Leerlingen Josefschool opgeleid tot verkeersbrigadier

Gepubliceerd op 19 november 2017 om 14:17

de brigadieren staan op de kruising bij de Plus volgens een vastgesteld rooster

OVERLOON - Donderdag 16 november heeft een 14-tal nieuwe brigadiers de instructieles van de politie
gevolgd De leerlingen van groep 8 op basisschool josefschool zijn opgeleid tot verkeersbrigadier.Een verkeersagent Janne Blom (Politie Brabant).maakt hen wegwijs op het gebied van verkeersregels Door de opleiding leren kinderen goed om te gaan met het verkeer en doen zij belangrijke ervaring op,die ook later goed van pas kan komen.Zowel de brigadiers als de leerlingen zijn erg blij met deze vernieuwde samenwerking.Deze 14 jeugdbrigadiers staand: Cas, Pien, Eva, Merel, Janne Blom, Robin, Lars, Wendy, Patrick, Thom, Cindy, Nick, Xavi
Zittend: Koen, Bink, Banyawit en Lisa zullen bij roulatie met de huidige verkeersbrigadiers (Anita, Anja, Cindy, Mieke en Wendy) mee gaan brigadieren op de kruising bij de Plus volgens een vastgesteld rooster.Zij kijken er naar uit om samen met hen te brigadieren! Bedenk dat de brigadiers er voor jouw veiligheid staan!

Doel van de verkeersbrigadiers
Elke dag gaan kinderen van huis naar school en terug. Kinderen gedragen zich in het verkeer anders dan volwassenen. Kinderen zijn impulsief en speels.Hun gedrag in het verkeer is daardoor onverwacht en vaak onvoorspelbaar. Ze zien een vriendje, en willen ineens naar de overkant. Speelgoed vliegt of rolt op straat, en daar gaan ze achteraan. Soms keren ze halverwege de oversteek ineens om, schijnbaar zonder reden. De aanwezigheid van rijdend verkeer is voor kinderen in zulke gevallen bijzaak; ze denken er eenvoudig niet aan, wat ze thuis en op school ook geleerd is! De natuur is sterker dan de leer. Bovendien zijn kinderen ook nog eens klein van postuur. Ze kunnen dus niet over een geparkeerde auto heen kijken. Kortom: het verkeer ziet er door de ogen van een kind totaal anders uit!

Daarom worden jonge voetgangers op veel plaatsen bij het oversteken in de buurt van scholen begeleid door verkeersbrigadiers.Klaaroveren is een manier om kinderen bewust te laten worden van de gevaren van ons verkeer. Hoewel het klaaroveren op lokaal niveau (school en gemeente) wordt geregeld, zijn de verkeersbrigadiers sinds 1980 verenigd in een stichting.


Brigadieren
De leerlingen en de ouders krijgen instructie van de politie van het Land van Cuijk en zijn verzekerd door de gemeente
Er wordt gebrigadierd een kwartier voor aanvang van school, tot een kwartier na schooltijd,
De kinderen, die gebruik maken van deze oversteekplaats dienen met de fiets aan de hand over te steken. Er mag in verband met de veiligheid niet gefietst of gestept worden.

Bekeuringen

Mocht zich toch het geval voordoen dat een bestuurder van een voertuig zich niet aan je stopteken houdt en/of voor levensgevaarlijke situaties zorgt, noteer het kenteken en geef het door aan de politie (tel: 0900-8844).

Regels

1. De brigadierouder kijkt goed of het veilig is om over te steken.
2. Bij het eerste fluitsignaal gaan de brigadierouder en de brigadier op de straat staan.
3. Bij het tweede fluitsignaal steken de kinderen en de ouders, maar ook andere weggebruikers, over.
4. Bij het derde fluitsignaal gaan de brigadierouder en de brigadier weer op de stoep staan.
5. De aanwijzingen van de brigadierouder dienen door alle weggebruikers opgevolgd te worden.

bron:foto Josefschool www.josefschool.nl

download-1.png