Vliegtuigbom uit Tweede Wereldoorlog Ontdekt

Gepubliceerd op 26 juni 2024 om 22:28

In een opmerkelijke ontdekking hebben experts in Groeningen een 500-ponder vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog opgegraven. De zware brisantbom, die oorspronkelijk vanaf een Amerikaanse bommenwerper is afgeworpen, werd gevonden tijdens graafwerkzaamheden in het gebied.

Komende vrijdag zal de bom,  400 meter verderop tot ontploffing worden gebracht door experts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. Deze gecontroleerde detonatie zorgt ervoor dat het explosief op een veilige en gecontroleerde manier wordt verwijderd, waardoor het geen gevaar meer vormt voor de lokale bevolking.

 

Deze vondst herinnert ons aan de zware tol die de Tweede Wereldoorlog heeft geëist, zelfs decennialang na afloop. Het dient als een scherpe herinnering aan de noodzaak om zorgvuldig om te gaan met resten uit het verleden en de delicate taak die experts hebben om dergelijke historische explosieven op een veilige manier te verwijderen.

 

De ontdekking van deze 500-ponder bom in Groeningen is een indrukwekkend voorbeeld van hoe oude oorlogstrofeeën soms nog steeds opdoken, zelfs lang nadat de strijd is gestreden. Het is een soberend moment in de geschiedenis, dat ons herinnert aan de schade en het leed dat oorlog kan veroorzaken, en de voortdurende inspanningen die nodig zijn om dit erfgoed veilig te stellen.

 

Meer informatie vindt over de Vliegtuigbom Tweede Wereldoorlog gevonden bij Groeningen op https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/groeningen/groeningen/104057/vliegtuigbom-uit-tweede-wereldoorlog-gevonden-bij-groeningen

Even na enen houdt iedereen niet ver van de A73 heel even de adem in, en dan: ‘Kaboem!’

Zware bom uit oorlog ontploft langs snelweg: ‘Onmenselijke krachten’

Het moet een gek gezicht zijn geweest voor automobilisten op de A73: een enorme knal en zand dat tientallen meters de lucht in schoot. De op één na zwaarste vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog is vrijdagmiddag in Groeningen tot ontploffing gebracht. “Dit was een heel gevaarlijke bom.”

Profielfoto van Noël van HooftGeschreven door Noël van Hooft

Langs de A73 wordt een zonnepark aangelegd. Tijdens een bodemonderzoek naar explosieven werd een brisantbom opgegraven.

“Het gaat om een 500-ponder, die vanuit een Amerikaanse bommenwerper is afgeworpen”, weet Bert Lamber van explosievenonderzoeksbureau Tavela. “Dit is een zeer gevaarlijk explosief, de één na zwaarste die in de Tweede Wereldoorlog werd ingezet.”

Vrijdag aan het begin van de middag werd de bom tot ontploffen gebracht. Maar daarvoor moest het gevaarlijke projectiel wel verplaatst worden. Hij werd namelijk 70 meter van de snelweg gevonden en een belangrijke waterleiding lag op drie meter afstand van het explosief. “De snelweg helemaal afsluiten kost teveel en de waterleiding zou het ook niet gered hebben”, legt Lambers uit.

Daarom werd de brisantbom vrijdag eerst in een soort bunker van zand gedemonteerd. Vervolgens werd hij verplaatst, ging er 700 kuub zand over en werd alles en iedereen in een straal van 1,2 kilometer verwijderd. Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4497790/zware-bom-uit-oorlog-ontploft-langs-snelweg-onmenselijke-krachten