overloon nieuws

Home » Nieuws » Kaarslicht bij oorlogsgraven als eerbetoon

Kaarslicht bij oorlogsgraven als eerbetoon

Gepubliceerd op 10 december 2018 om 20:20

OVERLOON - Militairen die in de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn en in Overloon begraven liggen, krijgen op de dag voor Kerstmis een kaarsje bij hun graf.

Die kaarsjes worden daar neergezet door leerlingen van de groepen zeven en acht van de Josefschool in het dorp. 

Overloon sluit zich aan bij ‘lichtjes op oorlogsgraven', een initiatief dat in 2015 begon vanuit Bergum maar zich door sociale media snel verspreidde. Dat jaar brandden er al op 140 kerkhoven kaarsen, vorig jaar waren dat er met 274 bijna het dubbele.

280 soldaten

Waarom Overloon zich niet eerder aansloot? ,,Iemand moest het voortouw nemen", zegt Leo Janssen, die samen met Tonnie Ebben besloot die taak op zich te nemen. In Overloon liggen 280 soldaten begraven. Eén Nederlandse soldaat, de rest geallieerden.     

Janssen is betrokken bij de Werkgroep Vliegtuigcrashes en Noodlandingen in WOII, een team dat zich vorig jaar nog inzette voor een monument voor een omgekomen piloot en zijn broers in Vortum-Mullem. Bij gesprekken met familieleden werd hem duidelijk dat, ook al is de oorlog lang geleden, familie nog steeds het gemis van gesneuvelde soldaten voelen. Ook belangrijk: ze waarderen enorm dat ze herdacht  en geëerd worden.

Als je met een simpele kaars dat voor elkaar kunt krijgen, waarom zou je dat dan laten, vindt Janssen. Hij meldde zich bij een kaarsenhandel in Boxmeer en kreeg de kaarsen die hij nodig had. ,,Met stormkap om te voorkomen dat ze door de wind uitgaan.” 

81 kinderen mogen komen

De directeur van de basisschool in het dorp werd benaderd, daar werd maandag een presentatie voor de leerlingen gegeven lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/kaarslicht-bij-oorlogsgraven-in-overloon-als-eerbetoon~acc49d9c/

lees ook maandag 24 december lichtjes op oorlogsgraven .Hierop vooruitlopend, heeft een werkgroep, als voortvloeisel uit de werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen in WO2 in de gemeente Boxmeer, het plan opgevat om met kerstmis de gesneuvelde soldaten die op het geallieerde oorlogskerkhof in Overloon liggen, te eren met een kaarsje.meer info op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/289544_lichtjes-op-oorlogsgraven


«   »