overloon nieuws

Home » regionieuws » Cultureel Café Sint Anthonis in Aziatische sfeer

Cultureel Café Sint Anthonis in Aziatische sfeer

Gepubliceerd op 14 februari 2019 om 13:09

Het Cultureel Café Sint Anthonis zal op donderdag 28 februari vanaf 20.00 uur in De Heksenboom een programma presenteren met Aziatische onderdelen. Naast de vaste muzikale omlijsting in een jazzy omgeving van het Chase kwartet en de columnist Harry Peppinck met een weldoordachte en overdenkbare tekst zijn er bijzondere onderdelen die de Aziatische sfeer belichamen.

Als muzikant zal deze keer Masivan Kurdaxy optreden. Hij is geboren in de streek Koerdistan in Irak en opgegroeid in Syrië. Daar heeft hij zich onder andere toegelegd op het bespelen van de saz, een typisch muziekinstrument uit Centraal Azië. Het instrument is een soort luit met een lange hals en een peervormige klankkast, waarmee, naast de westerse toonklanken, juist ook de oosterse klanken tot stand gebracht kunnen worden hetgeen bij Masivan uiteraard  in zijn muzikale bijdrage de bedoeling is. Daarbij zal hij door Chadibegeleid worden op slagwerk.Daarnaast zullen René van den Bosch en Leni Pashouwers vertellen en beelden laten zien van hun verre reizen in Mongolië.  Waar Floortje Dessing in haar programma “Naar het einde van de wereld” tijdens een reis in Mongolië stopt, gaan René en Leni verder. Dat wil niet zeggen dat ze voorbij het einde van de wereld gaan, maar juist doordringen tot de kern van volkeren die buiten de TV-wereld leven en tot het wezenlijke van een groep bewoners, het rendiervolk in Mongolië doordringen. Hoe is hun cultuur, hun levensvisie en middelen van bestaan in een landschap van steppen en taiga in het noorden en een woestijn in het zuiden van het land. In de noordelijke omgeving trekken zij met de bewoners op en maken kennis met hun levenswijze, hun sjamanisme en andere vormen van samenleven. Ze leven in een tipi de traditionele tent in deze nomadische samenleving en doen mee met de verzorging van rendieren en paarden, eten hun dagelijks voedsel en drinken van de thee met rendiermelk. Geweldig interessant en indrukwekkend, waarbij ze de steun hebben van een Mongolische vrouw, in Amerika gestudeerd, maar toch weer teruggekeerd naar haar volk en levend in een nomadisch bestaan en die als tolk hen kon inleiden en toelichting geven op het  leven van de Mongoliërs, maar in het bijzonder van het rendiervolk.

Deze interessante aflevering van het Cultureel Café vindt plaats op donderdag 28 februari a.s. in

Restaurant  De Heksenboom, Bosweg 40 te Sint Anthonis,

Inloop vanaf 20.00 uur

Programma start om 20.30u

De toegangsprijs is 2,50 euro.

 

                   Rene van de Bosch, Lenie Pashouwers op paard .                                                                              Rene van de Bosch, rendieren


«   »