Stormloop op gratis boompjes in het kader van actie PlanBoom

Gepubliceerd op 27 november 2021 om 13:51

Overloon -willen maar al te graag gratis boompjes. De uitdeelactie die zaterdagochtend 27 november begon, leidde direct tot een ware stormloop. Binnen drie kwartier was vrijwel alles vergeven.

De actie “PlanBoom” van IVN de Maasvallei in Overloon verbaasd. We hadden niet verwacht dat het snel zou gaan rond kwart over elf was alles weg maar niet dat het zó snel zou gaan. Hadden wij dus niet verwacht.

IVN de Maasvallei had de actie opgezet samen Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie en IVN Brabant en wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Iedereen kon vanaf zaterdagochtend 27 november om 10:30 uur maximaal 3  boompjes meenemen. Er waren in totaal zo’n 1000 exemplaren beschikbaar. Voor de gemeenten Sint Anthonis en Boxmeer, het gebied van IVN De Maasvallei en inwoners van het Land van Cuijk. De 1000 boompjes waren verdeeld over de volgende kerkdorpen Sint Anthonis Boxmeer Landhorst Westerbeek Sambeek Vierlingsbeek Overloon Oeffelt Beugen Maashees Holthees

 

Een dikke maand geleden is er aangekondigd dat iedereen in aanmerking komt voor 3 gratis boompjes in het kader van actie “PlanBoom”. 

En vandaag was het zo zover. Als je mee wilt doen was je van harte welkom op de Parkeerplaats van het oorlogsmuseum. Het gaat dan om inheemse boompjes, namelijk Haagbeuk, Hazelaar, Lijsterbes en Gelderse roos. 

Er zijn 1000 éénjarige of tweejarige boompjes (tot 1,5 meter hoog) beschikbaar voor de gemeenten Sint Anthonis en Boxmeer, het gebied van IVN De Maasvallei en inwoners van het Land van Cuijk

Denk erover na of je voldoende plek hebt in je tuin, de haagbeuk kan op termijn een hoge boom 15 m worden, de lijsterbes en hazelaar tot 10m en gelderse roos 4m. Overleg eventueel even met de mensen op het afhaalpunt. Als je als straat of buurt ergens een boom wilt planten moet je wel overleggen met de buurt en de grondeigenaar. Heb je als dorp of wijk ideeën voor meer groen dan kun je met ons (het IVN) overleggen, wij nemen dan contact op met de gemeente en onderzoeken eventuele subsidiemogelijkheden. 

 

De actie is een mooie aanleiding om je (klein)kind te motiveren om groen te denken. Laat je kind of een buurkind de boom planten en adopteren. Geef daarbij aan waarom een boom zo belangrijk is voor hen. Ben je daar zelf niet zo goed van op de hoogte dan geven we hierbij de belangrijkste argumenten.

  1. Een boom zorgt voor gezonde lucht.
  2. Een groene omgeving zorgt voor meer beweging, meer spelen en een gezondere geest.
  3. Bomen leggen CO2 (stikstof) vast. Europa wil daarom 3 miljard bomen planten en mag jij er alvast 1, 2 of 3 planten.
  4. Bomen verhogen het woongenot en de waarde van jullie huis.
  5. Bomen stimuleren buiten recreëren.
  6. Bomen zijn goed voor kwetsbare dieren zoals insecten, vogels en andere wilde dieren. Veel van die dieren worden nu bedreigd in hun voortbestaan. 
  7. Bomen zijn een belangrijk wapen tegen de klimaatcrisis. Ze zorgen dat de temperatuur minder snel stijgt. Misschien is dan 1,50 C nog haalbaar.
  8. Bomen zorgen voor op verbetering van de waterhuishouding waardoor er minder overstromingen zijn bij nat weer en minder verdroging bij droogte. Daarnaast zorgen ze voor schaduw en verkoeling als het heel heet is. 
  9. Veel mensen vinden dat bomen overlast geven. Dat is natuurlijk ook wel een beetje zo, maar met een groene bril op zie dat toch anders en een beetje opruimwerk is voor velen hartstikke gezond.

Kortom jij kunt helpen de wereld groener en gezonder te maken https://www.ivn.nl/afdeling/de-maasvallei.    https://www.facebook.com/ivn.demaasvallei/