen met deze voorstelling nog meer gesprekken en (bevrijdings-)verhalen op gang te brengen.

Kaarten voor deze spectaculaire theaterbelevenis zijn verkrijgbaar op www.hethuis44-24.nl. En http://www.detheatermakers.nl/ Rondom de voorstellingen wordt ook een educatief project samengesteld. Meer informatie daarover is op de website te vinden.

Alle speeldata:
Gemert  Kasteeltuin Gemert 17, 18, 19, 23, 24, 25, 26, 31 mei + 1 juni
Overloon  Openluchttheater Overloon 14, 15, 20, 21, 22, 23 juni
Weert  Munttheater  14 + 15 september (15 september matinee)
Den Bosch  Theater aan de Parade  26 + 27 oktober (27 oktober matinee)

Mis deze unieke voorstelling niet! “Het Huis 44-24” is te zien in het Openluchttheater Overloon van 14 juni t/m 23 juni 2024. Kaarten zijn verkrijgbaar via onze website www.openluchttheateroverloon.nl of via www.hethuis44-24.nlBestel hier uw tickets Wees er snel bij, want de vraag naar tickets is nu al groot.

 

Over het Openluchttheater Overloon

Het openluchttheater is een kleinschalig intiem en mooi, midden in de bossen gelegen, natuur-theater met 400 zitplaatsen.

Het is een uniek openluchttheater, liggend in het park bij het Oorlogsmuseum Overloon, en omringd door vele bomen. Juist dat maakt de akoestiek, de entourage en de gehele beleving bijzonder. Ruik en proef de buitenlucht in het theater met het mooiste plafond van de regio, dat elk kwartier weer anders is. Dankzij de vele vrijwilligers is het voor bezoekers en artiesten mogelijk om tijdens en na de voorstelling gebruik te maken van de horeca. Het openluchttheater is, dankzij een bijzondere en natuurlijke akoestiek, ook heel geschikt voor muziekoptredens. Een theater dat volledig op vrijwilligers draait.

Foto's © Jos Kaldenhoven – Stichting De Theatermakers