overloon nieuws

Unieke voertuigen tijdens Militracks 2022

Gepubliceerd op 12 mei 2022 om 19:15

Op 14 en 15 mei vindt bij Oorlogsmuseum Overloon de elfde editie plaats van Militracks, het grootste evenement ter wereld op het gebied van Duitse voertuigtechniek uit de Tweede Wereldoorlog. Twee dagen lang zijn er zo’n 100 rijdende voertuigen te zien, waaronder ook dit jaar weer een aantal unieke exemplaren.Foto's Oorlogsmuseum

Tankjagers uit WO2

Nog niet eerder waren er drie rijdende Duitse tankjagers aanwezig tijdens een editie van Militracks. Maar liefst twee StuG’s en één Nashorn zijn dit jaar van de partij. Allemaal in rijdende staat. De Nashorn staat sinds deze week al in het museum. En ook is er al een StuG gearriveerd. StuG staat voor Sturmgeschütz, de Duitse naam voor deze tankjager. De tweede StuG is sinds dinsdag onderweg uit Zwitserland.

 

Weekendje Militracks
Op een dieplader op weg voor een weekendje Militracks. Dit klinkt heel eenvoudig, maar niets is minder waar. Het voertuig weegt dan ook maar liefst 20 ton en is ruim drie meter breed. Een Convoi Exceptionelle dus. Vanuit Zwitserland rijdt de dieplader door Frankrijk, naar België en dan door naar het Brabantse Overloon. Het duurde een half jaar voordat de transportvergunning werd verleend. Die kwam afgelopen maandag pas rond. In elk land dat de StuG doorkruist gelden er andere transportregels voor militair vervoer. Het blijft dus spannend tot het laatste moment of er overal toestemming wordt gegeven om het desbetreffende land binnen te rijden. Maar we durven nu toch wel met enige zekerheid te zeggen dat de tankjager vrijdagochtend omstreeks 08:00 uur bij het museum zal aankomen.

Meerijden
Bezoekers kunnen tijdens Militracks meerijden op deze drie bijzondere voertuigen over het anderhalve kilometer lange parcours door de bossen rondom het museum. Bijzonder om een keer te beleven. Het geld dat dit jaar opgehaald wordt met meerijdtickets wordt besteed aan hulpgoederen voor Oekraïense vluchtelingen.

Bijgaande foto’s zijn twee StuG’s en de Nashorn. Foto's Oorlogsmuseum

Lees ook Na drie jaar eindelijk weer Militracks

Meerijden voor Oekraïne
Tijdens Militracks 2022 zijn er onder andere Duitse tanks, pantserwagens en andere militaire voertuigen te zien. Bezoekers kunnen ook zelf meerijden over het anderhalve kilometer lange parcours door de bossen rond het museum. Het bedrag dat wordt opgehaald met het meerijden op deze voertuigen wordt dit jaar gebruikt om Oekraïense vluchtelingen te helpen, vooral in de vorm van hulpgoederen

Enige rijdende Nashorn ter wereld op Militracks
Uniek onderdeel van het programma is de Nashorn, een zware Duitse tankjager. Jarenlang is een team aan het werk geweest om dit voertuig in zijn originele staat te herstellen. Totdat het noodlot drie jaar geleden toesloeg en het voertuig zwaar beschadigd raakte bij een grote brand. Maar men heeft met man en macht gewerkt aan het herstel ervan. En inmiddels is de Nashorn volledig gerestaureerd, mede ook dankzij crowdfunding. De deelname van het voertuig in rijdende staat is een geweldige primeur voor Militracks.

Militracks Live!
Naast het rijdend materieel is er ook een militariamarkt en is het museum zelf natuurlijk ook open. En bovendien wordt dit jaar voor het eerst ook een livestream opgezet. Zo kan er op vrijdag 13 mei vanaf het begin van de middag online en live worden meegekeken met de aankomst van de voertuigen bij het museum. Vanwege de veiligheid is daar normaal geen publiek bij, maar door de livestream kan dus wel worden meegekeken. Daags erna, op zaterdag 14 mei, wordt live verslag gedaan vanaf het Militracks-terrein. Op verschillende plaatsen langs de tankbaan staan camera’s, er is een militair voertuig dat met camera’s wordt uitgerust en er is zelfs een razende reporter. Dit live verslag is te volgen tussen 11 uur ’s morgens en 2 uur ’s middags. Inschrijven hiervoor kan vanaf maandag 2 mei via oorlogsmuseum.webinargeek.com.

Voor meer informatie Militracks 2022 klik hier


«   »