overloon nieuws

Home » Nieuws » Zuster Christa Hijstek: ‘Kinderen zijn bevattelijk voor mensen met rare ideeën, ik wil ze daarvoor behoeden’

Zuster Christa Hijstek: ‘Kinderen zijn bevattelijk voor mensen met rare ideeën, ik wil ze daarvoor behoeden’

Gepubliceerd op 16 mei 2021 om 16:44

Dit is deel 4 in een serie over Oorlogsmuseum Overloon waarin de mensen die zich ervoor inzetten aan het woord komen. Vandaag Christa Hijstek (75) uit Stevensbeek. 

(foto) zuster Christa schminken bij Burendag Speeltuin gewoon Buiten 2018

Door Joost Ariaans 16-05-21

Christa Hijstek verveelde zich stierlijk en reageerde daarom, maar op een advertentie van Oorlogsmuseum Overloon: ‘Gids gezocht’. Zuster Christa is inmiddels een kwart eeuw een van de populairste gidsen. Stilzitten, ze heeft er niets mee. Zuster Christa Hijstek moet wat te doen hebben. Het klooster Maria Regina in Stevensbeek waar ze eerder met 24 zusters woonde, zat op slot. Zij was als een soort kraakwacht de enige bewoner. ,,Ik moest op het gebouw passen. Dat was toch saai. Inmiddels woont ze alleen in ‘een gewoon huis’. 

Die baan bij het museum kwam dan ook als geroepen. ,,Ik ben aangenomen voor de buitenrondleidingen. Daar heb ik er een paar van gedaan. Ik moest het daar hebben over het materieel. Zuster Christa heeft het echter liever over de menselijke aspecten van de oorlog. Het verhaal erachter. ,,De waanzin van de oorlog.

Kinderen zijn bevatte­lijk voor mensen met rare ideeën. Ik wil ze daarvoor behoeden

Christa Hijstek, Oorlogsmuseum Overloon

Al snel kon ze binnen de muren van het museum aan de slag om haar verhaal te vertellen. ,,Ik wist al behoorlijk wat van de oorlog. Mijn oma vertelde veel. Mijn ouders niet, die hielden hun mond. Ik denk dat ze me wilden sparen. De ellende niet wilden doorgeven. Oma liet me de onderduikruimte in huis zien. Ondergronds. Met balen hooi om het geluid te ruimen. Het stonk er verschrikkelijk. Het is een van de verhalen die ik tijdens rondleidingen vertel.Ze heeft een heel repertoire. ,,Ik krijg veel basisschoolleerlingen. Vaak hele jonkies. En kinderen van het speciaal onderwijs. Die zijn bevattelijk voor mensen met rare ideeën. Ik wil ze daarvoor behoeden. Dat is wat het mij om gaat: werken aan vrede, tegen discriminatie. Daar is dit een geweldige plek voor. Alleen de slogan is al geweldig: ‘Oorlog hoort in een museum. Lees het heel verhaal verder op Bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/zuster-christa-hijstek-kinderen-zijn-bevattelijk-voor-mensen-met-rare-ideeen-ik-wil-ze-daarvoor-behoeden~a26a798b/


«   »