NAVO Interoperabiliteitsoefening

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 14:53

De Luitenant-generaal Bestkazerne is van 11 tot en met 22 september het toneel van de derde editie van oefening Technical Interoperability Exercise 2023 (TIE23).

Met deelnemers uit binnen- en buitenland werkt C-UAS Joint Nucleus en NATO Communication and Information Agency (NCIA) aan de beste technologieën om de dreiging van drones tegen te gaan.

Drones zijn niet meer weg te denken. Ze zijn klein, snel en makkelijk bedienbaar. Met een creatieve geest kunnen ze gebruikt worden voor allerlei doeleinden en vormen ze dus een serieuze bedreiging. Tijdens TIE23 worden door de deelnemers technische interoperabiliteitsoplossingen getest. In de strijd tegen kleine drones zijn ontwikkelingen van interoperabiliteit tussen NAVO-landen van groot belang.

De oefening vindt plaats binnen de hekken van de kazerne, voor de omgeving zullen de drones niet hoorbaar of waarneembaar zijn aangezien ze op zeer lage hoogte vliegen en nauwelijks geluid produceren.

Klacht geluidsoverlast vliegtuig of helikopter
Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.

 

Klacht indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformulier gebruiken.

Informatie vooraf
Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina Vliegbewegingen.

Foto © Koninklijke Luchtmacht