Home » regionieuws » het nieuws op maandag 30 april

het nieuws op maandag 30 april

Gepubliceerd op 30 april 2018 om 19:10

Op veel plekken in Nederland is in de nacht van zondag op maandag wateroverlast ontstaan door de hevige onweersbuien die over het land trokken. Met name in Limburg was het raak. In Roermond stonden huizen blank. Ook moest de brandweer bij een zorgentrum in de stad uitrukken voor het overtollige water. In Kerkrade liepen enkele straten volledig onder en verder had een hotel in Vaals last van het noodweer. 

In de omgeving van Venlo moest de brandweer er verschillende keren aan te pas komen.

FNV en CNV hebben hun leden in het streekvervoer opgeroepen om maandag het werk neer te leggen. De medewerkers in het streekvervoer zijn ontevreden over de werktijden en willen daarnaast een loonsverhoging van meer dan 3 procent. Omdat veel van de 12.000 medewerkers in de cao lid zijn van een bond, wordt verwacht dat veel werknemers gehoor zullen geven aan de stakingsoproep. 

De staking zal plaatsvinden in al het streekvervoer en op de regionale treinen.

Vertegenwoordigers van meer dan tweehonderd landen komen bijeen in het Duitse Bonn om te spreken over het klimaat. Tijdens de belangrijke internationale top, die in totaal tien dagen duurt, moet onder andere vastgesteld worden hoe de afspraken uit het vorig jaar gesloten klimaatakkoord van Parijs nagekomen worden.

Een van de belangrijkste punten op de agenda is het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

De gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU zitten een beetje vast. Een belangrijk punt dat maandag opnieuw op tafel zal liggen tijdens de gesprekken, is de grens met Ierland. De EU wil dat de Britten eerst een definitief standpunt innemen over de EU-grens, terwijl de Britten eerst de toekomstige relatie met de EU willen bespreken, voor er afspraken worden gemaakt over de grens.

Het Europees Parlement begint ondertussen het geduld te verliezen met de Britten.

De rechtszaak die Uber heeft aangespannen tegen de Londense transportautoriteit Transport for London (TfL) begint. Er zijn in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken voor de zaak. TfL besloot vorig jaar dat Uber als bedrijf "niet geschikt" is om taxidiensten aan te bieden in de Britse hoofdstad. Misdrijven zouden niet op tijd zijn gemeld en de achtergrond van chauffeurs zou onvoldoende zijn gecontroleerd. Londen besloot daarop de licentie van Uber in te trekken.

Uber hoopt met de rechtszaak de licentie weer terug te krijgen.

Dit gebeurde er vannacht

Een karavaan migranten uit Centraal-Amerikaanse landen is aangekomen in de Mexicaanse plaats Tijuana op de grens met de VS. Het gaat om ongeveer vierhonderd mensen uit Honduras, Guatemala en El Salvador. De migranten hebben er een maand over gedaan om vanaf de Mexicaans-Guatemalteekse grens naar Tijuana te reizen.

Ze moeten nu beslissen of ze illegaal de grens over gaan, aan de grens asiel vragen of in Mexico blijven.

Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben bij de VS aangedrongen om niet uit de nucleaire deal met Iran te stappen. De leiders van de drie landen hebben hierover zondagmiddag met elkaar getelefoneerd. Bondskanselier Angela Merkel had na haar bezoek aan de Amerikaanse president Donald Trump overleg met president Emmanuel Macron en premier Theresa May over het voortzetten van de deal. Ze werden het erover eens dat de deal aangevuld moet worden met nieuwe afspraken, die moeten gaan over het ballistische raketprogramma van Iran.

Op 12 mei ligt er weer een deadline voor president Trump op tafel als hij moet beslissen of hij zich wel of niet terugtrekt uit de deal.

Bedrijven in Nederland produceren schoner en verbruiken naar verhouding minder grondstoffen. Verder gaat het goed met bedrijven die zich bezighouden met milieubescherming en natuurlijke hulpbronnen. Er is meer productie en werkgelegenheid bij dit soort bedrijven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de publicatie Groene Groei evalueren de onderzoekerswat de effecten van het bedrijfsleven op het milieu waren.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, heeft zondagavond onverwacht haar ontslag ingediend. De bewindsvrouw lag de laatste tijd onder vuur vanwege het zogenoemde Windrush-schandaal. Rudd stapt op omdat er dit weekend een memo op dook waarop stond dat zij op de hoogte was van targetsop het gebied van uitzettingen van illegalen. Rudd heeft altijd ontkend dat zij van deze targets iets wist.

Maandag geeft ze tekst en uitleg over haar vertrek.

Dit schrijven andere media vandaag

Er komt voorlopig geen snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn. Volgens Trouw (€) blijkt dat uit gesprekken tussen de NS en Deutsche Bahn. Om de reistijd van 6 uur en 20 minuten te verkorten is geld nodig, maar dat hebben de Duitsers niet. Ook het overslaan van stations is lastig te realiseren, omdat de steden aan het traject van de trein hun internationale verbinding willen behouden. De enige mogelijkheid om de reistijd op dit moment te verkorten is volgens de NS om niet meer van locomotief te wisselen bij de grens. Dit levert een tijdwinstvan 20 minuten op.

Politievrijwilligers moeten een zelfde beloning krijgen als normale politie-eenheden. Daarvoor pleit Michael Sijbom van de Landelijke Organisatie Politievrijwilligers (LOPV) in het AD. In sommige regio's is de politie zo onderbezet dat vrijwilligers structureel bijspringen. Omdat een merendeel van deze vrijwilligers dezelfde opleiding heeft gevolgd als gewone politieagenten is de veiligheid niet in het geding. Toch trekt de LOPV aan de bel. Mr. Pieter van Vollenhoven, erevoorzitter van de LOPV, zegt tegen de krant: "Vrijwilligers moet je koesteren. Zeker in tijden van schaarste is het goed als zij een helpende hand bieden. Dat zij dan eenzelfde vergoeding krijgen, vind ik geen onlogische gedachte."

Dit gebeurde op deze dag in 2009

Bij een aanslag tijdens de officiële viering van Koninginnedag in Apeldoorn komen acht mensen om het leven, waaronder de dader Karst Tates. Rond 11.50 uur reed hij met een Suzuki Swift door dranghekken en een mensenmenigte heen, in de richting van een open bus waar de koninklijke familie in zat. Zij waren op dat moment bezig met een rijtoer door Apeldoorn. Tates zou na de aanslag tegen twee politieagenten hebben aangegeven dat hij de koninklijke familie zou hebben willen aanrijden. Overal in het land werden vanwege de aanslag festiviteiten rondom Koninginnedag gestaakt. Koning Beatrix hield 's avonds een korte toespraak op tv, waarin ze haar medeleven betuigde aan de slachtoffers.

 

André Hazes en zijn vriendin Monique Westenberg zijn uit elkaar. De twee waren bijna vier jaar samen en kregen in 2016 een zoon. De 24-jarige André Hazes zei in Shownieuws dat het niet zo lekker gaat tussen de twee. Volgens Monique Westenberg is de breuk vooral te wijten aan het drukke schema van Hazes.

Zes maanden cel voor ontucht met meisje van acht: Udenaar (31) vroeg of ze met hem wilde spelen

Een man van 31 uit Uden is maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van een halfjaar voor het verrichten van ontuchtige handelingen bij een meisje van acht. De man deed op recreatieterrein de Bedafse Bergen in zijn woonplaats zijn broek naar beneden en vroeg het meisje of zij met hem wilde spelen. Vervolgens betastte hij het meisje tussen haar benen. Dit gebeurde in augustus vorig jaar.Lees verder »

PSV terug naar Europese glorie: nieuw uitshirt gebaseerd op Europa Cup I winst 1988

PSV heeft zondag het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2018-2019 gepresenteerd aan het grote publiek. Tijdens de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag droeg PSV voor het eerst het tenue, dat gebaseerd is op de Europa Cup I winst die PSV in 1988 behaalde door Benfica na strafschoppen te verslaan. Lees verder »

Opnieuw dumping van drugsafval, teller staat op 12 keer in twee weken

In Halsteren zijn zondagmiddag vijftig vaten met chemisch drugsafval gevonden. Daarmee staat de teller van het aantal drugsdumpingen op twaalf in twee weken. De politie noemt de situatie zorgelijk. Lees verder »

Ties en ook Sjan door Brabants Buske uit de brand geholpen: 'Top, bedankt voor de lift'

Student Ties uit Etten-Leur zat maandag met de handen in het haar. Hij moest voor een project naar school in Breda, maar de bussen reden niet. Gelukkig bracht ons eigen Brabants Buske uitkomst. En daar was Ties heel blij mee. "Top, bedankt voor de lift", laat hij weten aan gelegenheidschauffeur Raymond. En de stiptheid van ons busje. Daar kunnen ze volgens Ties in het openbaar vervoer nog wat van leren. Lees verder »

Staking busvervoer Brabant: gedeputeerde Van der Maat wil niet met stakers in gesprek

Christophe van der Maat, de gedeputeerde mobiliteit van de provincie wil niet in gesprek met stakende buschauffeurs. Zo'n 150 chauffeurs verzamelden maandagochtend voor het provinciehuis, maar kregen Van der Maat niet te zien. Lees verder »

Vijf doden in het Brabantse verkeer in 24 uur

Er zijn in 24 uur vijf doden in het Brabantse verkeer gevallen. Op de A27 bij Oosterhout zijn twee doden gevallen zondag. Zondagnacht in Tilburg botste een auto tegen een boom. Daar vielen twee doden bij. Ook in Heeze kwam iemand om het leven. Lees verder »

Streekvervoer plat: geen bussen en regionale treinen
Vanwege de staking in het streekvervoer rijden er deze maandag en ook dinsdag vrijwel geen streekbussen en regionale tre...

> Lees verder

 


«   »