overloon nieuws

Home » Nieuws » Stel eens een vraag aan een boom: Overloon 75 jaar bevrijd

Stel eens een vraag aan een boom: Overloon 75 jaar bevrijd

Gepubliceerd op 11 juni 2019 om 17:47

Stel dat bomen konden praten, wat zou de Lindeboom dan zeggen? Nogal een zweverige uitspraak, niet? Maar serieus: die boom moet zoveel te vertellen en te roddelen hebben, heeft zoveel zien veranderen. Ooit trokken er op rustige wijze karren voorbij met een paard ervoor gespannen, die het stof van de onverharde weg zachtjes deden opstuiven. Nu rijden er iedere dag (soms met grote snelheid) auto’s voorbij. 

En zouden er vroeger ook mensen hun namen in de boom hebben gekrast en er zo vergroeid mee zijn geraakt? De, nu oude kolos, zag de dorpelingen rondlopen in kleding die de meesten van ons alleen nog maar kennen van zwartwit foto’s. Dat werden op een gegeven moment minirokken en Beatle haar (bedankt Sonneveld) en nu… kijkt de boom misschien wel afkeurend of glimlachend toe naar hoe we er vandaag de dag bijlopen, een beetje zoals je opa en oma. De Linde is van zoveel getuige geweest en heeft het dorp zien groeien, veranderen en verdwijnen..

Het is dit jaar alweer 75 jaar geleden dat het het zuiden van het land werd bevrijd, een bevrijding die voor ons dorp een bittere nasmaak had; er stond nagenoeg geen steen meer op de andere: hoera, bevrijd..! lees ook concept Programma feestelijkheden t.g.v.75 jaar vrijheid klik hier op

 

Zo verdween Overloon voor even van de kaart, het dorp bestond niet meer. Dit weerhield de Lônse minse er niet van het dorp weer op te bouwen; het dorp was fysiek misschien verdwenen, maar de gemeenschap was springlevend. Zo verrees vanuit de puin van het oude Overloon een gloednieuw dorp, een dorp dat groeide en zou blijven veranderen. Als ik terugkijk naar toen ik klein was -en dat is nog niet zo lang geleden- dan is het aangezicht alweer flink veranderd en dat zal zo blijven doorgaan. De tijd staat niet stil.

 

Voor mij is het ook nog een vanzelfsprekendheid dat er mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt. Met open mond kon ik luisteren naar de verhalen van mijn opa en oma, die hier ook uit de regio komen. De oorlog klonk als iets uit een boek, maar in hun ogen zag ik wat de herinnering aan die tijd nog steeds met hen deed. Dat zal gelden voor veel mensen van die generatie. Ik hoop dat ze er nog lang zijn om die verhalen te delen, ze herinneren me er iedere keer aan hoe fijn het is dat ik die dagen niet heb meegemaakt. Maar ja, hoe zeer ik daar ook niet aan wil toegeven: ooit zijn mijn grootouders er niet meer. Dat geldt natuurlijk voor die hele generatie. We zijn op een punt gekomen dat we kunnen zeggen: dit lustrum van de bevrijding is misschien wel het laatste waarbij er nog mensen aanwezig zijn die de oorlog hebben meegemaakt en erover kunnen vertellen.

 

De 75-jarige bevrijding is een feestje waard! Niet alleen omdat we de vrijheid nu nog kunnen vieren met de ooggetuigen van toen, maar ook omdat die vrijheid zo duur bevochten en waardevol is en men het destijds waard vond om dit dorp weer op te bouwen. Het leek misschien ‘ne diepe pot mit niks der ien (een regel uit een oud versje over Overloon), maar voor veel mensen was het een plek van thuiskomen, ook toen er niets meer was. Mede dankzij hun volharding en gemeenschapszin ligt deze parel nu nog steeds te glimmen aan de rand van de Peel. Dit saamhorigheidsgevoel tekent het dorp.

 

Op 14 oktober is het 75 jaar geleden dat Overloon werd bevrijd. Op 13 oktober vieren we -in het centrum van een prachtig en bloeiend dorp- dat wij deze vrijheid al zo lang mogen genieten op zo’n fijne plek. En vieren, dat doe je samen. Houd deze dag dus vast vrij in jullie agenda’s!

 

Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan een mooi en feestelijk programma voor jong en oud, want op een feest als dit moet iedereen zich thuisvoelen. Samen maken we er een prachtige dag van!

 

De plannen zijn groots, mooi en vragen ook een financiële bereidwilligheid van een ieder voor wie dit mogelijk is. Sow, kondig ik daarmee even heel subtiel aan dat er de komende tijd op zoek zal worden gegaan naar sponsoren om het programma mede mogelijk te maken? Ja, dat doe ik.

 

De lindeboom blijft hopelijk nog wel even staan, beladen met geschiedenis. Soms verdrietig, dan weer mooi. Laten we op 13 oktober met zijn allen, op figuurlijke wijze, een mooie, nieuwe herinnering in de boom krassen. Wij houden jullie op de hoogte!

Hebt u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Werkgroep “75 jaar vrijheid Overloon”

Email karelanneke@ziggo.nl
Of tel. 0627186646

 

                   lees ook concept Programma feestelijkheden t.g.v.75 jaar vrijheid klik hier op


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.