ZooParc neemt maatregelen tegen vogelgriep

Gepubliceerd op 15 november 2016 om 19:47

Vanwege preventieve maatregelen tegen vogelgriep zijn de volières in ZooParc tijdelijk gesloten voor onze bezoekers.Ook gevoelige vogelsoorten blijven voorlopig binnen.Er is geen vogelgriep bij ZooParc geconstateerd.
Ook houdt het park de gevoelige vogelsoorten voorlopig binnen, conform de ophokplicht.Het gaat in totaal om zo'n 90 dieren
meer info op www.zooparc.nl/nieuws

Wat is er aan de hand?

Zowel in Nederland als in een aantal andere Europese landen is bij wilde vogels hoog-pathogene vogelgriep van het type H5N8 vastgesteld. Dit is een zeer besmettelijke variant van vogelgriep. Daarom heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Ook in België, Luxemburg en in delen van Duitsland is een ophokplicht ingesteld. De maatregel is bedoeld om te voorkomen dat pluimveebedrijven in Nederland besmet raken.

Aanvullende maatregelen vogelgriep

taatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken neemt aanvullende maatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan en het risico op besmetting van pluimveebedrijven te beperken. Vanaf vandaag geldt een aangescherpte bezoekersregeling voor pluimveebedrijven. Dit betekent dat de stallen niet door buitenstaanders bezocht mogen worden, met uitzondering van bijvoorbeeld een dierenarts. Daarnaast moeten kinderboerderijen, dierentuinen en houders van hobby-vogels er voor zorgen dat bezoekers niet in contact komen met de gehouden vogels.

Verder heeft de staatssecretaris een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels. Ook geldt er een verbod op de jacht op watervogels en op jachtactiviteiten waarbij watervogels verstoord worden. lees meer op bron: www.rivm.nl/Onderwerpen/A/Aviaire_Influenza