overloon nieuws

Home » Nieuws » De ‘hybride’ worst van Eigezwijns is goed van smaak en beter voor milieu

De ‘hybride’ worst van Eigezwijns is goed van smaak en beter voor milieu

Gepubliceerd op 3 november 2019 om 13:49

OVERLOON - Op het eerste gezicht zijn het doodnormale worsten. Maar klanten van de Plus-supermarkt in Overloon en de Jumbo in Cuijk proeven toch iets extra’s. Lang hoeven ze niet te gissen naar de toegevoegde ingrediënten, want de vijf boeren die het product hebben bedacht staan bij de proefkraam voor de lancering van hun product.  

De boeren noemen zichzelf ‘Eigezwijns’. Twee daarvan komen uit het Land van Cuijk. Wilbert Egelmeers heeft een varkensboerderij in Warnoij en Erik Geene in Landhorst. Samen met nog drie andere varkensboeren bedachten zij de hybride worst. ,,We hebben twee verschillende smaken: eentje met kidneybonen en in de ander zit oesterzwam’’, zegt Egelmeers.

Het idee begon jaren geleden: ,,ergens in 2017,” schatten ze. Er was een reclame op de radio over vlees, het produceren daarvan zou slecht zijn voor het milieu. ,,Wij vroegen ons af of dat wel klopt en of we er niet iets aan konden veranderen.” 

Helft minder CO2

Het groepje was op dat moment al milieubewust bezig. ,,Wij voeren onze varkens restproducten uit de voedingsindustrie in plaats van de gebruikelijke krachtbrokken. Denk aan voorgebakken frieten die te klein zijn voor consumenten of brood dat al een dag in de supermarkt heeft gelegen,” Zegt Geene. Uit onderzoek van Blonk consultancy bleek die manier van werken, per kilo varken de helft aan CO2-uitstoot te schelen. ,,Normaal is dat per  varken 3,7 kilo CO2, wij kunnen het met de helft.” 

Het weerhield ze er niet van om nog een stapje verder te gaan. ,,We wilde een nieuw product op de markt brengen. Een van de doelstellingen: een kleinere ecologische voetafdruk. We hebben toen met de HAS hogeschool en de ZLTO gekeken wat er mogelijk was. Wat ligt er al in de schappen en waar liggen er eventueel nog kansen. We kwamen toen al uit bij een worst, later bij een hybride variant. 

‘Mooi initiatief’

Jo Brouwers is toevallig in de supermarkt, maar wil graag even proeven. ,,Smaakt lekker, we nemen er meteen een paar mee.” Haar zoon pakt er een aantal en legt ze in de boodschappenkar. ,,Een mooi initiatief,  ik vind het belangrijk dat het uit de streek komt. Dat moet je promoten, het is nergens zo goed als hier in Nederland. Het hoeft niet van ver te komen om lekker te zijn, dat blijkt wel”, Zegt Brouwers.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/de-hybride-worst-van-eigezwijns-is-goed-van-smaak-en-beter-voor-milieu~a0ff5d02/

 


«   »