overloon nieuws

Home » Nieuws » ‘Ik wil graag mensen kunnen helpen met mijn muziek’

‘Ik wil graag mensen kunnen helpen met mijn muziek’

Gepubliceerd op 13 mei 2021 om 16:07

OVERLOON - Hoewel de discussie over het asielzoekerscentrum in Overloon en haar bewoners de laatste tijd hoog oploopt, gebeuren er ook mooie dingen achter de hekken van het azc. 

Zo deden bewoners Arwin (23) en Kiarash (17) mee met een muziekproject van Stichting de Vrolijkheid en zien nu mogelijkheden om hun gedachten, gevoelens en leefwereld aan een groter publiek mee te geven.

Door Marlies Rothoff 05-05-21

Vóór het project van Stichting de Vrolijkheid hadden Arwin en Kiarash elkaar nog nooit ontmoet. ,,Er wonen zo’n 500 mensen hier. Het is net een klein dorp.” Maar door het project kruisten hun wegen. Ze hebben zelfs samen een clip opgenomen, CLV, die te vinden is op de website van De Vrolijkheid.

De Vrolijkheid

Het muziekproject van De Vrolijkheid draait erom dat jongeren in verschillende azc’s in Nederland kennismaken met muziek. Naast het muziekproject zijn er ook andere kunstprojecten voor deze jongeren. 

,,Door muziek kunnen ze hopelijk een bepaald gevoel kwijt. We leren ze onder andere instrumenten bespelen en raps schrijven. Deze worden samen met kunstenaars en producers uitgewerkt tot nummers en video’s”, vertelt Connie Vissers, projectleider van De Vrolijkheid in Overloon. Die kunnen over van alles gaan, hoewel we voorzichtig zijn met nummers met een politieke boodschap.Arwin en Kiarash kijken elkaar met een schuin oog aan. ,,Ja, daar waren we het niet helemaal mee eens. De raps die wij luisteren, hebben juist een boodschap.” Daarnaast mochten ze ook niet vloeken. ,,Heb je wel eens naar rap geluisterd?”, zegt Arwin lachend. Toch gingen ze aan de slag. Lees u heel verhaal verder op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/ik-wil-graag-mensen-kunnen-helpen-met-mijn-muziek~a3f8f81d/

Lees ook Jonge azc bewoners brengen hiphop nummers met videoclip uit

jongeren woonachtig op verschillende asielzoekerscentra, waaronder het azc van Overloon, hebben afgelopen jaar in samenwerking met rapper Rivelino Rigters en filmmakers Aqil Dahhan en Ainslie Gilewski een aantal hiphop nummers met videoclips uitgebracht. De jongeren hebben gezamenlijk de tekst voor de muziek en de scripts voor de videoclips geschreven.Wat bijzonder is, is dat er in Overloon een aantal jongeren zijn die vrij serieus met muziek maken, hiphop en rap bezig zijn en één van de videoclips is ook helemaal geschoten is door een jonge filmmaker die zelf op het azc woont. Daarnaast was er bij dit project een jongen betrokken die fotograaf is. De video's uit Overloon kun je hier bekijken.

De jongeren namen deel aan een intensieve workshop waarbij er samen gewerkt werd aan de tekst voor een nummer, een script en de productie van een videoclip. Ook de cinematografie werd verzorgd door jonge filmmakers woonachtig op het azc. Met indrukwekkende resultaten! Bekijk hier de video's van 'CLV' en 'To be Right', en 'Let Us Talk About Love'.


«   »