De vergeten Slag om Overloon is ook na tachtig jaar nog open wond in Peeldorp

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 13:40

In Overloon was nauwelijks feestvreugde te bespeuren bij de bevrijding. Niet zo verwonderlijk. Het toenmalige frontdorp was compleet verwoest tijdens de Slag om Overloon. Naast 1900 soldaten kwamen veertig inwoners om het leven. Kamil Aerts (27) ging van deur tot deur in het dorp, op zoek naar ooggetuigen en nabestaanden, en ontdekte hoe zwaarbeladen het onderwerp tachtig jaar later nog is.

Door Frank Hermans 06-04-24,

Het ene verhaal is nog schrijnender dan het andere. De 25-jarige Leendert de Geus, onderduiker, bakkersknecht en man in het verzet: gefusilleerd door Duitse soldaten. De drie zoontjes en het dochtertje van de familie Thoonen: gedood zelfs kort ná de bevrijding, toen ze ‘zomaar’ speelden met een mijn die bij een val op de grond alsnog ontplofte.

 

Veertig bewoners dood

Sjang Crooijmans, die eigenwijs het bevel voor verplicht evacueren negeerde: hij beschermde eerst zijn kinderen door op ze te gaan liggen in een kelder van een huis dat beschoten werd. Kort erna verloor hij zijn leven toen hij als gids slachtoffer werd van een mortierinslag. Die belandde in de legertruck waarmee hij Britse soldaten rondleidde.

Het is maar een minieme greep uit de rampspoed die in totaal veertig bewoners van het toen nog oer-katholieke Overloon trof tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.

 

Van deur tot deur, op zoek naar ooggetuigen

Eén van hen overleed in 1940 als soldaat bij het verdedigen van zijn land. De overige inwoners kwamen als burger om het leven: bij (vergissings)bombardementen, toevallige vuurgevechten, ongelukken met achtergebleven munitie of door lichamelijke verzwakking en stress voor de bommen. Ook werden verzetsmensen gefusilleerd.

 

Geschiedenisdocent en amateurhistoricus Kamil Aerts (27) trok voor zijn speurtocht door het verleden twee jaar lang in schoolvakanties en na schooltijd van deur tot deur, op zoek naar ooggetuigen en nabestaanden die nog in leven zijn of waren. Zijn missie, mede namens Stichting Overloon War Chronicles, waarmee hij intensief samenwerkt: ,,De persoonlijke verhalen achter de oorlogsslachtoffers compleet krijgen. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/land-van-cuijk/de-vergeten-slag-om-overloon-is-ook-na-tachtig-jaar-nog-open-wond-in-peeldorp~af21c535/