overloon nieuws

Home » Nieuws » Helma is vreemde eend in de bijt in Oorlogsmuseum Overloon: ‘Ik heb nooit iets met geschiedenis gehad’

Helma is vreemde eend in de bijt in Oorlogsmuseum Overloon: ‘Ik heb nooit iets met geschiedenis gehad’

Gepubliceerd op 2 mei 2021 om 09:23

Dit is deel 2 in een serie over Oorlogsmuseum Overloon waarin de mensen die zich ervoor inzetten aan het woord komen. Vandaag Helma van der Wijst.

Regelaar Helma van der Wijst op de fietsbrug door het museum 


Foto: Ed van Alem Regelaar Helma van der Wijst op de fietsbrug door het museum Foto: Ed van Alem © Ed van Alem (De Gelderlander)

Door Joost Ariaans 02-05-21,Ze is een beetje een vreemde eend in de bijt bij Oorlogsmuseum Overloon. ,,Ik heb nooit iets met geschiedenis gehad”, zegt Helma van der Wijst van het museum. Opvallend, ze werkt toch op een plek waar alles in het teken van het verleden staat.

De schuldige?

 

,een saaie geschiedenisleraar.

Maar goed dat Helma van der Wijst als hoofd facilitaire zaken een andere rol heeft. Zij hoeft de bezoekers niet te vertellen over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog of oorlog in het algemeen, maar stuurt wel de mensen aan die dat kunnen. Zoals ze zich over de technische dienst ontfermt. Of de buitenploeg. Problemen? Van der Wijst regelt het.

 

Goede sfeer, mooie omgeving

Ze werkt ruim zes jaar bij het museum. ,,Maar het voelt alsof ik al mijn hele leven hier werk.” Hoe dat komt? ,,Goede sfeer, mooie omgeving. Een ontzettend fijne plek om te werken. Het voelt hier warm. Gastvrij. Brabants.”  Hiervoor werkte ze bij een speelautomatenbedrijf.  In Tilburg, ook Brabant. ,,Daar heb je toch een andere werkmentaliteit. Ik ben gewend om te delen, samen alles te doen. Daar was het meer van: dit is mijn werk, hier hou ik me mee bezig en ik wil geen indringers.

Met vrijheid bedoel ik niet dat iedereen de hele dag zit te pauzeren, we krijgen veel vrijheid in hoe we ons werk doen

Ze werd door museumdirecteur Erik van den Dungen gevraagd om in Overloon te komen werken. ,,Ik kende hem van een van mijn eerste banen waar ik met hem heb samengewerkt. In de jaren 90.

Lees het hele verhaal verder op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/helma-is-vreemde-eend-in-de-bijt-in-oorlogsmuseum-overloon-ik-heb-nooit-iets-met-geschiedenis-gehad~ac358081/


«   »