overloon nieuws

Home » Nieuws » Nazaat Anne Frankboom geplant

Nazaat Anne Frankboom geplant

Gepubliceerd op 6 april 2021 om 17:04

OVERLOON | Burgemeester Karel van Soest en wethouder Jeu Verstraaten hebben samen met de Dorpsraad vandaag samen  een nazaat van de Anne Frankboom geplant. Op deze plek is ook een Landschappelijk ommetje gerealiseerd.

Op dinsdag 6 april is er een Anne Frankboom geplant. Dit is een nazaat van de witte paardenkastanje die Anne Frank vanuit haar onderduikplek in het Achterhuis kon zien. 

De Anne Frankboom is geplaatst aan de Oploseweg in Overloon. Op deze plek is ook een Landschappelijk ommetje gerealiseerd. In dit ommetje is een monument geplaatst die verwijst naar de molen die daar gestaan heeft

Realisatievanhetmonumentbijdeoudemolen26-03-2021--5-2.jpg

en tijdens de bevrijding van Overloon is gesneuveld. Met de aanplant van de Anne Frankboom wordt er stil gestaan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is de aanplant ook een symbolische afronding van het project Landschappelijk Ommetje Overloon. 

 

Anne Frank schreef meerdere malen over de boom in haar dagboek. Deze boom was haar enige contact met de natuur vanuit haar onderduikplek. De boom sneuvelde in 2010 bij een storm.

 

Mede dankzij de financiële bijdrage van de provincie konden deze plannen worden gerealiseerd. Wethouder Jeu Verstraaten: “Ik ben trots dat er verschillende initiatieven met elkaar verweven zijn en dat we op deze manier stil kunnen staan bij de afschuwelijke gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.’’

Realisatie van het monument bij de oude molen

Na een lange voorbereiding is op het terrein De Oude Molen aan de Oploseweg in overloon een plan gerealiseerd ter verfraaiing van de entree van Overloon met een mooi dorpsommetje met daarin geïntegreerd de originele molenstenen, verwerkt in een monument.

Op deze plaats stond een windmolen met de naam Tevredenheid. De molen is verder geheel verwoest tijdens de slag om Overloon in 1944. Op het terrein is een verscheidenheid aan inheemse planten geplant. Bron: Dorpsraad Overloon  https://www.dorpsraadoverloon.nl/monument-de-oude-molen 

Overloon: Oldtimer, molen, bedrijfsgebouwen, benzinepomp en woonhuis ca. 1940. De Overloonse molen langs de Oploseweg gezien vanuit Oploo in de richting Overloon. Aan de Oploseweg lag de molen met de woning van de familie Dömges, in 1944 werd de molen zo erg beschadigd dat hij moest worden gesloopt het woonhuis werd hersteld en staat er anno nog steeds.

Realisatievanhetmonumentbijdeoudemolen26-03-2021--3-3.jpg 

Meer info op bron:https://www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl

Voor zover bekend werd in 1446 de eerste windmolen in Overloon gebouwd.De molen werd omstreeks 1880 gebouwd en werd tijdens 'De Slag bij Overloon' in de herfst van 1944 geheel verwoest. Van deze Slag resteert nu het Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon.

De laatste molenaar was Boumans.

Aanvankelijk was de molen uitgerust met twee koppel maalstenen en een koppel blauwe maalsteentjes voor het malen van boekweit.

Realisatievanhetmonumentbijdeoudemolen26-03-2021--5-2.jpg

De molen stond op de plaats waar nu de ruilverkaveling barakken stonden (j.v.o.) Bouwjaar: 1862.

Schermafbeelding2021-03-26om202526-1.png SporenvandeOorlogoudemolen-1-1.jpg SporenvandeOorlogoudemolen-2-1.jpg SporenvandeOorlogoudemolen-4-1.jpg

Bron: archief Ten Bruggencate. Meer info op bron:https://www.molendatabase.org

 

 


«   »