1000 gratis boompjes

Gepubliceerd op 21 november 2021 om 10:42

Een dikke maand geleden hebben we aangekondigd dat iedereen in aanmerking komt voor 3 gratis boompjes in het kader van actie “PlanBoom”. 

Stormloop op gratis boompjes in het kader van actie PlanBoom:binnen drie kwartier alles weg klik hier 

Het is nu bijna zover. Als je mee wilt doen ben je van harte welkom op de afhaalpunten. Het gaat dan om inheemse boompjes, namelijk Haagbeuk, Hazelaar, Lijsterbes en Gelderse roos. 

 27 November houdt IVN de Maasvallei de uitdeelactie.
Er zijn 1000 éénjarige of tweejarige boompjes (tot 1,5 meter hoog) beschikbaar voor de gemeenten Sint Anthonis en Boxmeer, het gebied van IVN De Maasvallei en inwoners van het Land van Cuijk
Denk erover na of je voldoende plek hebt in je tuin, de haagbeuk kan op termijn een hoge boom 15 m worden, de lijsterbes en hazelaar tot 10m en gelderse roos 4m. Overleg eventueel even met de mensen op het afhaalpunt. Als je als straat of buurt ergens een boom wilt planten moet je wel overleggen met de buurt en de grondeigenaar. Heb je als dorp of wijk ideeën voor meer groen dan kun je met ons (het IVN) overleggen, wij nemen dan contact op met de gemeente en onderzoeken eventuele subsidiemogelijkheden. 

Meld dit aan de IVN-er die de bomen uitdeelt. Mogelijk kan volgend seizoen jullie plan al gerealiseerd worden. Wij helpen graag.

De actie is een mooie aanleiding om je (klein)kind te motiveren om groen te denken. Laat je kind of een buurkind de boom planten en adopteren. Geef daarbij aan waarom een boom zo belangrijk is voor hen. Ben je daar zelf niet zo goed van op de hoogte dan geven we hierbij de belangrijkste argumenten.

 1. Een boom zorgt voor gezonde lucht.
 2. Een groene omgeving zorgt voor meer beweging, meer spelen en een gezondere geest.
 3. Bomen leggen CO2 (stikstof) vast. Europa wil daarom 3 miljard bomen planten en mag jij er alvast 1, 2 of 3 planten.
 4. Bomen verhogen het woongenot en de waarde van jullie huis.
 5. Bomen stimuleren buiten recreëren.
 6. Bomen zijn goed voor kwetsbare dieren zoals insecten, vogels en andere wilde dieren. Veel van die dieren worden nu bedreigd in hun voortbestaan. 
 7. Bomen zijn een belangrijk wapen tegen de klimaatcrisis. Ze zorgen dat de temperatuur minder snel stijgt. Misschien is dan 1,50 C nog haalbaar.
 8. Bomen zorgen voor op verbetering van de waterhuishouding waardoor er minder overstromingen zijn bij nat weer en minder verdroging bij droogte. Daarnaast zorgen ze voor schaduw en verkoeling als het heel heet is. 
 9. Veel mensen vinden dat bomen overlast geven. Dat is natuurlijk ook wel een beetje zo, maar met een groene bril op zie dat toch anders en een beetje opruimwerk is voor velen hartstikke gezond.

Kortom jij kunt helpen de wereld groener en gezonder te maken

De ophaalactie is gepland op 27 november. 
We beginnen in Boxmeer en Sint Anthonis om half 10, waar de wethouder of een bekende dorpsbewoner de eerste boom in ontvangst neemt. Bij de andere afgiftepunten is de actie van 10.30 tot 12.00.
Je kunt maximaal 3 boompjes per persoon ophalen. Mochten de bomen op zijn dan word je verwezen naar een ander afhaalpunt waar nog wel bomen zijn.

Afhaalpunten:

 1. 9.30 Sint Anthonis, Stevensbeek en Ledeacker, parkeerplaats MFC Sint Anthonis
 2. 9.30 Boxmeer parkeerplaats, parkeerplaats de Weijer 
 3. 10.30 Landhorst, Rijkevoort en Wanroij , An ’t Hoag op de Walsert.
 4. 10.30 Westerbeek en Oploo parkeerplaats kerk Oploo
 5. 10.30 Sambeek en Vortum Mullem Parkeerplaats bij de kerk in Sambeek 
 6. 10.30 Vierlingsbeek en Groeningen, kerk Vierlingsbeek 
 7. 10.30 Overloon Parkeerplaats, oorlogsmuseum
 8. 10.30 Oeffelt en Beugen, Portaal De Vilt tussen beide dorpen
 9. 10.30 Maashees en Holthees Parkeerplaats, bij plein 27

Indien gewenst kun je op de afhaalplaats info krijgen over de beste boomkeuze en het planten. Je kunt je daar ook opgeven als je nog meer plannen hebt met groen.

 

“Plan Boom is een project van Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.”