overloon nieuws

Home » Nieuws » Wie zijn toch die wappies?: ‘Iedereen heeft een complotdenker in zich’

Wie zijn toch die wappies?: ‘Iedereen heeft een complotdenker in zich’

Gepubliceerd op 6 maart 2021 om 10:40

Complotdenkers sporen niet. Viruswappies zijn gek. We zijn geneigd andersdenkenden al snel zo weg te zetten. Maar dat klopt niet, zegt filosoof Harmen Ghijsen. Er zijn tal van redenen waarom iemand zich verdiept in andere waarheden. ,,Het merendeel zijn mensen zoals jij en ik.”

Door Suzanne de Winter, Joost Ariaans 05-03-21

Er moet wel iets héél geks met je aan de hand zijn’. Dat roepen we makkelijk over andersdenkenden, over viruswappies, over antivaxers. Harmen Ghijsen van de Radboud Universiteit in Nijmegen bestrijdt dat. Volgens de filosoof heeft ‘iedereen iets van een complotdenker in zich’.

 

(Renuka de Kunder.)‘Ik ben uit mijn cocon gestapt en sta volop in het leven’

Het is een cadeautje van haar kinderen voor haar verjaardag. Een trui met daarop in kapitalen MEDIA=VIRUS. En dan zit je daar aan de keukentafel in een boerderijtje in Overloon voor een interview. Met één van je vijanden?

,,Zo voelt dat niet. Ik heb journalisten als Facebook-vrienden”, zegt Renuka de Klunder (39)  uit Overloon. ,,Maar bij demonstraties tegen de maatregelen rond het coronavirus werden we door vooral de NOS weggezet als complotwappies. Ik stond op het Malieveld in Den Haag, ben in Den Bosch geweest om te protesteren. In Groningen, Zwaagwesteinde, Eindhoven. In Nijmegen.

Er wordt een beeld geschetst. Je krijgt de mensen te zien die gearresteerd worden. En dan denk je: wat zijn dat voor types die rotzooi trappen? Er wordt gemeten met twee maten. Bij demonstraties voor Black Lives Matter werd alles door de vingers gezien. Als wij demonstreren komt de politie in actie.”

,,De twee kanten van het verhaal, die mis ik in dit coronatijdperk. Het is corona dit, corona dat. Voor mij voelt het alsof de mensen worden gehypnotiseerd, in slaap gewekt. Gemanipuleerd. Je ziet alleen angstaanjagende berichten. Je hoort niets anders. Waarom doen de overheid en media dat?

Eerst gaat het om het aantal doden, dan het aantal mensen op de intensive care, dan het aantal besmettingen. Het lijkt een angstpsychose. Ik geloof niet dat de ic’s voller liggen dan ieder jaar in het griepseizoen. Ik geloof wel dat het er druk is. Maar daar wordt dan niet bij gezegd dat dat het gevolg is van bezuinigingen op de zorg die in het verleden zijn doorgevoerd. Er zal heus iets aan de hand zijn, maar niet zo ernstig als ons wordt voorgespiegeld. Er worden draconische maatregelen genomen.Ik vind dat het al dan niet dragen van een mondkapje een keuze moet zijn. Het dragen ervan voegt niets toe aan het tegengaan van ziekten. Langer dan twee uur zo’n kapje op hebben, is zelfs slecht voor je eigen gezondheid. De maatregel is een psychologische. Het is een gedragsexperiment. Je moet je ervan bewust worden dat er iets ergs aan de hand is.

De samenle­ving staat op omkiepen. Het fundament heeft onderhoud nodig

Onze maatschappij heeft een verrot fundament. Ik mag mijn mening over corona niet geven en stukken worden van mijn Facebook-pagina gehaald. Maar ik kan wel hele groepen vinden die kinderporno aanbieden. De samenleving staat op omkiepen. Het fundament heeft onderhoud nodig. Dan kun je werken aan verbinding. Kun je weer een eenheid vormen. Misschien schop ik wel eens hard, maar wel met een doel. Ik wil samen vanuit het niets een samenleving opbouwen die is gebaseerd op liefde. Nu is het tijd om op te staan en me uit te spreken.We moeten die plandemie stoppen. Een door het World Economic Forum vooropgezet plan, een groep van internationale politici, invloedrijke leiders van multinationals, intellectuelen en journalisten. Zij willen dat we in de schulden komen. Zij willen dat alle huizen van de staat worden. Dat onze kinderen van de staat worden. Het doel: totale controle over de burgers, wereldwijd.Welke rol het vaccin speelt? Ze zeggen dat er nanobots in zitten. En de straling van het 5G-netwerk maakt dat jij dan overal zichtbaar bent. Dat is aantasting van de privacy. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/home/wie-zijn-toch-die-wappies-iedereen-heeft-een-complotdenker-in-zich~a49caf9f/ 


«   »