overloon nieuws

Wie wil een graf adopteren op het oorlogskerkhof in Overloon?

Gepubliceerd op 28 juli 2021 om 10:25

OVERLOON -  Op Dodenherdenking een bloemetje neerleggen. Of op 14 oktober, de dag van de bevrijding van Overloon. Wie wil dat doen, wie wil een graf op het oorlogskerkhof adopteren? 

Door Joost Ariaans 28-07-21,

Het is de vraag van Stichting Overloon War Chronicles, die voor het plaatselijke oorlogskerkhof een adoptieplan heeft opgezet. In de jaren 50 was dat er al. ,,Maar dat is helemaal verwaterd. Zegt Leo Janssen, voorzitter van de stichting die dat plan nieuw leven wil inblazen. Om de mensen die in de Tweede Wereldoorlog vochten voor de vrijheid te eren.

Het gravenadoptieproject gaat niet om het schoonmaken en bijhouden van de graven, zegt Janssen. ,,Dat is een taak van de Commonwealth War Grave Commission. Die is verantwoordelijk voor veel meer begraafplaatsen. Die hebben een team dat alle kerkhoven langs gaat om de graven schoon te houden.” 

De taak van de ‘adoptieouder’ is puur bedoeld om de herinnering aan de omgekomen soldaten levend te houden. 

Kerkhoven kennen wachtlijsten

Overloon telt 281 oorlogsgraven. Janssen verwacht dat die graven zo vergeven zijn. In Nederweert en Venray speelt een soortgelijk project. ,,Nederweert heeft 271 graven, daar is een wachtlijst. Venray heeft 683 graven, ook daar is nu een wachtlijst.”

Zo’n twintig mensen die in het verleden al een graf hadden geadopteerd, kunnen ‘hun graf’ behouden. Na een oproep op Facebook meldden zich onlangs al 25 mensen aan, waardoor de teller op 45 staat. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/wie-wil-een-graf-adopteren-op-het-oorlogskerkhof-in-overloon~ab734e9de/ 

 

Lees ook Werkgroep Overloon War Cemetery wordt Stichting Overloon War Chronicles

 

Het bestuur van de nieuwe Stichting Overloon War Chronicles met de zojuist ondertekende stichtingsakte, v.l.n.r.: secretaris Piet Peters, voorzitter Leo Janssen en penningmeester Oscar Huisman.

Een nieuwe officiële organisatienaam, een naam die de ambities en doelen volledig dekt.

Eind 2020 werd de werkgroep opgericht met als hoofddoel foto’s en verhalen te achterhalen van alle 281 op de Commonwealth War Graves Commission-begraafplaats in Overloon, in de volksmond het Engelse kerkhof genoemd, begraven militairen. Lees verder op https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/712389_werkgroep-overloon-war-cemetery-wordt-stichting-overloon-war-chronicles 


«   »